Køberne holder boligdampen oppe

Et år med køberbarometer: home Køberbarometer kan nu gøre status efter sit første leveår – kun sommerhus-markedet går en smule afkølet ind i højsæsonen

5. april 2018

Interessen for boligkøb i Danmark har ligget stabilt det seneste år, og barometeret viser, at vi går ind i højsæsonen med samme antal boligkøbere som for 12 måneder siden. Kun sommerhus-markedet ser ud til at have færre interesserede købere.

12 % af danskerne svarer i spørgeundersøgelsen med godt 2000 besvarelser, at de har planer om at købe bolig inden for det næste halve år. Det er femte gang, at det kvartalsmæssige køberbarometer fra YouGov og Home er gennemført. For et år siden var det 13 %, der havde boligkøbsplaner. Færre med sommerhusplaner gør forskellen.

Køberbarometret for april 2018 viser at:

  • 6 % overvejer køb af villa eller rækkehus (6 % i 2017).
  • 5 % køb af lejlighed (5 % i 2017)
  • 1 % køb af fritidsbolig (2 % i 2017)
  • 1 % svarer anden type bolig (1 % i 2017).
  • Note: Nogle danskere overvejer køb af mere end én bolig, derfor summerer tallet til 13 % (14 % i 2017).

Kilde: YouGov for Home, undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2026 interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 16. - 19. marts 2018.

Home Køberbarometer for april 2017 viste, at 13 % af danskerne gik med planer om at købe bolig. Tilbagegangen fra 13 til 12 % skyldes, at købsinteressen for sommerhuse ligger lavere, faldet fra 2 % til 1 %.

65 % af køberne med boligplaner i 2018 er allerede aktive på boligjagten, mens andre 35 % endnu ikke er gået i gang.

”Køberne har samme appetit på huse og lejligheder, men vores barometer indikerer, at sommerhusene ikke rider på samme bølge som for et år siden. Forklaringen er nok, at markedet fik frigivet en stor del af den opsparede lyst i 2017, hvor der blev handlet sommerhuse i et omfang som før finanskrisen – og endnu flere overvejede det, ” siger senior kommunikationsmedarbejder Michael Dalsager i home.

Dengang stod de positive historier i kø for sommerhusmarkedet – med en forøget belåning fra 60 til 75 %, bedre muligheder for at bo hele året i sommerhus og gode muligheder for udlejning.

”Tilsat fremgang i friværdierne for helårshusene, lave renter og fremgang for økonomien skød det sommerhus-salget voldsomt i vejret. Betingelserne er de samme nu, men vi har nok taget toppen af interessen, ” siger Michael Dalsager og fremhæver, at hele 3 % af danskerne tilbage i oktober svarede, at de havde sommerhuskøbsplaner.

Selv om sommerhuspriserne er kravlet 9-10 % op på et år (ifølge Boligsiden), så koster det ifølge Realkredit Danmark omtrent det samme at have sommerhus, som det gjorde for 20 år siden, når man indregner omkostninger til finansiering og lønudviklingen.

I år er der også en ny positiv joker i spil, nemlig de opsparede efterlønskroner som tusindvis af danskere kan vælge at få udbetalt. Disse penge kan eksempelvis gå til et sommerhus eller bruges til forbedringer af hjemadressen, fremhæver Home.

”Trods faldet i barometeret kan det sagtens være, at der bliver solgt lige så mange sommerhuse i år, fordi køberne er mere køberklare, og der er færre osere. Det faktiske salg kunne tyde på det, da de første to måneder viser, at sommerhussalget er startet 10 % bedre end i 2017, men det store boom i markedet i 2017 indtraf først omkring maj og frem, så det bliver interessant at se, om 2018 kan følge med takterne i disse måneder, ” siger Michael Dalsager.

I de fem regioner er interessen for boligkøb stort set den samme, og andelen af købsinteresserede svinger mellem 9 og 13 % - med undtagelse af Nordjylland.

Her er boligoptimismen ifølge barometeret langt mere udtalt med 21 %. Særligt interessen for huse og rækkehuse er markant højere i det nordjyske, hvor 14 % svarer, at de har planer om boligkøb. 

Færrest har planer om boligkøb i Midtjylland med 9 %, Sjælland og Syddanmark er på 10 %, mens Hovedstaden ligger på 13 %.

Se homes Køberbarometre for alle kvartaler her


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!