Næsten hver anden boligkøber er førstegangskøber

I landkommuner køber de ofte dobbelt så meget plads som i hovedstadskommuner

12. februar 2024

De såkaldte førstegangskøbere er i høj grad med til at holde gang i boligmarkedet. Bag næsten hver anden handel står der en debutant som boligejer.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. I 2022 stod førstegangskøberne for 47 % af alle boligkøb.

I ejendomsmæglerkæden Home har man nyere tal, som viser, at andelen holder niveau.

En ny kvartalsmåling med ca. 2.000 besvarelser, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for Home, viser, at 46 % af dem, der har planer om at købe bolig det næste halve år, oplyser, at de skal købe bolig for første gang.

”Førstegangskøberne er yderst vigtige i forhold til at holde gang i boligmarkedets store flyttehjul. De sørger for at nuværende boligejere kan få solgt og købe en anden bolig,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

YouGovs undersøgelse for Home viser ikke overraskende, at andelen af førstegangskøbere er langt størst blandt de yngre danskere. I gruppen 18-29 år er det hele 79 %, der svarer, de skal købe bolig for første gang, mens andelen blandt de 50-59-årige fx kun udgør 15 %.

Køber mere plads på landet
Ifølge Danmarks Statistik er der på tværs af landet stor forskel på, hvor mange kvadratmeter bolig, man køber i sin første bolighandel.

Førstegangskøberne køber mindre boliger i hovedstadskommuner. For boliger købt af førstegangskøbere i hovedstadskommunerne var over en tredjedel under 75 kvm, imens godt en tredjedel af førstegangskøbernes boliger i landkommunerne var over 150 kvm.

”I mange landkommuner kan man få et gennemsnitshus til under 1,5 mio. kr., mens en mindre lejlighed i hovedstadsområdet typisk vil koste op mod det dobbelte,” forklarer Homes analytiker om fordelingen.

Ifølge Danmarks Statistik hænger forskellen mellem by og land også sammen med fordelingen af enfamiliehuse og ejerlejligheder i land og by. Der er ikke så mange lejligheder på landet og færre huse i hovedstaden.

”I storbyerne starter man ikke overraskende med at købe en lejlighed, mens det i de mindre byer er almindeligt at købe et hus som sin første ejerbolig,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

FAKTA: Om førstegangskøberne på boligmarkedet

  • Gennemsnitsalderen blandt førstegangskøbere er stort set uændret de seneste ti år.
  • Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere i 2022 var 35,4 år, mens den var 47,9 år for de øvrige boligkøbere.
  • Næsten 40 pct. af førstegangskøberne var under 30 år.
  • Førstegangskøbere køber typisk bolig sammen. I 2022 blev 59 pct. af de solgte ejerboliger købt af to personer.
  • For bolighandler med mindst én førstegangskøber var andelen med to købere højere (67 pct.), og i de fleste tilfælde var den ledsagende køber også førstegangskøber.

Kilde: Danmarks Statistik

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder