Ny skat får boligejere i særligt én region til at reagere

16. august 2023

Flere med planer om boligsalg det næste halve år – og flest i Region Hovedstaden hvor boligejerne er mere motiverede af den kommende boligskat end andre steder i landet

Næsten hver 7. boligejer har planer om at sætte deres hjem til salg i løbet af det næste halve års tid, og cirka hver fjerde peger på den nye boligskat fra 2024 som en vigtig årsag til at sælge. Men det er især boligejerne i én region, der overvejer at sætte et til salg-skilt i jorden på grund af boligskatten.

Det viser en ny spørgeundersøgelse fra analysevirksomheden YouGov for ejendomsmæglerkæden home, hvor næsten 1.200 med egen bolig har svaret*.

Godt 15 % af boligejerne i undersøgelsen, der fortages hvert kvartal, svarer, at de har planer om at sælge deres bolig i løbet af det kommende halve år – og det er det højeste antal i mere end et år.

I de to tidligere målinger i år har antallet med salgsplaner ligget på 12 % og 13 %.

”At det går bedre med boligsalget, er en vigtig forklaring. En anden forklaring er nok, at den nye boligskat rykker frem i folks bevidsthed og fylder mere for de boligejere, der ønsker at give en eventuel skatterabat videre til en ny køber og måske selv går efter en skatterabat på det næste boligkøb. En rabat kræver, at du har købt og overtaget boligen før 1. januar 2024,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home.

Hver fjerde vil sælge pga. boligskat

Det er 24 % af boligejerne med salgsplaner, der svarer, at den kommende boligskat er ”en af flere årsager eller en afgørende årsag til mit boligsalg”.

Det er forventningen, at boligejerne med de dyreste huse og lejlighedsejerne i de store byer vil opleve de største stigninger i boligskatten.

Og det kan man også se i undersøgelsen fra home og YouGov, hvor boligskatten er en vigtig årsag til at sælge i netop landsdelen København By og Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden er det hele 36 % af sælgerne, der svarer, at den kommende boligskat er ”en af flere årsager eller en afgørende årsag til mit boligsalg”. Det er signifikant flere end i de øvrige regioner. I Byen København er det hele 42 % af boligejerne med salgsplaner.

Størst interesse for salg i Hovedstaden

Ifølge undersøgelsen er interessen for boligsalg størst i hovedstadsregionen med hele 22 % af boligejerne.

Ikke mindst hovedstadsområdets lejlighedsejerne har salgsplaner de kommende seks måneder. Det er det højeste niveau i de godt fem år, hvor YouGov og home har undersøgt interessen for at sælge bolig.

”Langt de fleste boligejere vil få en lavere boligskat fra 2024, men lejlighedsejerne i København står generelt til at stige i ejendomsskat. Det kan være med til at fremskynde nogle lejlighedshandler,” siger Michael Dalsager.

Regn din boligskat ud: Prøv boligskatteberegner

home tilbyder en boligskatteberegner, der giver et estimat af, hvad de nye regler for boligskat vil betyde for din økonomi og bolig. Beregningen tager udgangspunkt i netop den enkelte ejendom modsat Skatteministeriets, der anslår skatten for en typisk bolig

*Note: Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2011 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 23. - 26. juni 2023.

Foto: Palle Skov

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder