Sommerhussalget går ikke i vinterdvale

Fire ud af ti sommerhuse sælges i efterår og vinter, viser opgørelse

6. oktober 2023

Mange har den opfattelse, at salget af sommerhuse går i vinterhi, så snart sommeren er forbi.

Men sådan forholder det sig ikke i virkeligheden, viser en stor opgørelse, som home har lavet på baggrund af data fra Boligsiden med næsten 80.000 sommerhushandler fra 2015 til og med 2022.

”I virkeligheden er eftersommeren og efteråret rigtig fine måneder for sommerhussalg,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Mange familier samler appetit til et sommerhuskøb i sommerferien.

”De har haft gode oplevelser med hinanden og naturen ude i sommerlandet og fået smag for at eje i stedet for at leje, og tilbage i hverdagen begynder de at søge efter sommerhus i løbet af august og september,” lyder forklaringen fra homes analytiker.

Faktisk holder de gode takter sig helt hen til december. 23 % af alle årets sommerhushandler foregår i ugerne 36-48, viser opgørelsen fra Home.

Kun i december går sommerhussalget lidt i vinterhi, men der sælges stadig sommerhuse, og allerede når den sidste nytårsraket er fyret af et par dage ind i januar, vender interessen for sommerhuskøb tilbage.

Sommerhusejerne styrer markedet
Mere end hver 5. sommerhus finder således en ny ejer i løbet af årets første tre måneder.

”I virkeligheden er det i høj grad sommerhusejerne med salgsplaner, der styrer markedet, for køberne er faktisk klar hele året og slår til, når der kommer ’friske forsyninger’ til markedet i form af flere sommerhuse til salg,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen fra home.

Faktisk kan det være en god idé at sætte til salg sidst på efteråret, mener han, så man er på markedet, når køberne vågner op til dåd efter nytår - og inden alle de andre sommerhusejere med salgsplaner sætter til salg op til påske.

”De fleste sommerhuskøbere vil nemlig gerne have en ’fuld’ sæson i deres nye sommerhus - fra første forårssolstrejf - så mange af dem er sådan set klar, hvis det rigtige hus er der,” siger homes analytiker.

”Så har man bedre plads på banen at spille på og mere synlighed til sit sommerhus, inden udbuddet vokser i april og maj, slutter han.

 

FAKTA: Hvornår sælges sommerhusene?

Den %-vise fordeling af sommerhussalg hen over årstiderne

Vinter: 17,9 %

Efterår: 22,8 %

Sommer: 29,7 %

Forår: 29,6 %

Kilde: Boligsiden/beregning: home – gennemsnitligt salg af sommerhuse for perioden 2015-2022

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder