Udlejning: Hvor stort skal mit sommerhus være?

Antal kvadratmeter er ikke det primære, fortæller udlejningsekspert

2. oktober 2023

Kan jeg leje mit sommerhus ud, går du måske og tænker?

Svaret er et klokkeklart ’ja’, hvis du spørger det landsdækkende, danskejede bureau Sol og Strand Feriehusudlejning, som home samarbejder med, om at kunne tilbyde sommerhuskøbere udlejningsbudgetter.

Danmarks Statistiks tal viser et godt første halvår for sommerhusudlejning – foreløbig kun overgået af 2022.

For fjerde år i træk har der været over 10 mio. feriehusovernatninger i sommermånederne juni, juli og august.

Hos Sol og Strand ser 2023 også ud til at blive det bedste år for udlejning af feriehuse i bureauets 40-årige historie, oplyser kædens kommercielle chef Nicolai J. Nissen.

Og der er kunder til alle typer sommerhuse, så udlejningsmulighederne er rigtig gode i disse år, slår Sol og Strand-chefen fast.

Hvor stort skal mit sommerhus være?

Men er mit sommerhus egentlig stort nok til at leje ud, tænker en del sommerhusejere.
Her er meldingen fra bureauet, at størrelsen på dit sommerhus ikke er så vigtig - og så alligevel:

”Antal kvadratmeter er ikke det primære. Det vigtigste er, hvor mange overnattende gæster, der er plads til. Det er oftest det, lejerne søger på,” fortæller Nicolai J. Nissen.

Mange er på udkig efter et feriehus, hvor der er plads til to familier – det vil sige sovepladser til 8-10 personer, lyder tommelfingerreglen.

I ejendomsmæglerkæden home fortæller man, at et typisk sommerhus er opført i 1960’erne og -70’erne, og de er som regel ikke meget større end 60 kvadratmeter.

”I 2000’erne begyndte man at bygge større sommerhuse helt op omkring 100 kvadratmeter,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i home.

Han oplyser, at et gennemsnitligt sommerhus solgt gennem Home i år er på ca. 79 kvadratmeter.

”Rigtig mange af de sommerhuse vil sandsynligvis være egnet til udlejning, eventuelt med lidt ændring af indretning, ombygning eller et anneks på grunden,” lyder det fra homes analytiker.

Se over 2.500 sommerhuse på 79 kvm eller større til salg her


FAKTA: Din sommerhus-økonomi kan gå i nul, hvis du lejer dit hus ud – se hvor mange uger

Realkredit Danmark har i sommeren 2023 lavet en analyse, der blandt andet ser på, hvor mange uger du skal leje dit sommerhus ud for at finansiere udgifterne til et køb og ejerskab af et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvm.
Med et et-årigt flexlån uden afdrag så vil de årlige omkostninger på omtrent 91.000 kroner ved at eje et sommerhus svare til, at man kan leje et sommerhus i godt 9,5 uger om året til en ugentlig pris på 9.500 kroner. Er man mere til luksusvarianten af sommerhuse, så er det 6 ugers sommerhusleje til 15.000 kroner om ugen. 

Se hele analysen fra Realkredit Danmark her (PDF)

Kilde: Realkredit Danmark

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder