På vej mod rekordår: Hedebølger og efterårsrusk giver boom i danske feriehuse

30. august 2023

Status efter sommerferien: Interessen for at holde sommerhusferie i Østdanmark blomstrer. Tyskerne er stadig vilde med Vestkysten – hele året. Dansk hygge er ’hot’ - og det er ’in’ at kede sig. Og så skal der være plads til menneskets bedste ven

Kan jeg leje mit sommerhus ud, går du måske og tænker?

Svaret er et klokkeklart ’ja’, hvis du spørger det landsdækkende, danskejede udlejningsbureau Sol og Strand Feriehusudlejning, som Home samarbejder med om, at kunne tilbyde sommerhuskøbere udlejningsbudgetter.

Sammen med Sol og Strand, der er ejet af den velgørende fond ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld”, der hvert år deler ud af overskuddet fra sommerhusudlejningen, gør vi her status over sommerhusudlejning oven på sommerferien.

“Vi er på vej til at slå rekorden fra 2020, hvor danskerne flokkedes om de danske feriehuse,” fortæller Nicolai J. Nissen, kommerciel chef i Sol og Strand med 28 lokalkontorer rundt omkring i Danmark.

I år ligger bookingerne foran og tegner til det bedste år for udlejning af feriehuse i bureauets 40-årige historie, oplyser han.

Danmarks Statistiks tal viser også et godt første halvår for sommerhusudlejning – foreløbig kun overgået af 2022.

Så jo, der er rigtig gode muligheder for at leje sit sommerhus ud, vurderer Nicolai J. Nissen.

Og det gælder sådan set uanset, hvor det ligger og hvilken størrelse, det har. Der er kunder til det hele, er meldingen.

”Ferie i et lejet sommerhus i Danmark har også bidt sig fast hos danskerne - fra at være en nødløsning for mange under Corona-pandemien,” lyder det fra Sol og Strand-chefen, der her fortæller om de nyeste tendenser for sommerhusudlejning.

Der er kunder til alle typer sommerhuse, slår Nicolai J. Nissen fast.

Typisk lejeindtægt

Derfor ligger lejeindtægterne også i spændet fra 2.000 og op til 50.000 kr. pr. uge.

Det mest populære lejeniveau blandt sommerhusgæsterne ligger på 5.000-9.000 kr. i ugentlig leje opgjort på landsplan i højsæsonen, der ligger i perioden fra uge 29-36.

Hvor stort skal mit sommerhus være?
Størrelsen er ikke så vigtig - og så alligevel.

”Antal kvadratmeter er ikke det primære. Det vigtigste er, hvor mange overnattende gæster, der er plads til. Det er oftest det, lejerne søger på,” fortæller Nicolai J. Nissen.

Mange er på udkig efter et feriehus, hvor der er plads til to familier – det vil sige sovepladser til 8-10 personer.

Hvad er de foretrukne faciliteter for sommerhus-lejerne?
Du gætter det ikke… 😊 Der er ifølge Sol og Strand én ting, som er vigtigere end alt andet, hvis du vil have mange udlejninger af dit sommerhus:

”Andres hunde er sjældent sommerhusejerens bedste ven, men hvis man giver lov til, at lejer må tage sin hund med, er det et sikkert hit. Det betyder mere end pool, spa, sauna,” slår Nicolai J. Nissen fast og forklarer:

”Der er omkring 10 millioner hunde i Tyskland, og mange sommerhusejere har forbud mod hunde, så sommerhuse med plads til menneskets bedste ven er i høj kurs.”

Menneskets bedste ven skal med
Tillader du flere hunde, så har du og dit sommerhus en unik position på markedet.

”Hundeejere kan godt lide at rejse sammen med andre hundeejere, og de har ikke mange lejemuligheder,” fortæller Nicolai J. Nissen.

I øvrigt kan man som udlejer hos Sol og Strand forsikre sig mod skader forårsaget af kæledyr, og hele den ekstra indtægt for at give plads til ’hundeferie’ går ubeskåret til sommerhusejeren.

”Vi hører sjældent, at hunde i sommerhusene giver problemer, da lejerne passer godt på, og de ekstra penge giver jo også mulighed for at få renset tæpper osv.,” understreger han.

Ladeboks til elbilen er ikke så vigtig
Noget der ligger – måske – overraskende lavt på ønskelisten hos sommerhus-lejerne er en ladeboks til elbil.
”Det er der ikke ret mange, der søger på, selv om elbilerne er på hurtig fremmarch,” fortæller Nicolai J. Nissen.

Han mener, en forklaring kan være, at de fleste elbilejere har et abonnement hos en bestemt udbyder, hvor de foretrækker at lade, fordi det er billigere end i sommerhuset, hvor elprisen ofte vil være højere.

Opvaskemaskinen er et ’must’
En vaskemaskine er som regel heller ikke et ’must’ for lejerne.

Opvaskemaskinen er langt vigtigere, viser søgningerne hos Sol og Strand. ”De fleste har alligevel tøj med til ferien – typisk en uge – og har ikke brug for at vaske,” forklarer Nicolai J. Nissen.

Vi ser tv fra mobilen
En tidligere meget vigtig facilitet, som tiden er løbet fra, er satellit-tv med en parabol på sommerhuset. Dem bliver der færre og færre af.
”De fleste tyske lejere har lige som os danskere mulighed for at streame deres hjemlige kanaler fra mobiltelefonen, så satellit-bokse og paraboler er på vej ud af sommerhusene,” fortæller han.

Til gengæld er et godt internet – af samme årsag – meget vigtigt for lejerne.

”Det er næsten lige så vigtigt som hunden,” siger Sol og Strand-chefen med et smil.

Han forudser dog, at behovet for wifi i sommerhusene bliver mindre vigtigt i fremtiden på grund af fælles EU-regler for såkaldt roaming.
”Det betyder, at lejerne har en stadig stigende mulighed for at benytte data i udlandet indbygget i deres abonnement,” forklarer han.

Lejerne vil være mere offline
Samtidig oplever udlejningsbureauet, at der er en modtrend til megatrenden; at vi er på nettet hele tiden:
”Inden for de seneste 12 måneder har vi set et aftagende krav om, at feriehuset skal have internet, og forklaringen er nok, at flere ønsker at koble helt fra hverdagen i deres ferie,” lyder det fra Nicolai J. Nissen, der uddyber:

”Flere går decideret efter at kede sig – at tiden står stille. De går efter fred og ro og fuglesang i stedet for Facebook-feed og filmstreaming.”

Dansk hygge i højsædet
I det hele taget er den danske hygge i højsædet, især hos de tyske lejere.

”Derfor er de mindre og mellemstore autentiske sommerhuse, hvor man bare kan hygge sig og være sammen og læse en bog, på vej op i popularitet. Især hvis der er en brændeovn…den er indbegrebet af hygge,” lyder det fra den kommercielle chef.

Kræver ikke de store investeringer at blive udlejer
Altså er det ifølge Sol og Strand ikke de store investeringer, der kræves for at blive sommerhusudlejer.

Kun én ting ved sommerhuset er (rigtig) dyrt at anskaffe:
”På en skala fra 1 til 10 point over, hvad der er vigtigt for at tiltrække lejere og få en god lejeindtægt, så scorer 100 meter til vandet nok 20 point. Det betyder selvfølgelig meget for sommerhusets købspris, men set med udlejningsbrillerne på, så er det den bedste investering, man kan gøre,” slår han fast.

Hvornår er det bedst at leje sit sommerhus ud?
Det korte svar er hele året.
Ifølge Sol og Strand er forskellene mellem høj- og lavsæson efterhånden mere udviskede end tidligere.

Højsæsonen er ikke bare i juli og august. Det er også efterårsferien og til jul og påske, men udlejningerne er generelt blevet bredt mere ud over hele året, fortæller kommerciel chef Nicolai J. Nissen.

Der er mest sæson i de store poolhuse ved Vestkysten, oplever Sol og Strand. De er efterspurgte i sommerferien og allermest i uge 29-35, men har faldende popularitet resten af året.

”Vi ser især øget efterspørgsel i efteråret - og ikke bare i uge 42. Især tyskerne kan godt lide at opleve elementernes rasen - at se Vesterhavet i oprør. Det gør ikke noget, at det er regn og rusk, så er det ekstra hyggeligt at komme ind i tørvejr og få tændt op i brændeovnen,” fortæller han.

”Vi skal ikke være flove over vores dårlige danske vejr – sol er selvfølgelig skønt, men vildt og blæsende vejr kan også noget, synes turisterne.”

Mange andre destinationer kan byde på sol og varme i ekstrem grad, men ikke det unikke nordiske klima.

”Det kan også blive for varmt til nogles smag. På grund af klimaforandringerne er temperaturerne i Sydeuropa stigende, og 35-40 graders varme ikke ualmindeligt. Her har Danmark noget andet at byde på,” siger Nicolai J. Nissen.

Meeen, det må ikke stå ned i stænger konstant en hel sommer, så giver det bagslag på udlejningen de efterfølgende år, uddyber han.
”Sommeren 2011 var den næst vådeste nogensinde, og der fik selv tyskerne nok – det kunne vi mærke en 2-3 år efter.”

Hvem er det der lejer deres sommerhus ud?
Stort set alle aldersgrupper med alle mulige forskellige sommerhus-typer lejer ud, oplever man i Sol og Strand.

”Det sværeste er ofte at komme i gang med at leje sit sommerhus ud – det er en mental hurdle for mange,” fortæller kommerciel chef i Sol og Strand Nicolai J. Nissen.

Men ét fælles træk ser han dog blandt sommerhusejerne:

”De første år man ejer sommerhuset, er det de færreste der lejer ud, medmindre man har købt huset decideret til udlejning.”

”Her har man travlt med at bruge sit nyerhvervede sommerhus mest muligt selv og lære det at kende - og måske er man også lidt øm over det,” uddyber han.

Men så sker der noget. Det er bureauets oplevelse, at efter 12-24 måneders ejerskab, så er man mest modtagelig for at begynde at udleje. Nyhedsværdien er måske dampet lidt af, og man vil også gerne have et tilskud til udgifterne ved at eje sommerhuset.”

Og det er oftest de sommerhusejere, der ejer sammen flere familier, som er tilbøjelige til at leje ud. De er vant til at dele deres hus med andre.

Efter et par års ejerskab går det ned ad bakke med at blive udlejer. Man bliver måske lidt mere sart i forhold til at dele sit sommerhus med andre, efterhånden som årene går, lyder vurderingen.

Sol og Strand møder også en del nye udlejere blandt de mange, der købte sommerhus under Corona.
”Dem ser vi også. De er glade for deres sommerhus, men vil også gerne ud at rejse igen kombineret med nogle uger i sommerhuset,” fortæller Nikolai J. Nissen.

Hvilke nationaliteter lejer et dansk feriehus - og hvor?
Sol og Strand oplever især flere danske lejere, der har fået smag for sommerferie herhjemme under Corona.

De tyske lejere er også vendt tilbage - og mere til:

”Tidligere var der ikke mange tyske lejere syd for Hamborg. Men det har ændret sig, så nu ser vi flere tyske lejere fra delstaterne længere nede i Tyskland, blandt andet på grund af det køligere klima heroppe,” fortæller kommerciel chef i Sol og Strand Nicolai J. Nissen.

Også hollænderne fylder mere i de danske feriehuse.
”De kender Vestkysten og de brede sandstrande og store bølger hjemmefra, så de går mere efter de østvendte kyster, som er mere trygge og børnevenlige. Især synes de godt om Østjylland.”

Til gengæld er nordmændene begyndt at blive væk – i hvert fald i år.
”Den dårlige norske kronekurs rammer dem hårdt her i Danmark og gør ferien dyr, så dem ser vi ikke så mange af i år,” siger Nicolai J. Nissen.

Østdanmark med nye øjne
Tyskerne er vilde med den danske vestkyst, men ifølge den kommercielle chef er de er også ved at få øjnene op for Østdanmark.
”I det hele taget er sommerhusene øst for Storebælt steget voldsomt i popularitet – det er nærmest lidt eksotisk, synes flere.”

”Det har tidligere været lidt svært at leje sommerhusene på Sjælland ud, men de er blomstret op og især Bornholm er blevet en populær destination,” fortæller han.

Har du fået mod på at leje dit sommerhus ud, eller købe et sommerhus og leje det ud ved siden af du selv nyder det, så er det helt uforpligtende at drøfte med Sol og Strand eller den lokale home ejendomsmægler.

FAKTA: Sol og Strand Feriehusudlejning er unik i den danske feriehusbranche

Sol og Strand har siden 2019 har været ultimativt ejet af den velgørende fond ’Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld’, der hvert år deler ud af overskuddet fra sommerhusudlejningen.

De sidste tre år har fonden uddelt en million kroner til 10 humanitære organisationer, som hvert år har modtaget hver 100.000 kroner til humanitære og velgørende formål.

Fra 2023 er donationerne skruet op til i alt 3 mio. kr. årligt fordelt på en mio. kr. til mindre og to mio. kr. til større velgørende formål.

Som noget helt særligt gav ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” i marts 2022 en donation på tilsammen en million kroner til seks danske nødhjælpsorganisationers arbejde i det krigshærgede Ukraine, som blev angrebet af Rusland.

Kilde: fondensologstrand.dk

 

Fotos: Palle Skov

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder