Kom godt i hus med dit køb

home Køberguide kapitel 4

Boligens pris, og hvad der kan ændre den

Når du ser på en boligs pris, kan der være faktorer, der kan justere

den i den ene eller anden retning. Det kan være hurtig eller langsom overtagelse, at der er flere om buddet eller noget, som skal udbedres. De penge, du kan spare på dit huskøb, kan måske komme godt igen, når dine ønsker til boligen skal indfries, forudsat du kan låne mere end den handlede værdi.

Hovedreglen er, at du skal betale for, hvad du får – men selvfølgelig ikke for, hvad du ikke får. Som regel har sælger og mægleren sat den rette pris, hvor der er taget højde for de ting, der giver ekstra værdi – og også for de ting, der skal udbedres på boligen.

Det er ikke unormalt, at du kan få et afslag i prisen på visse ting. Det kan for eksempel være, hvis du imødekommer de ønsker, sælger har på overtagelsesdato, da sælger nogle gange gerne vil have enten hurtig eller langsom overtagelse. Hvis din køberrådgiver finder fejl eller mangler, der kræver udbedring, kan dette være et forhandlingspunkt. Det kan være et tag, der skal skiftes inden for 5 år, manglende godkendelser eller ting, der burde virke, men ikke gør det.

Grunden til, at det kan give et afslag er, at det koster penge at udbedre fejl. Så det afslag, du måtte få, kommer du sandsynligvis til at bruge til at rette op på netop de fejl. Men det har stor betydning for dit budget, om det er dig eller sælger, der skal rette op på fejlen.

Købstilbuddet og tankerne og økonomien bag

Dit købstilbud er den pris, du tilbyder sælger. Den er summen af alle dine ønsker, dit valg af låntype og dine drømme. Det kan godt være et puslespil, og hvis du har gjort dit forarbejde godt, går det som regel op. Især hvis sælger synes det samme.

Et købstilbud på en fast ejendom er et tilbud fra dig til sælger om at købe ejendommen på bestemte vilkår. På baggrund af den pris og vilkår du har tilbudt sælger, udarbejder sælgers ejendomsmægler et købstilbud, som bliver forelagt sælger, efter du har skrevet det under.

Det er vigtigt, at alle vilkår og betingelser til købet er beskrevet klart og tydeligt, herunder købesum, betalingsbetingelser, overtagelsesdato og eventuelle forbehold. Et købstilbud bør altid indeholde en tidsfrist.

Hvis sælger ikke accepterer tilbuddet inden for den aftalte frist, bortfalder tilbuddet automatisk. Købstilbuddet kan godt være lavere eller højere end den udbudte salgspris. Når du giver et tilbud, der er lavere end det sælger ønsker, kan du risikere at få et nej.

Og når du byder på en ejendom, kan der være andre, der byder højere end dig. En god regel er, at du aldrig skal tilbyde flere penge, end du startede med at budgettere - der kommer altid en ejendom mere. Du skal nok ende med dit drømmehjem, uanset hvad der sker.

Boligen er din

Så snart både du og sælger har skrevet under, starter en lang række praktikaliteter, som ender i, at du overtager nøglerne til dit nye hjem. Vær tålmodig og opmærksom i processen, og hav styr på din planlægning, så du kan nå de mange ting, du gerne vil nå, inden du flytter ind.

Efter underskriften af købsaftalen, starter papirarbejdet. Husforsikring, valg af ejerskifteforsikring, aktivering af bankgaranti, tinglysning af skøde, måleraflæsning, overtagelse og refusionsopgørelse. Du kan ikke gøre så meget i denne proces udover at vente tålmodigt og forberede dig til den dato, overtagelsen finder sted.

Byg din drøm

Nu er det ikke længere en drøm men en realitet. Når handlen har fundet sted, købesummen er betalt, og mellemregningerne lavet, står du tilbage med en bolig, der skal transformeres om til et hjem, der bliver nøjagtig det, du drømmer om. Få tingene gjort i den rigtige rækkefølge, for det tager ofte lidt længere tid, end du regner med.

Netop derfor kan en overtagelsesdag være god at tage med i ligningen. Ganske enkelt fordi du ikke kan påbegynde arbejder på boligen, før du har overtaget den. Større arbejder som køkken, bad eller maling af hele boligen indvendigt eller udvendigt kan tage måneder at lave. Og husk, at håndværkerne rykker sjældent ud dagen efter, du ringer. Mange har ventetid på større opgaver. Derfor skal de arbejder planlægges i god tid, så du kan starte arbejderne nærmest samme dag, som du overtager boligen. Husk altid at have en buffer på den planlagte tid og din indflytning, da der nemt og ofte dukker ting op undervejs, som ingen havde regnet med. For eksempel kan en bordplade være forsinket, eller et materiale umuligt at opdrive.

Brug ventetiden godt: Få planlagt din flytning og få målt op til møbler, gardiner og andet godt. Og tag eventuelt en snak med sælger om, hvordan boligen fungerer i det daglige.

Velkommen hjem

Vi håber, du kommer godt hjem, og at denne guide har været en hjælp for dig som boligkøber. Det er en stor mundfuld for de fleste at købe bolig, og roen og overblikket kommer heldigvis tifold igen, når det hele er overstået.

Hvert år er der 900.000 danskere, der flytter, og mange af dem er kunder hos home. Som mæglere hjælper vi købere og sælgere, vi vurderer, fremviser og ordner papirarbejde. Men vi er også mennesker, der træder ind i livets virkeligheder. Vores opgave er at hjælpe dig godt igennem den forandring en flytning er. Fra stort til større, fra to til en, fra småt til godt.

Som køber kan vi tilbyde dig

home er landsdækkende og en af de største mæglerkæder i Danmark. Det betyder, at du som kunde har adgang til de bedste værktøjer på markedet, uanset hvor i landet du befinder dig. Det betyder også, at vi har styr på dit køb og salg ned til mindste detalje.  

Køberrådgivning
En køberrådgiver repræsenterer dig og dine interesser og er ved din side under hele dit boligkøb. At købe en bolig er en stor investering og beslutning. Og en bolighandel fylder da også i både papirarbejde og praktik. Din køberrådgiver sikrer, at der er orden i sagerne, og at der ikke er noget, der bliver overset. Du får en fagekspert på jura og boligmarked, som rådgiver dig i hele købsprocessen. Vi kan hjælpe dig med alt lige fra prisforhandling til spørgsmål om servitutter i ejendommen. Din køberrådgiver har også det lokale overblik over markedet, og kan derfor rådgive meget nøjagtigt om området og den bolig, du er interesseret i.  Og så er det personligt. Vi tager dig i hånden fra start til slut i din bolighandel. Og vi slipper ikke din sag, før alt er faldet godt på plads, og du er kommet trygt hjem i det nye. Læs mere om køberrådgivning her

Opret dig i vores køberkartotek...

...og få besked, lige så snart der kommer nye boliger til salg, som matcher dine ønsker.