Hovedstadens boligmarked trækker læsset

8. september 2023

Efter kraftig opbremsning: Boligsalget i kæmpe spring frem siden bunden sidste år - boligskat rykker på handler, viser nye tal

Salget af huse og lejligheder i Region Hovedstaden er steget med hele 70-80 % fra august sidste år til august i år.

Dermed trækker boligsalget i hovedstaden fra resten af landet, viser regionale tal fra home Boligbrief*, der udarbejdes og udsendes i samarbejde med Danske Bank.

Salget af huse er i august helt præcis 78,6 % højere end for et år siden.

Og der er 69,9 % flere solgte lejligheder i Region Hovedstaden.

Ingen andre regioner kan præstere en sådan fremgang, konstaterer homes boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen:

”Det københavnske boligmarked går virkelig foran og trækker landstallene op.”

Den positive udvikling er fortsat efter sommerferien, viser homes Boligbrief.

Fra juli til august steg salget af huse og lejligheder i Hovedstaden med 4-5 %, og der er prisstigninger på 1,6 – 1,8 %, lige som der var flere fremvisninger i august sammenlignet med juli.

”Flere købere på trapper og flisegange lover godt for de kommende måneders salg, så lige nu ser det ganske godt ud for bolighandlen i hovedstadsområdet de kommende måneder,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra home.


Trodser høj rente

Fremgangen trodser en relativt høj rente, der ellers naturligt burde dæmpe priserne og efterspørgsel.

”Hovedstaden trækker stadig mange yngre mennesker til, og lysten til at få en ejerbolig hjælpes blandt andet på vej af, at flere har fået mere i lønningsposen i år,” siger han og uddyber: ”Livet går heldigvis videre… og der er faldet mere ro på tingene. Vores ejendomsmæglere oplever, at boligkøbere og boligsælgere har tilpasset sig den nye situation med højere rente, og det gør, at de igen tør drømme og handle.”


Med i billedet af det seneste års meget markante fremgang i bolighandlerne i Hovedstaden hører også, at det var her markedet bremsede hurtigst og mest markant op sidste år, hvor rente, inflation og energipriser steg kraftigt.


Boligskat rykker på handler

Boligskatten i 2024 - og muligheden for at sikre sig en skatterabat fremover på lejligheden eller huset - betyder også noget for boligmarkedet. Især i hovedstadsområdet er en stor andel af køberne og sælgerne motiveret af boligskatten, viser en måling fra home og YouGov.

Langt de fleste boligejere vil få en lavere boligskat fra 2024, men lejlighedsejerne i København står generelt til at stige i ejendomsskat. Det kan være med til at fremskynde nogle lejlighedshandler, vurderer home.

Interessen for at benytte homes boligskatteberegner, der kan estimere boligskatten for den konkrete bolig, har ligeledes været stigende efter sommerferien.

Eneste regioner med færre handler i august end for et år siden er ifølge Home Boligbrief Nord- og Sydjylland.

”Opbremsningen i bolighandlerne her satte først ind lidt senere på året end i de øvrige regioner, så i august sidste år var salget i det syd- og nordjyske faktisk forsat ganske godt,” fortæller homes boligmarkedsanalytiker.


FAKTA: Udvikling i hushandler det seneste år, regioner

Region Hovedstaden: 78,6 %
Region Midtjylland: 18,3 %
Region Sjælland: 8,3 %
Region Nordjylland: -10,4 %
Region Sydjylland: -4,1 %

Kilde: home Boligbrief/Danske Bank

*Tallene i Boligbrief er et 3 måneders glidende gns. og sæsonkorrigerede

 

Foto: Hovedstaden trækker boligsalget i vejret. Foto: Palle Skov

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder