Jagten på den nye bolig

home KøberGuide kapitel 2

Kig indad

Du har lagt dit budget, du ved, hvad du har at købe for, og nu er tiden inde til at finde drømmehjemmet. Fokusér på dine ønsker og hvad du har brug for. Og husk, at et hjem kan ændres, men det kan en adresse ikke.

Inden du begynder at lede, bør du genbesøge dine ønsker til hjemmet (fra kapitel 1), så du ved, hvad du leder efter. Du har allerede brugt denne liste til at skelne mellem de helt afgørende ting, og de ting, der kunne være rare at have, men som kan vente. Nu er der økonomi på dine ønsker, og derfor er det en god ide at genbesøge din liste og se, om den stadig holder vand, eller om noget har ændret sig i din prioritering. 

Brug samme metode som sidst: Grøn er for de ting, der er helt afgørende. Gul er for de ting, der står på ønskelisten, men som måske kan vente, hvis det rette sted byder sig. Rød er for de ting, der ville være rare at have, men som ikke er afgørende.

Kig udad

Led i flere områder end ét. Gå til åbent hus, og oplev mange slags hjem. Se muligheder frem for fejl. Stil masser af spørgsmål. Og bevar overblikket. For der kommer til at være kompromiser. Og du finder altid en drømmebolig mere, selv om der måske er en, der smutter.

Man har altid en rigtig god ide om, hvad man drømmer om. Virkeligheden er dog, at der er flere muligheder, end man tror, og den virkelighed overgår ofte fantasien. Derfor ender mange med et helt andet hjem, med en helt anden planløsning, og i et helt andet område, end det de havde tænkt sig. Simpelthen fordi du pludselig står i et hjem, du forelsker dig i.

Derfor er det både inspirerende og givtigt at se på mange forskellige boliger, når du går i gang med at lede. På den måde ser du mange forskellige indretninger, byggestile, beliggenheder, prisniveauer og kvarterer. Det gør dig klogere på mange ting, for eksempel en særlig god køkkenløsning, betydningen af hvordan haven vender, eller hvordan et børneværelse kan optimeres pladsmæssigt. Og noget af det, du ser, kan du måske bruge i dit nye boligliv.

Kig efter

En ting er, hvad øjet ser, noget andet er, hvad boligen gemmer på af muligheder og udfordringer. Det er let at identificere de ting, der koster tid, penge og mulige ærgrelser – og det kan være svært at forestille sig de løsninger, du savner, hvis du skal skabe og bygge dem selv.

Genbesøg boligen, hvis du er i tvivl, når du kommer hjem. Nogle gange er man forelsket, og ser alt lidt lyserødt og uklart. Andre gange er man forskrækket, og ser udfordringer overalt. Genbesøg dine ønsker, og tag på visit en ekstra gang, så du får flere øjne og nuancer på din oplevelse og dine drømme. Få et overblik over papirer og rapporter, der beskriver, hvad boligen består af, og hvad den kan gemme på af både gode og mindre gode overraskelser.

Husk at bruge din fantasi. De fleste mennesker er mest trygge ved at se en indflytningsklar løsning, når de ser på bolig. Men der er også mulighed for både at spare penge og på at få din bolig, præcis som den passer dig, hvis du vælger at lave hele eller dele af arbejdet selv.

Når sælger har lavet løsningen, betaler du for den, også selv om du måske havde foretrukket en anden farve eller et andet køkken. Når du selv laver det, får du det præcis, som du ønsker. Men det kræver selvfølgelig noget mere tid, en større risiko og noget ekstra arbejde.

Opret dig i vores køberkartotek...

...og få besked, lige så snart der kommer nye boliger til salg, som matcher dine ønsker.