Menu

Flertal af danskerne vil lade udlændinge købe sommerhuse

Holdningsskifte?: Men der er sket et fald i antallet af danskere, der synes, at borgere fra andre EU-lande skal have lov til at købe fritidsbolig i Danmark

28. november 2018

Danske sommerhuse skal være på danske hænder. Den holdning ser ud til at være blevet langt mere udbredt i løbet af det seneste års tid.

Det viser en repræsentativ spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har fortaget for ejendomsmæglerkæden home blandt mere end 2.000 voksne danskere.

Skal de have lov?
Er det OK, hvis borgere fra andre EU-lande får lov til at købe og eje et dansk sommerhus? I juli sidste år sagde 23 % ’nej’, mens 11 % var i tvivl. Nu er fordelingen 30 % ’nej’ og 13 % ’ved ikke’.

Hele 66 % af danskerne var i 2017 positive over for, at borgere fra andre EU-lande skulle have lov til at købe sommerhus i Danmark, nu er ’ja-andelen’ faldet til 57 %. Et fald på hele 9 pct-point.

Ifølge YouGov er det en ’signifikant ændring’ i danskernes opfattelse på dette område. Der skal en særlig tilladelse til fra det danske justitsministerium, før udlændinge kan få lov til at købe sommerhuse i Danmark, også selv om der er tale om EU-borgere.

Flertallet er skrumpet

”Der er stadig flest, der synes, at udlændinge skal have lov at købe danske sommerhuse, men flertallet er altså skrumpet markant til et beskedent flertal, hvor langt flere nu siger ’nej’ eller er kommet i tvivl, om det er en god idé,” siger boligmarkedsanalytiker i home, Henrik Hauthorn Jensen.

home-kæden har ikke umiddelbart en forklaring på, hvad der ligger bag det, der ifølge YouGov tyder på et markant holdningsskifte.

Det kan dog ifølge home være medvirkende, at der det seneste år er blevet skrevet en del om, hvad der kan ske med forretningsliv, byliv osv., hvis danske sommerhuse kommer på udenlandske hænder. 

En anden årsag kan være den positive stemning omkring sommerhusmarkedet og sommerhuskøb, der er spiret frem det seneste års tid.

”Der er ingen tvivl om, at hvis det blev tilladt for tyskere og andre EU-borgere at købe danske sommerhuse, ville det medføre et markant prishop på sommerhusmarkedet, som kan gøre de danske sommerhuse dyrere. Om det også spiller ind på svarene, ved vi ikke, men det er et faktum, at danskerne selv har fået meget mere mod på sommerhuskøb, mens færre følte sig berørt af spørgsmålet for et år siden, ” siger Henrik Hauthorn Jensen.

FAKTA: Regler for udlændinges køb af danske fritidsboliger

Der skal en særlig tilladelse fra myndighederne til, før udlændinge kan få lov til at købe sommerhuse i Danmark, også selv om der er tale om EU-borgere.

Der gives kun en tilladelse til køb af fritidsbolig, hvis ansøgeren har en ganske særlig stærk tilknytning til Danmark.

Der er tale om en samlet vurdering, men der lægges bl.a. vægt på tidligere ophold i Danmark, særlig familiemæssig, erhvervsmæssig, kulturel og økonomisk tilknytning til Danmark og speciel tilknytning til den ejendom, der ønskes erhvervet.

Kilde: EU-oplysningen

Foto: Palle Skov


/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!