Flere danskere flytter for at spare penge

2. april 2024

2024 bliver et sløvt flytteår - færrest i fem år har planer om at flytte, viser ny måling – men én ting får for alvor folk til at flytte

Flyttelysten daler blandt danskerne, viser et nyt flyttebarometer fra ejendomsmæglerkæden home og YouGov. Set over de seneste fem år har færrest danskere tænkt på at pakke flyttekasser og bil i 2024.

Det viser flyttebarometeret fra ejendomsmæglerkæden home og analysevirksomheden YouGov foretaget blandt 2000 danskere over 18 år*.

  • 15,0 % af danskerne svarer, at de flytter i år, lyder konklusionen af undersøgelsen. Det svarer til mellem hver 6-7. dansker.

Vores flyttelyst er mindre end i rekordår

”Det er signifikant færre end de forudgående år, klart under rekordåret 2021 men også lavere end lige før corona i 2020,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og seniorkommunikationskonsulent i Home.
  • 79,2 % svarer nej til flytteplaner, og 5,8 % ’ved ikke’ eller ’måske’ til spørgsmålet.

En oplagt forklaring trænger sig på. Økonomi.

Det koster at flytte og skifte bolig, uanset om det er fra en ejer-, andels- eller ejerbolig, fremhæver Home.

”Vi er netop gået gennem en tid med den højeste inflation i 40 år, og det er først for nylig, at det er løjet af, og vi har udsigt til mere på lønkontoen,” siger Michael Dalsager.

Økonomi motiverer flere til at flytte…

Undersøgelsen viser omvendt endnu tydeligere i år, at mange af dem med flytteplaner netop gør det for at spare penge. 

Ønsket om ’mere luft i økonomien’ springer frem til en 3. plads over flytteårsager i år.

”For tre år siden var det kun hver 18. dansker, der ønskede mere luft i budgettet. Nu er det næsten hver 6., der flytter for at spare. Det er nok et klart aftryk af de prisstigninger, vi har set i vores hverdag, og måske også de stigende renteudgifter,” siger Michael Dalsager fra home.

…men ellers flytter vi meget af de samme årsager som altid

Flyttebarometeret viser, at danskerne mest af alt fortsat flytter af helt almindelige årsager. De to typiske årsager er ’behov for mere plads’ og ’lyst til forandring’, fastslår home.

Det er tale om en øjebliksmåling, og danskernes planer kan ændre sig i løbet af året. Det viser erfaringen fra tidligere år.

”Danskernes flyttelyst kan stige og falde – også hurtigt. Det så vi i høj grad under corona og senest under den nuværende økonomiske krise, hvor antallet af bolighandler dykkede markant i løbet af 2022. Boligmarkedet har overrasket og er kommet stærkt igennem inflationen og rentestigninger, og det er vores forventning at de takter fortsætter i år,” siger Michael Dalsager.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for home. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 23. - 28. februar 2024

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder