Ny prognose spår stigende boligpriser

De næste par år vil huspriserne stige med et par procent om året, forudser Danske Bank

8. december 2023

Boligmarkedet har overordnet set vist sig særdeles robust i takt med, at især arbejdsmarkedet har været stærkere end ventet. Det konkluderer Danske Bank i sin nye prognose for dansk økonomi.

Danmarks Statistik har opgjort, at huspriserne i andet kvartal steg med 1,5 %, hvilket er væsentligt mere, end andre prisstatistikker havde indikeret.

Samtidig indikerer foreløbige tal, blandt andet home Boligbrief, at priserne også er steget i andet halvår. Fx viser homes tal, at huspriserne steg med 0,6 % i snit fra oktober til november.

Derfor tror Danske Banks økonomer også, at det samlede prisfald for 2023 lander på beskedne 1,5 %.

”Køberne har indtil videre accepteret, at det er blevet markant dyrere at købe og eje en bolig oven på rentestigningerne, og prisfaldet i 2022 kompenserede kun i ringe grad for de højere rentebetalinger,” skriver Bjørn Tangaa Sillemann, chefanalytiker i Danske Bank.

Ikke dyrere at sidde i hus end ’normalt’
På landsplan er det dog ikke blevet dyrere at sidde i et hus, end det har været i gennemsnit over de sidste 40 år, så det tilsiger altså ikke nødvendigvis, at priserne skal falde.

Det er da heller ikke bankens forventning. En gradvis genopretning af forbrugernes købekraft vil understøtte boligmarkedet.

”Til gengæld vil fortsat høje renter og en moderat svækkelse af arbejdsmarkedet give noget modvind i 2024, hvorefter modvind vil blive til medvind på rentefronten, i takt med at Nationalbanken sætter renten ned,” forklarer Bjørn Tangaa Sillemann.

Han fortæller, at Danske Bank forventer en prisvækst på 1,5 % i 2024 og 2,0 % i 2025.

Prognosen hviler på forventningen om en blød landing for økonomien og arbejdsmarkedet. Hvis vi får en hårdere opbremsning, så kan vi få nye boligprisfald.

Hvis økonomien møder større tilbagegang, så er især de dyrere områder udsatte, er bankens vurdering.

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder