STADIG ’TÆNDT’ EFTER 25 ÅR: Jonna nyder både at sælge boliger og skænke øl til byens bier-fester. Hun er vild med jobbet som ejendomsmægler og er beviset på, at man både kan være kvinde og indehaver
I Brejning holder indehaver og ejendomsmægler Jonna Harbo til. Hun kom til byen som 6-årig med hendes forældre, og siden er hun blevet boende inden for Brejnings bygrænse.
Jonna er født ind i ’mægleruniverset’, da begge hendes forældre også gladeligt arbejdede som mæglere og indehavere i byen. Det krævede dog lidt at overtale hendes far, men efter nogle år startede Jonna som fuldtidsansat hos ham i 1985 og købte i 1988 det halve af mæglerforretningen. Et år senere blev forretningen til en del af home-kæden, og i starten af 1997 blev Jonna ene indehaver af home Brejning, da hendes far gik på pension.
I dag står der stadig kun Jonna Harbo på indehaver-kontrakten på Brejning Søndergade 7. Hun kan derfor nu fejre 25-års jubilæum som ene indehaver af forretningen i Brejning.
Her vurderer, fremviser og sælger hun boliger ned til Vejle Fjords attraktive vandkant, og hun har endda medvirket i tv-programmet ’Vandkant til salg’.
Kvinder kan også være ejendomsmæglere
Selvom Jonna er glad for at være ejendomsmægler, så er gruppen af kvinder i branchen i undertal. Den 1. januar 2021 var fordelingen af Dansk Ejendomsmæglerforenings personlige medlemmer 37% kvinder og 63% mænd. En fordeling, der vidner om, at stadig flere mænd end kvinder træder ind i mægleruniverset.
Men kigger man rundt på det lille kontor i Brejning, vil ens øjne hurtigt spotte, at der kun sidder kvinder rundt ved skrivebordene – det er dog ikke bevidst fra Jonnas side.
”Jeg har altid sagt, at jeg hellere vil arbejde sammen med mænd fremfor kvinder. Men jeg må indrømme, at det faktisk går rigtig fint,” fortæller Jonna med et smil.
På det lille kontor er man heller ikke i tvivl om, at de fire kvinder fungerer godt sammen – både arbejdsmæssigt og personligt. Med smil på læberne kastes der både sjove og faglige bemærkninger rundt mellem skrivebordene, og dermed dannes rammen for den festlige stemning i Home Brejning.
Jobbet som ejendomsmægler har Jonna altid følt sig godt hjemme i, ligesom hun altid har følt sig taget godt imod som kvinde i branchen.
”Det er kun enkelte mænd, der stadig tænker, at en ejendomsmægler er en mand – sådan en type, der skal have sendt salgsopstillingen til sig, selvom det er konen, der har bestilt,” lyder det fra Jonna.
Piger og kvinder kan altså sagtens arbejde som ejendomsmægler.
”Jeg er vild med forskelligheden”
Det er ingen hemmelighed, at Jonna arbejder en del – men det er heller ingen hemmelighed, at hun virkelig holder af jobbet som ejendomsmægler.
”Man bliver syg af at gå på arbejde, hvis man hellere ville lave noget andet. Jeg kunne ikke arbejde så mange timer, som jeg gør, hvis jeg ikke kunne lide det,” fortæller Jonna.
Når man arbejder som ejendomsmægler, er to dage sjældent ens. Forskelligheden gør, at jobbet aldrig bliver ensformigt og kedeligt, hvilket er vigtigt for Jonna.
”I går havde jeg regnet med at have en dag, hvor jeg skulle være på kontoret hele dagen. Kl. 6.40 bankede det på ruden, og ude foran stod en mand, hvis liv stod i ruiner. Og så blev min dag lavet helt om. Så skulle jeg pludselig på vurdering, og det tager jo også lidt tid at snakke med manden. Så fik jeg en helt anden dag end forventet, og sådan går det som regel. Derfor ved jeg aldrig, hvad jeg møder ind til om morgenen, og hvornår jeg kommer hjem igen. Jeg er vild med forskelligheden!”
Ifølge hende må man som kvinde ikke udelukke at træde ind i branchen pga. de lidt længere arbejdstider, hvis det er dét, man drømmer om.
”Hvis du trives bedst med et 8-16 job, så skal du ikke blive ejendomsmægler. Men hvis du har gnisten og elsker det uforudsigelige, så er det drømmejobbet! Nogle gange tænker jeg, at det kunne være fedt at prøve at komme hjem kl. 16 en dag. Men når der så sker noget spændende, så går det over igen,” lyder det grinende fra Jonna.
Vild med lokalsamfundet og en god snak
Selvom der ofte er travlt i den lille forretning, prioriterer de at spise frokost sammen på kontoret. De tre ansatte Anna Jensen, Sofie Bruun og Sidsel Korgaard har dog lært, at hvis frokosten ikke skal blive til eftermiddagskaffe, så er det ikke Jonna, der skal smutte ned i det lokale supermarked og gribe indkøbskurven.
”Hvis jeg går ud og handler, så går der minimum en time, inden jeg er tilbage, fordi jeg møder så mange, jeg lige skal snakke med. Så derfor gør de andre det, fortæller Jonna, der holder meget af at snakke med folk.”
For Jonna er lokalsamfundet vigtigt, og hun elsker at støtte de forskellige arrangementer og initiativer i byen. Hun er derfor fast bartender til byens årlige bier-fester og sætter en ære i at støtte byens mange klubber.
Kombinationen af mæglerfaget og det at kunne arbejde lokalt i Brejning, er altså en kombination, der danner Jonnas drømmejob.
Et drømmejob, piger og kvinder med gnisten, sagtens kan springe ud i...