Julefreden sænker sig så småt over boligmarkedet

7. december 2023

Mange har ’juleshoppet’ boligskatterabat de seneste måneder – især i København. Men nu tager fremvisningerne lidt af. 2024 kan få en rolig start for lejlighedssalg
Julefreden er så småt ved at sænke sig over boligmarkedet for i år. Det indikerer nye tal fra home Boligbrief, som udsendes i samarbejde med Danske Bank.

  • ”Efter et par hektiske måneder, blandt andet affødt af de nye boligskatteregler fra årsskiftet, faldt der lidt mere ro over tingene i november, men salget er stadig overraskende godt for årstiden,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Salget steg i november for såvel huse, ejerlejligheder som sommerhuse sammenlignet med oktober.

Se hele home Boligbrief på siden her - også med tal for regionerne

Også priserne havde en lille pil op for både huse og sommerhuse fra oktober til november, mens lejlighederne fik et lille nøk ned på salgspriserne i november sammenlignet med måneden før, viser homes Boligbrief.

Det er interessen for at gå på fremvisninger, der er kølet lidt af den seneste måneds tid, oplyser Henrik Hauthorn Jensen fra home. Det gælder alle tre boligtyper.

  • ”Det tyder på, at de boligkøbere, der har ønsket at handle for at sikre sig en skatterabat de kommende år, er ved at være i mål, og det er nok begrænset, hvor mange flere af disse fremrykkede handler, vi kommer til at se i december, der har færre hverdage pga jul og nytår,” lyder forklaringen fra homes analytiker.

I home viser erfaringerne dog, at bolighandlerne ret hurtigt begynder at rulle igen, når de værste tømmermænd fra nytåret har lagt sig.
Kun et par stille uger
Allerede fra uge 3 er der igen fin aktivitet, viser en beregning fra home på baggrund af data for alle hushandler fra Boligsiden.

  • ”Mange har nok den opfattelse, at der er meget stille på boligmarkedet i årets først måneder. Men faktisk er det blot lige op til jul og nytår og et par uger efter, at der er lidt stille med fremvisninger,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Januar, februar og marts tegner sig faktisk for 24 % af alle årets hushandler.

En del af markedet kan dog godt få en lidt stille start på året, vurderer homes analytiker:
”Det er især handler med lejligheder i Hovedstadsområdet, der er blevet handlet for at opnå skatterabat, da det er den type bolig, der stiger mest i boligskat i det nye år.”

  • ”Nogle af disse handler ville naturligt have ligget i det nye år, og da vi jo ikke kan sælge den samme lejlighed to gange, kan vi sagtens komme til at se en nedgang i lejlighedssalget i starten af året, mens vi forventer at huse og sommerhuse er mindre påvirket og vil følge et mere normalt mønster,” siger han.

Køberne klar frem mod april
homes Køberbarometer udarbejdet af analysevirksomheden YouGov viser da også , at der er mange med købs- og salgsplaner frem mod 1. april:
I oktober-målingen svarer 16,6 % af danskerne, at de har planer om at købe bolig det næste halve år.

Og 15,1 % af boligejerne siger, at de har planer for et salg af hjemmet.
Det er højere end det historiske gennemsnit for barometeret og det højeste i år.
”Vi ser ind i 2024 med forsigtig optimisme. Forhåbentlig vil modvind blive vendt til medvind på rentefronten i takt med, at Nationalbanken sætter renten ned,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder