Hver 9. frygter ’forhøjet vandstand’ i hjemmet

Klimaforandringerne ændrer nu danskernes boligvaner: 8 ud af 10 danskere siger, at risikoen for oversvømmelse vil påvirke valget af deres næste bolig

2. februar 2018

Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag, der skal give danskerne bedre mulighed for at etablere kystbeskyttelse pr. 1. februar. Det ser mange frem til.

I kystnationen Danmark med næsten 9.000 km kystlinje er problematikken nemlig særdeles relevant, og frygten for oversvømmelser fylder meget hos danskerne, viser en repræsentativ spørgeundersøgelse fra YouGov og ejendomsmæglerkæden home blandt 2.000 danskere.

Hver 9. af os – 11 % - frygter, at der sker oversvømmelser i vores nuværende bolig – heraf har knap hver 25. - 4 % - allerede haft vand i boligen.

Billeder af oversvømmede huse og arealer efter stormflod og svulmende kloakker er sandsynligvis en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor 8 ud af 10 danskere – 80 % - i spørgeundersøgelsen svarer, at risikoen for oversvømmelse vil påvirke deres boligvalg, hvis de skulle søge eller købe en anden bolig i dag.

”De mange indslag i tv om boligejere med oversvømmede boliger er nok årsagen til bekymringen, og ikke mindst omtalen af, at det bliver værre i fremtiden. Det er et væsentligt parameter, når så mange danskere lader sig påvirke af oversvømmelser, og det er godt, at der fra politisk side er fokus på at løse problemerne, der kan have store økonomiske konsekvenser for boligejerne,” siger Mads Ellegaard, relationschef i home, og fremhæver, at vandet fra kloakker er et mindst ligeså stort problem.

”Det kan blive meget dyrt for den enkelte boligejer, hvis ikke der gøres noget – og det kan være dyrt at gøre noget ved problemet. Hvem der i sidste ende skal betale regningen for de forebyggende tiltag, er også en vigtig diskussion,” siger Mads Ellegaard.


FAKTA: Spørgeundersøgelsens resultater (se vedhæftede)

  • 55 % af danskerne i en ny spørgeundersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home, svarer, at risikoen for oversvømmelse i ’høj grad’ eller ’meget høj grad’ har betydning for, hvilken bolig de vil/ville købe.
  • De mere end 2.000 besvarelser i undersøgelsen er repræsentative for den danske befolkning.
  • Desuden svarer 25 %, at risikoen for oversvømmelse i ’nogen grad’ har eller ville have betydning for deres boligvalg.
  • Så i alt er det 80 % af danskerne, som vil tage risikoen for oversvømmelse med i deres overvejelser omkring, hvilken bolig, de vil købe.
  • Kun 14 % i undersøgelsen svarer i ’mindre grad’ eller ’slet ikke’ til vandmassernes betydning for deres valg af en anden bolig. 6 % i undersøgelsen svarer ’ved ikke’ til spørgsmålet
  • Af undersøgelsen fra YouGov og Home fremgår det også, at 7 % af danskerne frygter, at deres nuværende bolig er i risiko for oversvømmelser i fremtiden.
  • 4 % svarer, at de tidligere har haft oversvømmelse i deres nuværende bolig og frygter at få det igen. Flest i hovedstaden, 7 %, svarer, at de har haft vandmasserne inde i deres nuværende bolig; kun 2 % i Region Midtjylland har haft den ubehagelige oplevelse.
  • Sjællænderne er mest opmærksomme på oversvømmelser ved boligkøb. Her svarer 59 %, at de ’i høj grad’ eller ’meget høj grad’ er opmærksomme på risikoen for oversvømmelse ved valg af bolig. Hovedstaden følger tæt efter med 58 %.

Kilde: YouGov og Home

Foto: Colourbox

Læs også: "Dom: Skinnende tag må genere naboen" her


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!