home Køberguide kapitel 1

Behov, budget og drømme

Afsnit 1: Dét, du vil have

Du skal prioritere dine behov, inden du ser på bolig og går i banken. Lav en liste over dine vigtigste prioriteter, og fokusér på dem. Ofte er der nogle ønsker, der er helt afgørende, og andre, der kan gemmes til senere. Vigtigst er, at boligen kan leve op til dine krav i en overskuelig fremtid.

Prioriter dine ønsker konkret: Grøn er for de ting, der er helt afgørende. Gul er for de ting, der har står på ønskelisten, men som måske kan vente, hvis det rette sted byder sig. Rød er for de ting, der ville være rare at have, men som ikke er afgørende. Når du har prioriteret dine ønsker, skal du fokusere på de absolut vigtigste – de grønne. De kommer til at danne den første ramme for din boligsøgning, hvilke behov du skal prioritere at dække – og måske også i hvilke områder, du skal lede.

Dine prioriteter

Afsnit 2: Dét, du har

Du skal finde ud af hvad du eller I egentlig har at købe for. Det har en stor betydning at have en . Det giver mere frihed og større råderum når boligkøbet er inden for din økonomiske rækkevidde.

En ting er ønskelisten, der som regel er lang. En anden ting er hvad økonomien tillader. Så start med at finde ud af hvad du har af opsparing eller ting, der kan realiseres til boligkøbet. Du skal som hovedregel kunne stille med 5% af dit huskøb, så hvis du for eksempel ønsker at købe for 2 millioner, skal du kunne lægge 100.000 kroner i udbetaling. Resten kan som regel finansieres af banken (15%) og Denne tommelfingerregel giver dig en fornemmelse af hvad du kan kigge efter.

Afsnit 3: Læg dit budget

For at komme i hus med dit boligkøb, skal overblik over . Både for din egen skyld, og fordi det budget er vigtigt i din samtale med banken. Jo mere præcist dit budget er, des bedre, så sæt tid af til at lave det.

Man bliver ofte overrasket, når man får listet alle de ting op, som man bruger penge på. Så selv om det er tager nogle timer, er det meget brugbart i forhold til hvad I kan få lov til at købe ind for – og ikke mindst for dit eget overbliks skyld. Du kan lave budgettet på din computer, som en liste eller inde på din banks hjemmeside. De fleste banker tilbyder et værktøj til netop budgettering.

Budgetliste, du kan arbejde ud fra

Afsnit 4: Rådighedsbeløb

De penge, der er tilbage, når du har betalt alle dine faste udgifter hver måned, er afgørende for hvad du kan låne til din bolig. Jo større rådighedsbeløb, des større frihed til at vælge. I budgettet trækker du alle dine månedlige faste omkostninger fra din månedlige indtægt. Tilbage er dit rådighedsbeløb, som skal kunne dække dine variable omkostninger til mad, ferier og fornøjelser.

Dit rådighedsbeløb er af de vigtigste tal, når du køber bolig. Det er det beløb du skal leve for og måske spare op af. (kilde DB)

Hvis du går i købstanker, er det en god ide at begynde at leve som om du allerede har de udgifter, du vil have efter et køb. Eksempelvis at du lægge udgifter til side til den kommende bolig, imens du lever for det rådighedsbeløb, der anbefales. De fleste banker bliver både glade og trygge når de kan se at du kan leve i den virkelighed, du planlægger at have lige om lidt. Og jo længere tid, du har gjort det, des mindre energi skal du bruge på at overbevise banken om at du rent faktisk kan leve efter det nye boligbudget.

Afsnit 5: Mødet med banken

Dette er en af der, du kommer til at have i forbindelse med dit boligkøb. Det har stor betydning at for det videre forløb, at du har 100% styr på de ting, man vurderer dine muligheder på.

Når du har alle oplysninger om din økonomi klar til bankmødet, kan de se at du har styr på tingene og spiller med åbne kort. Herudover er det en fordel at du har undersøgt lidt om hvad forskellen er på de forskellige lån, og hvordan det påvirker din kommende boligøkonomi. Husk også at der er andre banker en den, du har. Ofte er der mere, der lader sig gøre i visse banker, end andre, og en god rådgiver kan vise sig at være guld værd, når du køber bolig.

Hvad beder banken dig om at have med til mødet?

  • Lønsedler for de sidste 3 måneder
  • Din seneste årsopgørelse
  • Dit budget med indkomst og dine faste udgifter (se afsnit 3)
  • En oversigt over gæld og formue og eventuel pensionsopsparing
  • Et bud på hvad du kan lægge i udbetaling på boligen (du skal kunne stille med 5% + omkostninger)