Økonomisk usikkerhed og påsken fyldte på boligmarkedet i april - se også regionale tal
Boligmarkedet i april kunne ikke helt følge op på de gode takter fra marts.
Det viser home Boligbrief for april, som udarbejdes og udsendes i samarbejde med Danske Bank på baggrund af home-kædens handler.
Både fremvisninger og priser stod lidt i stampe i forhold til den vækst, man ellers vil forvente fra marts til april.
Til gengæld var der fremgang i handlerne, viser boligbriefet, som både er sæsonkorrigeret og beregnet som tre måneders glidende gennemsnit.
”Sammenligner vi med april for et år siden er der ’grøn bølge’ for bolighandlerne – dvs tydelig fremgang over hele linjen,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.
Fx steg antallet af solgte huse på landsplan med beskedne 0,7 % fra marts til april, mens stigningen er på 8,3 % sammenlignet med april sidste år, viser Boligbriefet for april.
Han peger på gode forklaringer på, hvorfor en yderligere fremgang i april til dels udeblev.
”Først og fremmest er der opstået lidt tøven blandt både boligkøbere og -sælgere på grund af de mange storpolitiske udmeldinger og tiltag, som påvirker verdensøkonomien – og privatøkonomi og forbrugertillid – og helt forståeligt også humøret på boligmarkedet,” siger homes analytiker.
”Ro og stabilitet er godt for boligsalget, mens usikkerhed straks får både forbrugere til at tøve,” slår han fast.
Senest er de korte renter, der ligger bag flexlånene, dog begyndt at falde, hvilket er et plus for både nuværende og nye boligejere, påpeger han.
Påsken spille puds
Påsken, som ellers har ry for at være startskuddet til boligsalgets højsæson, lå i år i april og spiller faktisk salget et puds, fortæller Henrik Hauthorn Jensen:
”Det sker hvert år. Op til påsken bliver der sat mange boliger til salg, fordi sælgerne vil være klar til de gode salgsmåneder. I ugerne op til påske, så vi samtidig en stigning i salget, som til gengæld faldt i påskeugen og dagene umiddelbart derefter, fordi mange danskere holder ferie og prioriterer venner og familie og har mindre fokus på boligkøb og -salg.”
For sommerhusene gælder det særlige forhold, at de enten benyttes af ejer selv eller i stor stil er udlejet i påsken, hvilket gør det vanskeligt at have fremvisninger.
Nogle uger efter påske sker der så til gengæld ofte en stigning i boligsalget.
”Vi forventer, at maj giver et mere reelt billede af, hvor boligmarkedet står lige nu,” slutter homes analytiker.
***
Kommentar fra Bjørn Tangaa Sillemann, chefanalytiker i Danske Bank, til home Boligbrief for april:
"Boligmarkedet er kommet igennem den første måned med intens handelskrig og kæmpe korrektion på de finansielle markeder uden de store skrammer. Men boliginteressen er aftaget lidt sammen med priserne. Det er det billede, der tegner sig i denne måneds Boligbrief, som opgør bolighandlen i april igennem home.
Antallet af fremviste huse og ejerlejligheder er faldet lidt den seneste måned. Usikkerheden har måske holdt folk lidt tilbage, ligesom renten på et 30-årigt obligationslån i en periode steg en del, da kreditspændene tiltog midt i recessionsfrygten.
Der er kommet mere ro på realkreditmarkedet igen, og handelskrigen er i store træk også kørt uden om Europa i mellemtiden. Det taler for, at april ikke er starten på en tendens til færre boligsøgende.
Det er klart, at robust boliginteresse flugter lidt underligt med den ekstremt lave forbrugertillid, vi ser for tiden. Den afspejler dog mest bekymring på vegne af landets økonomi, og derfor forventer jeg heller ikke, at den vil spænde ben for boligmarkedet i år.
Der blev solgt 0,7 procent flere huse og 1,7 procent flere lejligheder i april, og dermed fortsætter den imponerende tendens - især hvad angår lejlighedsmarkedet.
I takt med de mange handler skrumper udbuddet stadig, og der lader ikke til at være noget, der kan ændre virkeligheden på lejlighedsmarkedet, som i stadig stigende grad bliver sælgers marked.
Ejerlejligheder i København er godt nok blevet meget dyre, når man kigger på skatte- og renteudgifter for en ny ejer, men det er et meget lille marked, og priserne understøttes af det begrænsede udbud til salg. Risikoen for en økonomisk nedtur er dog uundgåeligt tiltaget i løbet af den seneste måned, og her ser ejerlejlighedsmarkedet udsat ud.
Kigger vi fremad, så ser vi primært medvind til boligmarkedet. Huspriserne på tværs af landet er ikke specielt høje, hvis vi sammenligner dem med indkomsterne.
Stadig flere vil opleve, at deres indkomst rækker længere i takt med, at lønvæksten overgår inflationen.
Samtidig forventer vi, at især de korte renter vil falde og dermed understøtte boligefterspørgslen."
Foto: Palle Skov