Boligordbogen
Når du skal købe eller sælge, kommer du til at møde mange nye ord i processen. Derfor har vi lavet en boligordbog, der forklarer mange af de fremmedord, der bliver brugt før, under og efter handlen.
Se ordbogen herhome KøberGuide kapitel 1
Du skal prioritere dine behov, inden du ser på bolig og går i banken. Lav en liste over dine vigtigste prioriteter og fokusér på dem. Ofte er der nogle ønsker, der er helt afgørende, og andre, der kan gemmes til senere. Vigtigst er, at boligen kan leve op til dine krav i en overskuelig fremtid.
Når du prioriterer dine ønsker, skal du fokusere på de absolut vigtigste behov. De kommer til at danne den første ramme for din boligsøgning – og måske også i hvilke områder, du skal lede.
Finder du ikke den helt rigtige bolig i første omgang, så husk at kigge på dine prioriteringer igen. Man kan hurtigt komme til at glemme de oprindelige behov og ønsker.
Prioriter dine ønsker konkret
1. prioritet er for de ting, der er helt afgørende.
2. prioritet er for de ting, der har står på ønskelisten, men som måske kan vente, hvis det rette sted byder sig.
3. prioritet er for de ting, der ville være rare at have, men som ikke er afgørende.
Du skal finde ud af, hvad du eller I egentlig har at købe for. Det har en stor betydning at have en sund (bolig)økonomi. Det giver mere frihed og større råderum, når boligkøbet er inden for din økonomiske rækkevidde.
En ting er ønskelisten, der som regel er lang. En anden ting er, hvad økonomien tillader. Så start med at finde ud af, hvad du har af opsparing eller ting, der kan realiseres til boligkøbet. Du skal som hovedregel kunne stille med 5% af dit huskøb, så hvis du for eksempel ønsker at købe for 2 millioner, skal du kunne lægge 100.000 kroner i udbetaling. Resten kan som regel finansieres af banken (15%) og realkreditinstituttet (80%).
Denne tommelfingerregel giver dig en fornemmelse af, hvad du kan kigge efter prismæssigt.
For at komme i hus med dit boligkøb, skal der være overblik over din nuværende økonomi. Både for din egen skyld, og fordi det budget er vigtigt i din samtale med banken. Jo mere præcist dit budget er, des bedre, så sæt tid af til at lave det.
Man bliver ofte overrasket, når man får listet de ting op, som man bruger penge på. Så selv om det tager nogle timer, er det meget brugbart i forhold til, hvad I kan få lov til at købe for – og ikke mindst for dit eget overbliks skyld.
Du kan lave budgettet på din computer, som en liste, eller på din banks hjemmeside. De fleste banker tilbyder et værktøj til netop budgettering.
Danske Bank har lavet en side med gode råd om at lægge et budget. Du kan se siden her.
De penge, der er tilbage, når du har betalt alle dine faste udgifter hver måned, er afgørende for, hvad du kan låne til din bolig.
Jo større rådighedsbeløb, des større frihed til at vælge.
I budgettet trækker du alle dine månedlige faste omkostninger fra din månedlige indtægt. Tilbage er dit rådighedsbeløb, som skal kunne dække dine variable omkostninger til mad, ferier og fornøjelser.
Dit rådighedsbeløb er et af de vigtigste tal, når du køber bolig. Det er det beløb, du skal leve for og måske spare op af.
Hvis du går i købstanker, er det en god ide at begynde at leve, som om du allerede har de udgifter, du vil have efter et køb.
Eksempelvis at du lægger udgifter til side til den kommende bolig, imens du lever for det rådighedsbeløb, du forventer at få.
De fleste banker bliver både glade og trygge, når de kan se, at du kan leve i den virkelighed, du planlægger at have lige om lidt.
I sidste ende handler dit rådighedsbeløb meget om dine egne ønsker og behov - og netop derfor er det en god ide at tage en snak med din bank tidligt i forløbet, så I sammen kan sætte et godt og realistisk budget.
Dette er en af de afgørende samtaler, du kommer til at have i forbindelse med dit boligkøb. Det har stor betydning for det videre forløb, at I får en god og konkret snak om dine ønsker, behov og muligheder.
Inden mødet i banken skal du finde og medbringe oplysninger om din økonomi. Når du kontakter banken, vil de hjælpe dig med en oversigt over de dokumenter, som du skal bruge til mødet. En del kan hentes digitalt.
Og så er det en god idé at have undersøgt lidt om, hvad forskellen er på de forskellige lån, og hvordan det påvirker din kommende boligøkonomi.
Så har du skabt et godt grundlag for, at du sammen med din bankrådgiver kan få den bedst mulige snak om din boligøkonomi.
Hos Danske Bank kan du sammenligne læse mere og de forskellige låntyper.
Når du skal købe eller sælge, kommer du til at møde mange nye ord i processen. Derfor har vi lavet en boligordbog, der forklarer mange af de fremmedord, der bliver brugt før, under og efter handlen.
Se ordbogen herhomes 52 salgsfif giver din bolig mere værdi, mens du bor der - og den dag, du skal sælge.
Se mere om de 52 salgsfif...og få besked, lige så snart der kommer nye boliger til salg, som matcher dine ønsker.