Barometer: Boligkøberne melder sig klar til 2023

Interessen for boligkøb overrasker med hver 7. dansker, men mange købere søger mod billigere boliger eller lurer på køb fra sidelinjen, viser aktuel måling

16. januar 2023

Hver 7. dansker melder sig klar til at købe bolig i første halvdel af 2023. Dermed er interessen for boligkøb – overraskende nok – fortsat normal i en tid, hvor vi oplever pres på privatøkonomien og en større usikkerhed om fremtiden, end vi plejer.

Ifølge det seneste home køberbarometer, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home i årets første uge, har præcist 14,3 % af danskerne købsplaner på boligmarkedet de kommende seks måneder.

”Boligkøberne melder sig klar til 2023, hvilket er glædeligt,” konstaterer talsperson og senior kommunikationskonsulent i home, Michael Dalsager.

Faktisk er interessen for boligkøb, som ’den plejer at være’, viser den omfattende data i køberbarometeret, der går tilbage til april 2017. Ser vi på gennemsnittet af alle kvartalsmålinger med over 50.000 besvarelser, ligger andelen af danskere med boligkøbsplaner på 14,2 % i snit.

”Det er overraskende, at interessen holder sig på det historiske niveau - ikke mindst når man tager i betragtning, hvilke omvæltninger køberne har mærket på markedet i 2022 i form af stigende renter og mindre købekraft på grund af inflationen, ” siger Michael Dalsager fra home.

Selv om alt ser normalt ud ved første øjekast, er der et stort ’men’ i mange køberes planer lige nu.


Mange købere afventer køb

Mange købere lurepasser nemlig og svarer, at selv om de har købsplaner det næste halve år, så er de ikke klar til at købe lige nu. Hele 42 % af de aktuelle købere svarer, at de udskyder deres boligkøb indtil videre på grund af de højere renter og kraftig inflation.

Ligeledes søger 29 % af køberne nu efter en mindre eller billigere bolig end først planlagt på grund af de højere renter og inflationen.

Afventende købere og ændrede boligplaner er en væsentlig forklaring på den store opbremsning i handlerne det seneste halve års tid, der har været en omstillingstid for boligmarkedet.

”Det tager noget tid at omstille sig mentalt på, at der måske ikke længere er råd til at købe den drømmebolig, man havde udset sig, men i stedet skal se sig om efter en noget billigere bolig og måske i et andet område end planlagt. Omstillingen gælder også for boligsælgerne, og det har fået markedet til at bremse op,” siger Michael Dalsager.


Mere bolig for pengene

De seneste måneder er flere boliger blevet prissat og handlet til priser, der bedre afspejler det store hop i renterne det seneste år. Boligpriserne er faldet betydeligt i de seneste måneder af 2022. 6 % på landsplan ifølge Boligsidens markedsindeks fra december ’21 til december ’22 – dog med store udsving fra kommune til kommune.

”Det betyder, at køberne kan se, at deres boligbudget igen rækker lidt længere nu end for nogle måneder siden,” siger homes boligmarkedsanalytiker.

Mange købere fortsætter da også – selv om de har trykket på pauseknappen – boligjagten og følger eksempelvis med på nettet og via køberkartoteket. 61 % af boligkøberne holder sig fortsat aktive, hvilket er gennemsnitligt for køberbarometeret gennem tiden.

”Det viser, at køberne følger situationen meget tæt på sidelinjen, og hvis det rette kommer til salg til den rette pris, eller når det hele passer med et køb, så kan det hurtigt blive konkret,” siger Michael Dalsager.

Overordnet set er der en lille pil ned i planerne for boligkøb det seneste kvartal.

Tallene peger på, at det især er interessen for villa/rækkehus og sommerhus, der trækker ned, mens blandt andet lejligheder går frem.

Næste home Køberbarometer udsendes i starten af april måned.

FAKTA: Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

 

Januar 2023

Oktober 2022

Juli 2022

April 2022

Januar 2022

Base

2020

2049

2001

2017

2036

Ja (NET)

14,3%

15,1%

16,9%

15,5%

12,7%

Ja, hus/rækkehus

5,4%

6,5%

8,1%

7,6%

6,1%

Ja, lejlighed

5,5%

5,1%

6,0%

4,9%

4,2%

Ja, sommerhus/fritidsbolig

3,2%

3,8%

3,6%

3,7%

2,7%

Ja, anden type bolig

1,8%

1,1%

1,1%

1,0%

1,2%

Nej

85,7%

84,9%

83,1%

84,5%

87,3%

 

Fakta: Sådan påvirker den stigende rente og inflationen købernes boligplaner

 • 42 % af de aktuelle købere svarer, at de har udskudt deres boligkøb indtil videre på grund af de højere renter og kraftig inflation.
 • 19 % vil/må købe mindre eller billigere bolig, men fortsat i samme område.
 • 10 % vil/må købe bolig i et andet og billigere område end først planlagt.
 • Kun 25 % siger, at renten og inflationen ikke har påvirket deres købsplaner.
 • 10 % er i tvivl om, hvad renten og inflationen betyder for deres boligplaner.

Fakta: 6 ting der er oppe i tiden som boligkøber og -sælger

 1. Renten er dykket fra 6 % til 4 % - det gør det muligt at købe mere bolig. Men husk, renten kan flytte sig meget på kort tid – banken kan ’låse’ den for dig.
 2. Huspriserne har på landsplan oplevet et fald på 6 % i 2022, men mange steder er huse fortsat mere værd end tidligere, og mange boligejere har store friværdier i murstenene.
 3. Er du boligejere – især med fastforrentet lån – kan der vente en stor kursgevinst, når du indfrier lånet eksempelvis ved et salg.
 4. Som køber har du flere boliger at vælge imellem end for et år siden, men som sælger skal du vide, at udbuddet fortsat en del lavere end i tiden før corona.
 5. Hvis du er boligsælger, der også skal købe nyt, så regn på ’bytteprisen’. Er dit hjem faldet i pris, så er boligen, du overvejer at købe, det nok også.
 6. Tænk på dine behov og ønsker. Køb med langsigtede briller gør prisfaldet her-og-nu mindre vigtigt – over tid bliver en ejerbolig typisk mere værd

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2020 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2. - 6. januar 2023.


Foto: Palle Skov

Læs også:

Salg versus udbud: Fortsat god sandsynlighed for et boligsalg

Energitilskuddet til dit hjem ændres i 2023

Danske boligejere er millionærer i mursten


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt, og helt uforpligtende.

 1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!