Din studielejlighed kan give et overskud til mor og far

FRA MINUS TIL PLUS: Rente på 1 %: Udgiften til et forældrekøb af en lejlighed er vendt til et lille overskud i København – i Aalborg, Odense og Aarhus giver forældrekøbet af 50 kvm lejlighed mest overskud

11. juli 2019

Det er ikke mange penge, forældrene skal have op af lommen hver måned, hvis de vil hjælpe deres datter eller søn til en tryg studiebolig i en af landets fire store universitetsbyer.

Faktisk kan et forældrekøb med de lave renter give et lille månedligt overskud.

I København, hvor det er dyrest, er  forældrekøbet af en 50 kvadratmeter lejlighed vendt fra en udgift på ca. 530 kr. sidste sommer til nu ligefrem at give forældrene et lille plus på 285 kr. om måneden, viser en beregning fra Realkredit Danmark og home. Ser vi mod Aarhus er det 400 kr., og i de øvrige universitetsbyer er plusset endnu større.

Udviklingen skyldes både, at priserne på lejligheder over det seneste års tid har holdt sig i ro for første gang i en årrække, samtidig med at renterne er faldet siden sidste år, forklarer Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom i Realkredit Danmark:

”At man som forældre ligefrem kan have et lille løbende likviditetsoverskud på et forældrekøb i København er et helt nyt fænomen, hvilket kan henføres til den seneste tids rentefald, hvor vi over de senere måneder er gået fra det afdragsfrie 2 %-lån til 1,5 %-lån og nu 1 %-lån. Rentefaldet har bidraget til, at huslejeindtægten overstiger udgifterne til forældrekøbet.”

Tilbage i sommeren 2006, hvor forældrekøbene ’boomede’, var forældrenes likviditetsunderskud, på sit højeste. Tæt ved 1.850 kr. om måneden kostede det forældre, der købte i København.

Forklaringen er, at dengang var renteniveauet væsentligt højere, samtidig med, at der var et relativt højt prisniveau på ejerlejligheder, lyder det fra home og Realkredit Danmark.

”Overskuddet for forældrene opstår blandt andet ved, at den studerende skal betale en markedsleje til sine forældre,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home.

I København er det i omegnen af 4.600 kr. om måneden, hvis sønnen eller datteren har mulighed for at få boligsikring. I Odense, der har den laveste markedsleje, ligger det omkring 3.350 kr. om måneden.

home og Realkredit Danmark anbefaler, at et forældrekøb sker for at hjælpe sit barn og ikke i håbet om at tjene penge undervejs eller på et gensalg. Lejligheder kan både stige og falde i pris, og der er udgifter ved både køb og salg.

FAKTA: Så meget koster et forældrekøb for forældre og børn i de fire store byer

Se oversigten over udgifterne ved et forældrekøb for forældrene og ’børnene’ 

Beregningen viser også udgifterne hvis en 80 kvm lejlighed deles med en kammerat.

Tabel 1: Økonomien for den studerende og forældrene – med et fastforrentet afdragsfrit lån

Kilde: Realkredit Danmark /home

Figur 2: Likviditetspåvirkning ved forældrekøb i en historisk kontekst med udgangspunkt i et fastforrentet afdragsfrit lån

Kilde: Realkredit Danmark /home

Foto: Palle Skov


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!