Mange har lyst til sommerhus hele året

’HVERDAGSLIV I FRITIDSHUSET’: Halvdelen af danskerne med sommerhusdrømme kunne tænke sig at bruge sommerhuset som helårsbolig, viser spørgeundersøgelse

11. juni 2019

Hvem drømmer ikke om sommerliv hele året?
Ca. 10 % af landets godt 200.000 sommerhuse er i dag helårsbolig, men der kan være en del flere fuldtidsbeboere på vej til de danske sommerhusområder de kommende år.

I en spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for home og Realkredit Danmark, svarer 48 % af dem, der kunne tænke sig at eje et sommerhus i fremtiden, eller allerede ejer et, at de på sigt kunne forestille sig at anvende sommerhuset som helårsbolig. En procent svarer, at de allerede benytter deres sommerhus som helårsbolig.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at ca. 21.500 sommerhuse bliver brugt som helårsbolig, og godt 36.000 personer har fast adresse i sommerhuset – det er næsten 20 % flere end i 2010.

Tendensen har været stigende over de senere år og med de nye regler i planloven fra sommeren 2017, hvor det er blevet nemmere for pensionister at anvende sommerhuset som helårsbolig efter minimum 1 års ejerskab i stedet for 8 år, kan det bidrage til yderligere brug af ordningen.

 De modne er mest positive
Ifølge home og Realkredit Danmark er det ganske naturligt dem i alderen 50-59 år, der er mest opsatte på at nyde livet i sommerhuset hele året, viser besvarelserne fra et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning.
Hele 64 % af de 50-59-årige er positivt indstillede overfor at anvende sommerhuset som helårsbolig engang.

 Det er der en god forklaring på.

”Det er også i denne aldersgruppe, vi ser de fleste sommerhuskøbere og -ejere, og det er selvfølgelig, når man begynder at se frem mod et liv uden fuldtidsarbejde at planer og drømme om, hvordan livet så skal forme sig i fremtiden, begynder at rumstere,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home til finans.dk.

Ifølge home og Realkredit Danmark er der flere grunde til, at folk gerne vil bo hele året i deres sommerhus.

”Mindre boligudgift, mindre at passe, mere fred og ro og en mere fysisk aktiv livsstil er ofte den væsentligste motivation for at flytte permanent i sommerhus. For mange er det at bo i et fritidshus den ultimative frihed og billedet på det gode liv,” vurderer Henrik Hauthorn Jensen.
 

24 % af dem, der drømmer om eller allerede ejer et sommerhus, er i tvivl, om de kunne tænke sig at bruge det som helårsbolig. 27 % siger ’nej’ i spørgeundersøgelsen med 1.098 besvarelser.

FAKTA: Det bør du overveje inden du flytter i sommerhus

  • Der er nogle ting, man bør overveje, inden man flytter permanent i sommerhus. Derfor er det en god idé at ’prøvebo’ sommerhuset i en periode om vinteren (så meget som det nu er tilladt ifølge Planloven).
  • Man vil sandsynligvis komme til at bo mere isoleret i sommerhusområdet om vinteren, og det kan give en helt anden fornemmelse af området, når der er mørkt og få naboer.
  • Overvej om en eventuel øget afstand til venner, familie samt fritidsaktiviteter generer for meget.
  • Vær også opmærksom på, at kloakforhold, vandtilførsel og afløb samt renovation måske ikke er beregnet til helårsbrug og derfor kan give udfordringer om vinteren. Det er heller ikke sikkert, der er snerydning i sommerhusområdet, og langt de fleste har heller ingen gadebelysning.
  • Der kan også være brug for at forbedre boligen, påpeger Home. For eksempel med bedre isolering, opvarmning og en opgradering af bad og køkken.
  • Prøvebo helst sommerhuset vinteren over - inden du sælger helårsboligen, for det er svært og dyrt at fortryde

Kilde: Home, Realkredit Danmark og Ældresagen

 

FAKTA: Hvem må bo i sommerhus HELE året?
Du må bo i dit sommerhus i et sommerhusområde hele året, hvis du har ejet huset i 1 år og derudover tilhører en af disse grupper: 

Er berettiget til at modtage folkepension

Er pensionsmodtager, der er fyldt 60 år

Er førtidspensionist.

Er efterlønsmodtager

Modtager fleksydelse

En eventuel ægtefælle, samlever eller nært beslægtet må godt bo i sommerhuset sammen med dig, hvis du er pensionist.
Hvis du er pensionist og flytter fra sommerhuset, falder retten til at benytte det til helårsbeboelse bort både for dig og din ægtefælle/samlever. 
Du kan sidenhen flytte tilbage i sommerhuset, hvis du fortsat opfylder betingelserne. 
Hvis pensionisten, der har lov til at bo i sommerhuset hele året dør, kan ægtefælle/samlever eller en nært beslægtet, der har boet sammen med pensionisten, fortsætte med at bo i sommerhuset. 
En arving til sommerhuset overtager ikke samtidig retten til at bo i sommerhuset hele året.

Kilde: home/Karnov

Foto: Palle Skov


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!