Unge letter fra reden med lethed

Kun få synes, det er svært at flytte hjemmefra, viser undersøgelse. Det er noget hårdere for forældrene og søskende

13. oktober 2020

Hvert år flytter ca. 90.000 unge mellem 15 og 29 år hjemmefra, og langt de fleste unge er flyttet fra hjemmet, når de er fyldt 21 år.

Og det er med lette sind, de flyver ud i verden for at se, om vingerne kan bære, viser en spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home.

Over halvdelen – ca. 52 % - svarer i analysen, hvor mere end 1.000 mellem 18 og 25 år har deltaget, at de rent følelsesmæssigt havde det ’let’ eller endda ’meget let’ med at flytte væk til et nyt hjem - med 26 % til hver.

Dertil svarer 25 % neutralt, at de ’hverken havde det let eller svært’ med at flytte hjemmefra.

Det ligger ifølge home godt i tråd med, at flest i undersøgelsen blandt de unge svarer, at det er lysten til at stå på egne ben, der er deres motivation til at flytte. Det svarer fire ud af ti, mens 31 % primært flytter pga uddannelse og 13 % for at flytte sammen med en kæreste.

”De unge har virkelig lyst til at flytte og flyver nok fra reden på en blanding af forventning og glæde tilsat lidt nervøsitet for det nye liv, de tager hul på,” siger boligmarkedsanalytiker i home-kæden Henrik Hauthorn Jensen.

Det er kun få af dem, der er flyttet hjemmefra – ca. 10 % - der synes, det var ’svært’, og kun 4 % synes, det var ’meget svært’.

Unge har det lettere end forældre og søskende
De unge har det dermed langt lettere med flytningen, end dem der bliver derhjemme - deres forældre og søskende - viser undersøgelsen fra home og YouGov, der også rummer svar fra over 2.000 forældre.

Kun 6 % af kvinderne og 12 % af mændene svarer, at de oplevede, det som ’meget let’, da sønnen eller datteren flyttede hjemmefra.

Ca. hver tredje af forældrene oplevede det til gengæld som ’svært’ eller ’meget svært’, senest de havde et barn, der flyttede hjemmefra.

Mødrene er langt mest berørt af, at den unge flyver fra reden.
Ifølge psykoterapeut Trine Svarrer oplever især mødrene, at de bliver ramt af en følelse af at være efterladt, en lille sorg og et meningstab, når deres børn flytter hjemmefra.

”Omvæltningen fra at stå til rådighed 24-7 og at være mor og omsorgsperson til pludselig at stå helt uden de forpligtelser kan opleves som meget overvældende, også selvom man jo hel tiden har vidst, at børnene på et tidspunkt vil flytte hjemmefra,” siger Trine Svarrer, der har været med til at udarbejde bogen ’Giv det bedste videre - Når unge flytter hjemmefra’, som kan fås gratis i alle home-butikker rundt om i landet.

Af de unge med hjemmeboende søskende oplevede næsten 30 %, at det også var følelsesmæssigt ’svært’ eller ’meget svært’ for deres tilbageværende søskende, da de selv flyttede hjemmefra.

FAKTA:
Spørgeundersøgelsen fra YouGov med over 3.000 besvarelser fra unge, der flytter hjemmefra og deres forældre, er gennemført i forbindelse med tilblivelsen af en mini-dokumentar og bogen ’Giv det bedste videre - Når unge flytter hjemmefra’, som kan fås gratis i de 178 home-butikker rundt om i landet.
Se mere her: https://home.dk/kom-godt-hjem/giv-det-bedste-videre/

home har tidligere udgivet bogen ’Når børn flytter’ – gode råd til familien der flytter i samarbejde med familievejleder Lola Jensen.

Foto: Palle Skov

Læs også: 

Mor har det svært – og de unge ved det

Unge erstatter familien med nye fællesskaber

Det koster forældrekøb i København, Aarhus, Odense og Aalborg


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!