Flest foretrækker at købe et ældre hus og renovere det

25. marts 2024

Boligdrømme: Men 7 % vil helst rive ned og bygge nyt, viser spørgeundersøgelse

Siden 2010 er ca. 12.000 huse blevet revet ned for at give plads et nyt hus på grunden. Altså må ca. 1.100 ældre parcelhuse hvert år lade livet på den konto, viser en opgørelse fra Build, Aalborg Universitet.

Og ca. 7 % af danskerne har stadig dette som deres boligdrøm, viser en spørgeundersøgelse blandt mere end 2.000 voksne danskere, som analysevirksomheden YouGov og home har gennemført for Jyllands-Posten.

De svarer i undersøgelsen, at de ville være mest tilbøjelige til at købe et ældre hus, rive det ned og bygge et nyt, hvis de kunne vælge.

  • Flest – 37 % - ville købe et ældre hus og renovere det - og eventuelt bygge til.
  • Hver fjerde ville helst anskaffe sig en tom byggegrund i en ny udstykning og bygge et nyt hus.
  • 32 % er i tvivl om, hvad de ville vælge, viser undersøgelsen, som er gennemført i slutningen af 2023.

”At så mange foretrækker at renovere et ældre hus – og eventuelt bygge til – er godt for klimaet, da der ligger en stor CO2-besparelse i at bevare og genbruge bygninger, frem for at bygge nyt,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home.


Undersøgelse giver også svar på nogle af bevæggrundene bag danskernes boligpræferencer.

Ældre huse har fed stil
Flest vil ikke overvej at rive ned og bygge nyt, fordi de synes ældre huse har en ’fed stil, udseende eller materialer, de godt kan lide’.


Næsten lige så mange synes, det er for dyrt at rive et hus ned for at bygge et nyt, mens ønsket om at genbruge/bevare ældre huse er på tredjepladsen.


Mange mener også, det er for besværligt.

”Det er opløftende, at så mange kan se nogle kvaliteter i de ældre huse og faktisk ønsker at bevare og genbruge vores fælles byggehistoriske arv,” siger homes analytiker.


Dårlig energi- og vedligeholdelsesmæssig stand påvirker

Blandt dem, der er tilbøjelige til at bygge et nyt hus – enten i en ny udstykning eller efter af have revet et eksisterende hus ned – vejer det tungest, at ældre huse efter deres opfattelse er i for dårlig stand både energi- og vedligeholdelsesmæssigt.


På tredjepladsen i undersøgelsen fra YouGov og home kommer, at ’ældre huse ikke har den stil, de ønsker’, mens næsten lige så mange har den holdning, at ældre huse er for dårligt indrettet.


Riv ned og byg nyt udleder meget CO2


”Mange tænker, og er nok motiverede af, at et nyopført hus er mere energibesparende i dagligt brug end et ældre, men det er ikke alle, der er opmærksomme på de store mængder CO2, der udledes i forbindelse med nedrivningen af det gamle hus, fremstillingen af nye byggematerialer og opførelsen af det nye hus,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra home.

En beregning i 2022 fra Build på Aalborg Universitet viser, at det først er efter ca. 50 år, at klimapåvirkningen fra nedrivning og opførelsen af et nyt hus på 160 kvm, opnår en fordel sammenlignet med renovering og tilbygning af et ældre hus med samme boligareal.


FAKTA: Stigende interesse for at rive ned
En opgørelse, som 3byggetilbud.dk har foretaget for Home, viser, at interessen for nedrivning steg markant fra 2019 til 2020 med ca. 35 % og foreløbig toppede i 2020 med let faldende tendens i 2021 og 2022.

I 2023 er antallet af henvendelser om nedrivning dog steget igen med ca. 23 % i forhold til antallet i 2022 – og sætter dermed ny rekord.

Det er især i og omkring København og Aarhus, at der er mange, som ønsker et tilbud på nedrivning af huse. Men der er størst stigning i interessen på Fyn og Sjælland.

Kilde: 3byggetilbud.dk


FAKTA: Udgift til riv-ned-og-byg-nyt
Nedrivning af et hus på 100 kvm hus uden kælder i et plan koster typisk omkring 100.000 kr. for nedrivningen. Dertil kommer miljøsanering på op til 50.000 kr.
Men prisen afhænger af de konkrekte forhold på ejendommen og kan variere meget. Der er eksempler på større huse, hvor den samlede udgift til nedrivning og miljøsanering løber op i over 300.000 kr.

Kilde: 3byggetilbud.dk

 

INSPIRATION:

Her kan du læse ti historier, der viser, hvordan renovering af typiske enfamiliehuse kan se ud: https://sbst.dk/byggeri/baeredygtigt-byggeri/renoveringer

Læs om projektet 'IGENBO – renover eller riv ned?', som har undersøgt, hvorfor husejere vælger enten at renovere et eksisterende hus eller rive ned og bygge nyt.

Projektet undersøger også, hvordan flere husejere kan motiveres til at renovere frem for at rive ned og bygge nyt?

https://www.teknologisk.dk/projekter/igenbo/renover-eller-riv-ned-paa-vej-mod-en-mindre-klimabelastende-boligkultur/45642 

Billede: Huset her fra 1959 er total renoveret. Foto: home Aalborg

Spørgsmål 1: Forestil dig du skulle købe et hus - hvilket af de tre følgende scenarier ville du være mest tilbøjelig til at vælge?

Spørgsmål 2: Hvorfor vil du ikke overveje at rive ned og bygge nyt? (Markér op til 3 svar)

Spørgsmål 3: Hvorfor vil du overveje at bygge nyt? (Markér op til 3 svar)

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder