Det er ikke storbyerne, der vokser mest. Tre byer har vokset sig over 50.000 indbyggere på ti år. Men flest danskere bor i langt mindre byer
Vi hører ofte, at mange flytter til landets største byer, og det er da også ca. et %-point flere af befolkningen, der nu bor i Hovedstadsområdet end for ti år siden. Næsten 1,38 mio. indbyggere svarende til 23,1 % af hele befolkningen.
Men det er en helt anden størrelse by, der er landets mest populære, viser 2024-tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden home har set nærmere på.
Der bor nemlig flest danskere i langt mindre byer.
28 % af befolkningen, eller 1,66 mio. personer, bor i 2024 i byområder med færre end 10.000 indbyggere. Andelen er dog faldet lidt de seneste ti år, fra 29 % i 2014, viser statistikken.
”De mindre byer er lidt pressede. Især hvis indkøbsmuligheder og skoletilbud forringes. Det betyder nemlig meget for, hvor familierne vil bosætte sig,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.
Til gengæld er det byer med 50.000 eller flere indbyggere uden for hovedstadsområdet, der er vokset mest i løbet. Fra 15 % til 18 % af befolkningen siden 2014.
”Mange unge flytter til uddannelsesbyerne for at studere, får job bagefter og stifter familie, hvilket giver vækst i indbyggertallet,” vurderer homes analytiker.
Siden 2014 har både Roskilde, Silkeborg og Herning, der alle huser uddannelser og studiepladser, vokset sig ind i gruppen af byer med over 50.000 indbyggere.
Statistikken viser også, at andelen af befolkningen, der bor på landet, fortsætter med at falde og nu er under 700.000, men faldet er dog kun på ét %-point de seneste ti år.
FAKTA: Befolkning fordelt på bystørrelse:
Se det hele her:
https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=49099&utm_source=newsletter