NYT eller BRUGT?: Nye huse er steget i pris

8. april 2024

Brugte parcelhuse er til gengæld blevet billigere det seneste år, viser ny opgørelse

Prisen, du skal betale for et nyt hus, er steget med op mod 10 % i løbet af 2023. Samtidig er det blevet næsten 3 % billigere at købe et brugt parcelhus.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden home har set nærmere på.

Fordel for brugte huse
Det giver en aktuel konkurrencefordel til de brugte huse, vurderer boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

”Sammenlignet med for et år siden kan du nu få lidt mere hus for pengene ved at købe et brugt og eventuelt forbedre det, i forhold til hvad du skal betale for et nyopført hus,” siger homes analytiker.

Helt præcis steg købsprisen på et nybygget fritliggende enfamiliehus med 9,7 % i 2023 sammenlignet med 2022. Til sammenligning faldt salgsprisen på eksisterende enfamiliehuse med 2,7 % i samme periode, oplyser Danmarks Statistik.

Også prisen på renoverings- og vedligeholdelsesopgaver er steget mindre end købsprisen på et nyt hus - med 5,6 %.

Første prisfald siden starten af 2022
Men måske vokser prisen på nybyggede huse ikke ind i himlen.

I de første tre kvartaler af 2023 var prisudviklingerne for nybyggeri af enfamiliehuse nogenlunde ens med stigninger på 2,2-2,6 %, men i fjerde kvartal faldt priserne derimod med 3,7 %, hvilket er det første kvartalsvise prisfald siden første kvartal 2022, skriver Danmarks Statistik.

GRAF: Om tallene - prisen for nye huse steg mere end byggeomkostningerne

Producentprisindeks for byggeri af boliger, som beskriver udviklingen i de priser, kunder skal betale for et færdigbygget, fritliggende enfamiliehus, dvs. producentens pris inkl. avance.

Kilde. Danmarks Statistik

Note:
Prisindekset for nybyggeri benytter den perioden, hvor et hus står færdigbygget. Da købsprisen som regel aftales lang tid før huset står færdigt, kan der derfor forekomme ’forsinkelse’ i den reelle prisudvikling.

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder