Husbåde flyder oven på corona-krisen

Niche: Stor interesse for at bo på vandet – men hold godt udkig efter finansiering og lejekontrakt

2. juli 2020

Købernes interesse for husbåde har holdt sig flot oven vande under corona-krisen – lidt bedre end for huse og lejligheder, der i starten af krisen blev trukket ned af usikkerhed i markedet.

Lige som danskernes interesse for sommerhuse nærmest er eksploderet de seneste par måneder, så oplever ejendomsmæglerkæden Home også en stigende interesse for den alternative boligform på vandet.

Ejendomsmægler Mogens Steffensen, der er home-kædens suverænt største ’mægler-søulk’, forklarer, at det – lige som for sommerhusene – både skyldes sæson og en tendens i samfundet.

”En husbåd er selvfølgelig langt mere fristende, når solen skinner og glimter i bølgetoppene, end når det koldt og gråvejr, så det har givet et ’boost’ i interessen,” fortæller Mogens Steffensen, der selv har boet på og handlet med husbåde gennem de seneste 17 år.

Selv lægger han til ved Skibbroen i København, og han er ’kaptajn’ og indehaver af home Amager-Sundbyvester.

I home Christianshavn oplever indehaver Tobias Thomsen stor og stigende interesse for boformen.

”Det er en boligtype, hvor interessen er sæsonpræget – flere kunder blive ’kåde’ over bådene i disse solskinsdage,” fortæller han.

Der findes ingen statistikker for priser og salg af husbåde, da det er en absolut niche i boligmarkedet, oplyser home. I øjeblikket er der blot 23 husbåde til salg på Boligsiden.dk og Home.dk. Til priser fra lige under 1 mio. kr. til 6,7 mio. kr. De 13 af dem ligger på pladser i hovedstaden, viser homes optælling.

home Amager-Sundbyvester og home Christianshavn har 8 af de udbudte husbåde til salg.

Se alle husbåde til salg i Danmark lige nu: https://www.boligsiden.dk/resultat/1842eb72c62b45c493307b6cc290b957?s=3&sd=false&d=1&p=1&i=60

Mogens Steffensen oplever også, at interessen for husbåde har fået ekstra brændstof om bord under coronakrisen.

”Vi har set en øget tendens til at dyrke motion ude i byen og ikke mindst på vandet i de måneder, hvor mange har arbejdet hjemme, ikke har kunnet komme i skole osv. Det har givet en ekstra interesse for et aktivt liv på vandet med kajakroning, stand-up-paddling mm.,” fortæller Mogens Steffensen.

Samtidig er der flere, som tænker over nærheden til andre mennesker i deres hverdag pga. smittefaren i forbindelse med corona.

”Derfor er der nok flere, der gerne bo med lidt mere udenomsplads og albuerum end i en opgang med lejligheder,” lyder det fra den søstærke home-mægler.

FAKTA: Gode råd om lejekontrakt og finansiering af husbåde
Mogens Steffensen råder til, at du er særligt opmærksom på den lejekontrakt, som husbåden har med havnen (fx By & Havn), en privat udlejer mv. - og at du får en kyndig rådgiver til at hjælpe dig.

Der er også særlige forhold omkring drift og vedligeholdelse mv., der er specielle for husbådene, som kan overraske.

Når man ser på husbåd, skal man også være opmærksom på, at finansieringen ikke er som for de fleste andre boliger.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig forklarer, at en husbåd - af naturlige årsager - ikke har en grund – og dermed heller ikke har et matrikelnummer, som er et krav, hvis der skal gives realkreditlån.

”Det gør det svært i forhold til en værdiansættelse – og dermed pantets værdi. For hvad er værdien af en båd, der ligger på en super plads i København, men efter to år ikke har pladsen mere og rykker til Nakskov,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig om årsagen til, at realkreditfinansiering ikke er en mulighed.

Men selv om man ikke kan opnå et realkreditlån til husbåden, behøver man ikke nødvendigvis at betale den kontant. Det kræver selvfølgelig en snak med ens bankrådgiver, men som regel vil man i stedet kunne finansiere på ’andelsboliglignende’ vilkår. Det vil i øjeblikket sige til en rente fra omkring 3 %.

Læs også - 'Forældre vil altid købe lejligheder til de unge'


Foto: home Amager- Sundbyvester


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!