I landkommuner køber de ofte dobbelt så meget plads som i hovedstadskommuner
De såkaldte førstegangskøbere er i høj grad med til at holde gang i boligmarkedet. Bag næsten hver anden handel står der en debutant som boligejer.
Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. I 2022 stod førstegangskøberne for 47 % af alle boligkøb.
I ejendomsmæglerkæden Home har man nyere tal, som viser, at andelen holder niveau.
En ny kvartalsmåling med ca. 2.000 besvarelser, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for Home, viser, at 46 % af dem, der har planer om at købe bolig det næste halve år, oplyser, at de skal købe bolig for første gang.
”Førstegangskøberne er yderst vigtige i forhold til at holde gang i boligmarkedets store flyttehjul. De sørger for at nuværende boligejere kan få solgt og købe en anden bolig,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
YouGovs undersøgelse for Home viser ikke overraskende, at andelen af førstegangskøbere er langt størst blandt de yngre danskere. I gruppen 18-29 år er det hele 79 %, der svarer, de skal købe bolig for første gang, mens andelen blandt de 50-59-årige fx kun udgør 15 %.
Køber mere plads på landet
Ifølge Danmarks Statistik er der på tværs af landet stor forskel på, hvor mange kvadratmeter bolig, man køber i sin første bolighandel.
Førstegangskøberne køber mindre boliger i hovedstadskommuner. For boliger købt af førstegangskøbere i hovedstadskommunerne var over en tredjedel under 75 kvm, imens godt en tredjedel af førstegangskøbernes boliger i landkommunerne var over 150 kvm.
”I mange landkommuner kan man få et gennemsnitshus til under 1,5 mio. kr., mens en mindre lejlighed i hovedstadsområdet typisk vil koste op mod det dobbelte,” forklarer Homes analytiker om fordelingen.
Ifølge Danmarks Statistik hænger forskellen mellem by og land også sammen med fordelingen af enfamiliehuse og ejerlejligheder i land og by. Der er ikke så mange lejligheder på landet og færre huse i hovedstaden.
”I storbyerne starter man ikke overraskende med at købe en lejlighed, mens det i de mindre byer er almindeligt at købe et hus som sin første ejerbolig,” siger Henrik Hauthorn Jensen.
FAKTA: Om førstegangskøberne på boligmarkedet
Kilde: Danmarks Statistik