Forårsfornemmelser: Hussalget overraskede i februar

21. marts 2024

Boligsalget tog et markant hop op fra januar til februar og er noget bedre end for et år siden. Faktisk overgår boligsalget for februar i år niveauet fra før Corona. Også flere salg af lejligheder, der dog stadig mangler et par trin for at nå før-Corona-niveau

Foråret er lige om hjørnet for boligmarkedet, viser nye handelstal fra Boligsiden.

Der blev i alt solgt 6.205 boliger i februar måned, og dermed steg det samlede boligsalg med 23 % sammenlignet med januar måned, hvilket svarer til 1.158 flere bolighandler i perioden.

Det er måske ikke så overraskende, da salget normalt skifter et gear op, når vi nærmer os foråret og januar faktisk var ret stille, påpeger ejendomsmæglerkæden home.

Mere overraskende er det, at hoppet op faktisk er så markant, som det er.


”Det viser, at formkurven på boligmarkedet er lidt bedre, end vi havde turde håbe,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.


Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, fortæller, at udviklingen i det samlede boligsalg absolut er i den høje ende.

Fx blev der solgt én procent flere boliger i februar i år, end der i gennemsnit blev solgt i samme måned i perioden før de gyldne Coronaår, som er den seneste normal på boligmarkedet, vi kan sammenligne med.

Bolighandlen fint fra start
Hun ser det som tydelige tegn på, ’at bolighandlen overordnet set synes at være kommet fint fra start i 2024’.

Sammenlignet med februar sidste år er der således også pæn fremgang på over 10 %, oplyser Home ud fra Boligsidens opgørelse.

Det er både hus- og sommerhussalget, der er i fin form, og begge overgår niveauet fra før Corona.

Antallet af solgte villaer og rækkehuse endte på 3.846 handler i februar, hvilket er 18 % flere solgte huse end i januar måned. Dertil overgår dette års februar-salg af huse det gennemsnitlige salg fra før Corona med 12 %. Fremgangen ses over næsten hele landet bortset fra i Hovedstaden.

For sommerhusene endte salget på 566 styks i februar, som er hele 45 % flere solgte end i januar. Og sommerhussalget for februar i år overgår også niveauet fra før Corona med 18 %


Bedre lejlighedssalg i februar

Der blev i alt solgt 1.229 ejerlejligheder i februar måned, hvilket er 28 procent flere solgte end i januar.

For ejerlejlighederne blev der dog solgt 20 % færre i februar i år sammenlignet med det gennemsnitlige februar-salg i perioden før corona.

Ifølge Boligsiden og Home er det boligskatteændringerne fra årsskiftet, som har betydning for dette års foreløbige salg, da ændringerne især har medført stigende boligskatter for store dele af ejerlejlighedsmarkedet fra 2024.


”Det gjorde blandt andet, at der var flere lejlighedshandler i slutningen af 2023, fordi mange ville sikre en lavere boligbeskatning, som jo netop var muligt, hvis man købte og overtog en bolig inden årsskiftet. Det gør også, at flere af de handler, som kunne være sket i starten af i år, i stedet blev fremskudt til at ske i sidste del af 2023,” siger Birgit Daetz, Boligsidens boligøkonom og kommunikationsdirektør.  

FAKTA: Februar - se udviklingen i boligsalget her:

Boligtype

Antal solgte feb. 2024

Månedlig ændring

Årlig ændring

Ændring ift.

før corona

Villaer og rækkehuse

3.846

18%

13%

12%

Ejerlejligheder

1.229

28%

2%

-20%

Sommerhuse

566

45%

12%

18%

Alle boligtyper

6.205

23%

10%

1%

Kilde: Boligsiden


Diagrammet viser det samlede antal solgte boliger i Danmark i de udvalgte år. Det samlede boligsalg dækker over boligtyperne villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme. *Før corona er det gennemsnitlige salg i februar måned i årene 2015-2019.
Kilde: Boligsiden

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder