home Fremvisningsindeks september 2018

Boligkøberne udnytter medvind for sommerhuse og modvind for lejligheder

24. oktober 2018

Sommerhuse er mere 'in' end set længe - flest købere på fremvisning i 11 år. Lejlighedskøberne udnytter stort udbud og shopper mere rundt. Huse led lille knæk i september efter fin stime, viser fremvisningsindekset fra Home og Danske Bank.

Fremvisningsindekset fra home og Danske Bank opgør de faktiske fremvisninger på landsplan og er en indikator for boligsalget de kommende par måneder. En stigning i antallet af fremvisninger på en procent betyder således typisk en stigning i antallet af handler på en procent en til to måneder efter.

Fremvisningsindeks fra home og Danske Bank medtager for første gang også fremvisninger af sommerhuse.

Kort fortalt viser fremvisningsindekset for september 2018 at:

  • Sommerhuse: Aldrig har der været så mange fremvisninger af sommerhuse de seneste 11 år som nu. Sommerhuset er ’in’ igen.
  • Lejligheder: Køberne har fået mere at se på – og mere at sige. Køberne ser flere lejligheder og tager sig bedre tid.
  • Huse: Knæk efter fin stime – men fortsat høj interesse og kurs mod bedste hussalg i årtiet.

Kommentarer fra Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i home:

Sommerhuse: ’In’ igen efter milde vinde

Sommerhusene er nye i fremvisningsindekset fra home – og de kommer bogstaveligt talt susende ind i statistikken.

Der har aldrig haft så mange fremvisninger af sommerhuse de seneste 11 år som nu, viser fremvisningsindekset for september.

Det seneste kvartal – 3. kvartal – har homes ejendomsmæglere vist hele 13,6 % flere sommerhuse frem end i 2. kvartal – og 16,8 % flere end for et år siden.

Salget af fritidshuse er omtrent på samme høje niveau som sidste år, og den store interesse har været med til at trække priserne ganske pænt frem mange steder.

Der er flere forklaringer på sommerhusenes fremgang. Et sommerhus er en luksus, man giver sig selv og familien, og det har flere fået råd til efter flere år, hvor både ejerboligen og jobbet har givet os pæne plusser på vores økonomi

Et sommerhus er blevet ’in’ igen – og vi så det allerede i slutningen af JUNI, hvor hele 4 % af danskerne svarede, at de ville være på sommerhusjagt det næste halve år ifølge køberbarometeret fra YouGov og home. Det var dobbelt så mange som året før, og ifølge YouGov en statistisk signifikant fremgang og altså en fordobling af købsinteressen. Se homes Køberbarometer her.

Oven i det er det blevet billigere at finansiere et sommerhuskøb med op til 75 % i realkreditlån i stedet for tidligere 60 %, og der er åbnet for mere udlejning og mindre skat på lejeindtægten af sommerhuset.

Den fantastiske sommer i år har også givet mange besøg i sommerlandet og boostet danskernes sommerhus-drømme.

Husene: Knæk efter fin stime

Husene led et lille knæk i september med 0,4 % færre fremvisninger. Det kommer efter en ret fin stime i 2018, hvor vi har set flere købere ude i husene og flest de seneste 11 år. Det ses også i de faktiske salgstal. 2018 er lige nu det bedste salgsår i hele årtiet.

I forhold til for et år siden var der 3,3 % flere huskøbere på færde.

Lejligheder: Køberne har fået mere at se på – og sige

Lejlighederne lyste også op i september, der var endnu en måned med flere fremvisninger. Det er i sig selv positivt, men bag de 2,7 % flere fremvisninger ligger der en logisk forklaring.

Køberne på jagt efter en lejlighed tager sig nemlig bedre tid og går på flere fremvisninger end tidligere

Der er sket et skifte i løbet af 2018, hvor der nu skal flere fremvisninger til et salg, efter en lang periode hvor det var gået den anden vej med hurtige salg og få fremvisninger.

Det skyldes, at der er kommet mange flere lejligheder til salg efter en periode med ret slukne udstillingshylder. Flere lejligheder til salg kaster flere fremvisninger af sig.

Køberne har fået mere at vælge imellem og behøver ikke beslutte sig så hurtigt som tidligere.

Flere sælgere lugter guld og sætter til salg på et tidspunkt, hvor køberne samtidig er blevet mere tilbageholdende på grund af høje priser og strammere krav fra bankerne. I København er udbuddet vokset med 30 % på et år – og på det seneste er det især udbuddet af nye lejligheder, der er kravlet i vejret. Udbuddet er ikke set højere siden slutningen af 2011, kan man se af udbudstallene fra Boligsiden fra alle mæglere.

På landsplan er der 20 % flere lejligheder til salg end for et år siden. Interessen for at se på lejlighed er dog fortsat høj i historisk perspektiv, så markedet er langt fra gået i stå, men nærmere ved at finde et nyt leje hvor køberne har fået lidt mere at sige.

FREMVISNINGS-FAKTA:
Flere så på lejlighed i september – sommerhuse holdt højt niveau – lidt færre fremvisninger af huse

  • homes fremvisningsindeks, der måler danskernes interesse for at købe bolig, viser, at antallet af fremviste lejligheder steg 2,7 procent fra august til september (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit.
  • Fremvisninger af huse faldt med 0,4 procent i samme periode. • Over det seneste år er antallet af husfremvisninger steget med 3,3 procent, mens fremvisninger af ejerlejligheder er faldet med 0,5 procent.
  • homes fremvisningsindeks er udvidet ti l også at inkludere sommerhuse, som viste, at der er en historisk høj interesse for at se på fritidshus.
  • Mens antallet af fremviste sommerhuse var omtrent uændret fra august til september, så har der været en stigning på 13,6 procent i 3. kvartal som helhed.

Se hele homes Fremvisningsindeks for september 2018 her (PDF)

Se flere Fremvisningsindeks fra home her


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!