Forældre er med til at mindske kø til studieboliger

Parti vil begrænse forældres køb af lejligheder, men det risikerer på kort sigt at give længere venteliste for studerende, mener mæglerkæde

16. august 2019

Op til studiestart er der fornyet debat om forældrekøb af lejligheder i landets store byer.

Radikale Venstre ønsker blandt andet at fratage muligheden for at lægge et forældrekøb ind under virksomhedsordningen. Provenuet skal føres over i en fond, som skal gøre det billigere for kommuner at opføre 20.000 ungdomsboliger, skriver finans.dk.

Ejendomsmæglerkæden home er enig i, at der er et boligbehov, men advarer samtidig mod konsekvenserne, hvis færre forældre skaffer en lejlighed til deres børn.

”Vi synes, det er ekstremt vigtigt, at de studerende kan finde sig et sted at bo i den by, hvor de skal studere – og at der er en bred vifte af muligheder. Det er vigtigt for de unge og for byen. Forældrekøb er en af flere muligheder, og det letter noget af presset på kollegierne og det private marked for udlejning,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home.

En del forældrekøbte lejligheder deles nemlig med en kæreste eller studiekammerat.

”Færre lejligheder som forældrekøb vil umiddelbart øge presset på studieboligerne, indtil der er flere og andre alternative boliger klar,” siger Michael Dalsager til finans.dk.

Ifølge home er det en udbredt misforståelse, at forældrekøbere har bedre vilkår end andre private udlejere.
”Forældrene har ikke særlige gunstige regler i dag – de bruger præcis samme muligheder som andre private udlejere. Og vi synes, det vil være en forkert vej at gå, hvis man laver regler, der kun rammer en gruppe udlejere frem for andre, ” siger Michael Dalsager.

Forældrekøb er allerede i dag på et meget lavere blus end tidligere. I alle de store studiebyer er andelen af forældrekøbte lejligheder den laveste, der er set længe, viser homes statistisk for forældrekøb. Cirka hver 10. ejerlejlighed i København er et forældrekøb. I 2013 var det godt hver femte solgte lejlighed.

”Så man kan sige, at studiebyerne allerede nu oplever et stigende pres på studieboligerne, fordi der er færre forældrekøb,” siger Michael Dalsager.

De seneste års stramninger i forhold til gældsfaktor og begrænsning af lånevalg har også haft en negativ indvirkning på aktiviteten af forældrekøb. Trods høje priser på lejligheder betyder de meget lave renter, at det er blevet billigere at finansiere et lejlighedskøb.

Fordelene for forældrene ved at bruge virksomhedsordningen er også blevet mindre over de senere år i takt med de faldende renter. Virksomhedsordningen betyder således, at det er muligt at fratrække evt. underskud i topskatten, men de lave renter har bevirket, at det ikke længere er usædvanligt, at der ligefrem kan være et løbende driftsoverskud på forældrekøbet.


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!