Måling: Mange danskere har planer om boligkøb

16. oktober 2023

Køberbarometer: Boligmarkedet er gået fra mørke til lys i løbet af 2023 – og boligsalget ser ud til at runde året godt af, viser ny undersøgelse fra YouGov og home med regionale tal

Hver 6. dansker (16,6 % af os) har planer om at købe en ejerbolig inden for det næste halve år.

Det er signifikant over gennemsnittet for alle kvartalsmålinger i home Køberbarometer*, der er gennemført af analysevirksomheden YouGov for ejendomsmæglerkæden home siden april 2017.

  • Gennemsnittet for mere end seks års målinger – og næsten 57.000 besvarelser – ligger til sammenligning kun på 14,4 %. Det svarer til hver 7. dansker.

  • Og købsinteressen i 4. kvartal mere end matcher årets tre tidligere målinger. I januar havde 14,3 % af danskerne boligkøbsplaner. 15,9 % i april og 14,9 % i juli.

”Målingen viser altså, at humøret ikke fejler noget hos boligkøberne. Hverken snakken om fejl i ejendomsvurderingerne eller fortsat høje renter har fået danskerne til at skyde boligplanerne til hjørne," siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home:

"Boligsalget nyder lige nu godt af, at der er et opsparet behov for at flytte – og at energipriser, inflation og arbejdsløshed ikke bekymrer os i samme grad længere."

Boligsalget drevet frem - især i Hovedstaden

home peger på, at muligheden for få en evt. rabat på boligskatten inden nytår ligeledes har drevet boligsalget frem de seneste måneder – især i Hovedstaden.

Ifølge homes og Danske Banks markedsindeks Boligbrief med handler for september er antallet af solgte huse i Hovedstaden steget med 73,5 % ifht. for et år siden og antallet af solgte lejligheder i Hovedstaden er steget 96,2 %.

Hussalget er ligeledes højere i de andre regioner – med undtagelse af Syddanmark, viser Boligbrief. Og der kan være mere medvind på vej, viser køberbarometerets regionale tal.

  • Danskernes boligplaner fordeler sig med 6,7 %, der vil købe villa eller rækkehus, 6,3 % søger lejlighed og 3,7 % har et sommerhus i sigte. 1,7 % vil købe anden type bolig.

 

Hvordan er interessen for boligkøb lokalt?

  • Interessen for boligkøb er ifølge homes køberbarometer størst i Region Hovedstaden.
  • Her har 20 % boligkøbsplaner, og heraf har 11 % planer om køb af lejlighed, mens 6 % kigger efter hus og 4 % sommerhus.
  • I Region Syddanmark er købelysten på 19 %, og det er signifikant flere end i Midtjylland med 13 % og Nordjylland med 11 %. Andelen med købsplaner er 15 % i Region Sjælland.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for home. Der er i alt gennemført 2058 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 29. september - 6. oktober 2023.

Så mange vil købe hus, lejlighed og sommerhus
Andel af danskerne med planer om boligkøb (statistisk usikkerhed i parentes)

home Køberbarometer

Oktober 2023

Ja (NET)

16,6%

 

+/- 1,61 

Ja, hus/rækkehus

6,7%

 

+/- 1,08 

Ja, lejlighed

6,3%

 

 +/- 1,05 

Ja, sommerhus/fritidsbolig

3,7%

 

+/- 0,82

Ja, anden type bolig

1,7%

 

+/- 0,55 

Nej (NET)

83,4%

 

 +/- 1,61 

Totalsum*

101,8%

*Tal over 100 % indikerer, at flere overvejer køb af flere boliger

 

Kilde: YouGov og home, boligkøberbarometer oktober 2023

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder