Hvad koster forældrekøb?
Her kan du danne dig et overblik over, hvad det koster at investere i en ejerlejlighed - både som forældre og som 'barn'.
Ved forældrekøb - og udlejning generelt - er der tre beskatningsformer; personskatteloven, virksomhedsskatteloven & kapitalafkastordningen. Som forældre skal I vælge beskatningsform, når I skal udfylde selvangivelsen. Undervejs i perioden har I også mulighed for at skifte mellem de forskellige beskatningsformer. Der gælder dog særlige regler for værdifastsættelse af lejligheden i forbindelse med ind- og udtrædelse af virksomhedsskatteordningen.
Er du i tvivl om valg af ordning, er det altid en god idé at tale med en revisor.
Hvis en lejlighed er købt med henblik på udlejning, skal en eventuel avance som hovedregel beskattes. Avancen opgøres som forskellen mellem salgsprisen (med fradrag af salgsomkostninger) og købsprisen (inklusive købsomkostninger). Købsprisen forhøjes med 10.000 kroner for hvert år du ejer lejligheden. Dog får du ikke fradrag det år, hvor lejligheden bliver solgt.
Anvender du virksomhedsskatteordningen i det år, hvor lejligheden bliver solgt, skal avancen indgå i virksomhedens indkomst og medregnes i årets resultat. Anvender du i stedet personskatteloven eller kapitalafkastordningen, skal du lægge avancen til kapitalindkomsten. Hvis salget medfører et tab, kan du modregne det i eventuel anden skattepligtig avance ved salg af ejendom, og tabet kan overføres til senere indkomstår.
Hvis du sælger lejligheden til dit barn, skal salget ske til den aktuelle markedsværdi for umiddelbart at blive godkendt af skattemyndighederne. Normalt godkender Skat en pris, der maksimalt ligger 15% under den seneste offentlige ejendomsvurdering.
I forbindelse med salget anbefaler vi, at du får en revisor til at hjælpe med den nøjagtige beregning af overskud og eventuel skattemæssig avance.
Har du medregnet alle økonomiske aspekter ved et forældrekøb? Læs mere om boligsikring og fremleje samt mere om forældrekøb her