Køberbarometer: Sommerhuskøb boomer, stor interesse for ejerlejligheder og huse

Køberbarometer: Sommerhuskøb boomer, stor interesse for ejerlejligheder og huse

Interesse for køb af sommerhus er tårnhøj trods rekordsalg. Også lejligheder og huse er eftertragtede

4. februar 2020

Køberbarometeret lover temmelig godt for sommerhusejerne i salgstanker i 2020. Ikke siden juli 2018 har der været så mange sommerhuskøbere, viser det seneste køberbarometer gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden home*.

Køberbarometeret er en indikator for aktiviteten på boligmarkedet. Spørgeundersøgelsen er repræsentativ og gennemført blandt 2000 danskere, der har svaret på deres planer for køb af boligkøb det næste halve år. 

Måling: Dobbelt så mange
Hele 4 % af danskerne svarer, at de har planer om at købe sommerhus. Heraf er halvdelen allerede aktivt boligsøgende. For et år siden var tallet 2 %, og vi skal helt tilbage til juli 2018 for at finde samme købsinteresse som nu. 

”Vi rundede 10.000 sommerhus-handler hos ejendomsmæglerne i 2019 efter et hop på hele 15 % i sommerhushandlerne. Den nye måling giver et tydeligt signal om, at det gode salg ser ud til at fortsætte i månederne, der kommer, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home.

Det er især den lave rente, voksende friværdi og flere penge mellem hænderne på de fleste danskere, der har trukket sommerhussalget voldsomt frem. Men der er også sket et stemningsskifte de seneste år, fremhæver home.

"Sommerhuset har genvundet vores hjerter, og det ser ud til, at vi har et stort ønske om et fristed, der slet ikke er opfyldt endnu, " siger Michael Dalsager.

Storbyboere efter sommerhus
Udlejningen af danske sommerhuse til danskere er også steget markant de seneste år.

”Det er populært at holde ferie i vores sommerhuse, og det har selvfølgelig også gjort, at der er flere ejere og potentielle sommerhuskøbere, der får øjnene op for den mulighed at supplere med gode lejeindtægter, ” siger Michael Dalsager.

Modsat helårsboligerne søger vi tit sommerhus i en anden landsdel, end hvor vi bor, så interessen fra storbyer – som København, Aarhus, Aalborg og Odense – mærkes rundt i hele landet. 

Den største interesse for sommerhuskøb er at finde blandt københaverne. Hele 7 % svarer ja. Det er samme høje niveau som for et år siden.

”Det giver god mening, at interessen er størst i hovedstaden. Her har boligejerne oplevet de allerstørste værdistigninger på helårsboligen, og mange bor i lejlighed og søger sand mellem tæerne og himmel over hovedet. Derfor er københavnerne storaftagere af sommerhuse i Nordsjælland og i Vest- og Sydsjælland, hvor de har max. en til halvanden times kørsel fra bopælen, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home.

Ejerlejlighederne holder køberne til ilden

Danskerne har heller ikke skruet ned for lejlighedsplanerne, selv om lejlighederne igen er begyndt at stige i pris.

5 % svarer i køberbarometeret for 1. kvartal 2020 gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden home, at de vil købe lejlighed, hvilket er samme interesse som det seneste års tid og gennemsnitligt i barometerets levetid. Knap to ud tre af køberne er allerede aktivt på boligjagt.

For ejerlejligheder tegner interessen størst i Københavns by, 9 %, og 8 % i Københavns omegn og Nordsjælland.

”Stemningen skiftede fra småsløvt til stærkt lige midtvejs gennem 2019. Den første halvdel var salget dårligere end året før, den sidste halvdel var bedre – trukket frem af rentefald, udskudt boligskat og mange i gode jobs, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home.

Salget af ejerlejligheder endte i 2019 – pudsigt nok – på præcist det samme som i 2018. Nemlig 18.138.

Køberbarometeret er en indikator for aktiviteten på boligmarkedet. Spørgeundersøgelsen er repræsentativ og gennemført blandt 2000 danskere, der har svaret på deres planer for køb af boligkøb det næste halve år.

Huskøb starter 2020 i plus

9 % af indbyggerne i Østjylland, på Fyn og i Østsjælland svarer, at de vil købe hus i løbet af det næste halve år, viser køberbarometeret, som YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home.

”Villa og rækkehus er de mest udbredte boligtyper her, så det giver god mening. Men tendensen i undersøgelsen er, at der er kommet flere interesserede købere til over det seneste år, ” siger Michael Dalsager, der senior kommunikationskonsulent i home.

Køberbarometeret viser på landsplan, at interessen for huskøb er i den høje ende af skalalen set over de seneste knap tre år, nemlig 7 % af danskerne. For et år siden var det 5 %.

”Rigtig mange er allerede i gang på boligjagten, nemlig to ud af tre, så det er ikke kun temperaturmæssigt, at der allerede er taget forskud på foråret, ” siger Michael Dalsager.

Hussalget i 2019 var det bedste i årtiet, og vi skal tilbage midt i 00’erne for at finde et lige så godt år for hushandler i Danmark.

*Gennemført af analyseinstituttet YouGov for home. I alt gennemført 2.000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i januar 2020. 

Foto: Palle Skov

Læs også:

Så mange huse blev solgt i din kommune i 2019

Bedste salg af nye lejligheder i to år


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!