Længere afstand mellem købere og sælgere

Der var i januar 17 % mellem udbuds- og salgspriser, viser opgørelse

26. februar 2024

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at boligkøbere og boligsælgere løbende er kommet længere fra hinanden, når det kommer til, hvad en bolig skal koste.

Eksempelvis blev villaer og rækkehuse i gennemsnit udbudt til 19.573 kr. pr. kvadratmeter i januar 2024. I samme måned blev de i gennemsnit solgt for 16.735 kr. pr. kvadratmeter.

Altså blev huse i snit udbudt til en pris, som lå 17 % over den pris, de blev solgt for i januar 2024.

Spoler vi tiden 10 år tilbage lå udbudsprisen 14 % over salgsprisen for huse. Og går vi i stedet to år tilbage – til januar 2022 – var differencen på blot én procent.

I Home-kæden, der har set nærmere på opgørelsen, understreger man dog, at det ikke er de samme huse, der figurerer som udbudt og solgt.

”Men opgørelsen giver helt klar et fingerpeg om, hvordan markedet har det i øjeblikket,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

”Når det er sagt, så er salget faktisk kommet fornuftigt fra start og januar og februar ligger over samme måneder for et år siden,” uddyber han.

Læs mere her om markedet 

Også for ejerlejligheder og sommerhuse er der øger øget afstand mellem sælgere og købere, viser Boligsidens opgørelse.

Således lå den gennemsnitlige udbudspris 11 procent over salgsprisen for ejerlejligheder i januar 2024, mens det i januar 2014 var syv procent. For sommerhusene lå udbudsprisen 19 procent over salgsprisen i januar i år, hvor det for samme måned for 10 år siden var 15 procent.

”Det overordnede billede for både huse, sommerhuse og ejerlejligheder er, at afstanden mellem udbudspris og salgspris er steget inden for de seneste 10 år, når vi isoleret sammenligner januar 2014 med januar 2024,” konstaterer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun forklarer, at under corona blev boliger i gennemsnit solgt for tæt på det fulde beløb, de blev sat til salg for. Men i løbet af 2022 ændrede det sig i takt med, at boligmarkedet blev stærkt udfordret som følge af den daværende udvikling i samfundsøkonomien, der som bekendt var præget af rentehop, energikrise og tårnhøj inflation.

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder