Sommer sælger sommerhuse

19. juni 2024

Opgørelse: Se her hvornår på året, der sælges flest sommerhuse

Der er mange skrøner om sommerhussalget. Fx, at der sælges mange sommerhuse i påsken, og at salget af sommerhuse går i vinterhi, så snart sommeren er forbi.

Men hvordan forholder det sig i virkeligheden? Det kaster en opgørelse, som Home har lavet på baggrund af data fra Boligsiden med næsten 80.000 sommerhushandler tilbage fra 2015, lys over.

Den viser, at eftersommeren og efteråret også er rigtig fine måneder for sommerhussalg.

”Man kan godt sige, at sommer sælger sommerhuse. I juli sker der ikke så meget, men mange familier samler appetit til et sommerhuskøb i sommerferien,” siger boligmarkedsøkonom i home Henrik Hauthorn Jensen og uddyber:
”De har gode oplevelser med hinanden og naturen ude i sommerlandet og fået smag for at eje i stedet for at leje. Og tilbage i hverdagen begynder de at søge efter sommerhus i løbet af august og september.”

23 % af alle årets sommerhushandler foregår i ugerne 36-48, viser Homes beregning.  Og faktisk holder de gode salgstakter sig helt hen til december.

”Så lige efter sommerferien er et godt tidspunkt at sætte sommerhuset til salg,” lyder konklusionen ud fra de mange handler.

Sommerhusejerne styrer markedet

I virkeligheden er det i høj grad sommerhusejere med salgsplaner, der styrer markedet, lyder det også fra home.

”For køberne er faktisk mere eller mindre købsklar hele året og slår til, når der kommer ’friske forsyninger’ til markedet i form af flere sommerhuse til salg,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Se udbuddet af sommerhuse til salg lige nu

Derfor kan det også være en god idé at sætte til salg sidst på året, så du er på markedet med dit sommerhus, når køberne vågner op til dåd efter nytår.

”Og inden mange af de andre sommerhusejere med salgsplaner sætter til salg op til påske,” siger homes analytiker.

Ifølge home-kædens sommerhusmæglere vil de fleste sommerhuskøbere gerne have en ’fuld’ sæson i deres nye sommerhus - fra første forårssolstrejf - så mange af dem er sådan set klar, hvis det rigtige hus er der.

Er du ’tidligt ude’ med dit sommerhussalg, har du altså lidt bedre plads at spille på og mere synlighed til dit sommerhus, inden udbuddet typisk vokser i april og maj.

FAKTA: Hver 5. sommerhus sælges først på året

Kun i december går sommerhussalget lidt i vinterhi, men der sælges stadig sommerhuse, og allerede når den sidste nytårsraket er fyret af et par dage ind i januar, vender interessen for sommerhuskøb tilbage.

Det er faktisk ca. 21 % af sommerhusene, der sælges i løbet af årets første tre måneder, viser homes opgørelse.

Mere end hver 5. sommerhus finder således en ny ejer i løbet af januar, februar og marts, og faktisk sælges der flere sommerhuse i årets første tre måneder end i de tre sidste.

FAKTA: Hvornår på årets sælges sommerhusene?

Den %-vise fordeling af sommerhussalg hen over årets kvartaler

Kvartal

Uger

Gns. 2015-2022

Andel i %

Q1

Uge 01-13

2.094

21%

Q2

Uge 14-26

3.226

32%

Q3

Uge 27-39

2.727

27%

Q4

Uge 40-52

1.931

19%

 

 

9.978

100%

 

Kilde: Boligsiden/beregning: Home – gennemsnitligt salg af sommerhuse for perioden 2015-2022

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder