Hjem til jul: Langt de fleste tager bilen juleaften

Juletrafik: 8 ud af 10 tager bilen. De kollektive transportformer fylder ikke meget i danskernes kamp for at nå frem til juleaften, viser undersøgelse

23. december 2023

Bilen er danskernes absolut fortrukne ’julekane’ juleaften.  

I år skal halvdelen af danskerne på farten for at fejre juleaften med familien. Derfor har vi i home, sammen med analysevirksomheden YouGov, undersøgt, hvilken ’julekane’ danskerne forventer at gøre brug af for at nå julemiddagen i tide. 

  • I alt er det 81 %, der regner med at tage bilen for at komme til juleaften i år, hvoraf 73 % kører i egen bil. De 8 % kører enten sammen med andre, lejer en bil eller tager en taxi.

"Storm og andre vejrforhold kan selvfølgelig have fået folk til at ændre planer i sidste øjeblik, men det rokker ikke ved at privatbilismen sidder tungt på juletrafikken,” siger talsperson og senior kommunikationskonsulent i home Henrik Hauthorn Jensen.

Undersøgelsen fra YouGov og home viser, at kun 10 % af danskerne, der skal på farten for at fejre jul, forventer at tage enten tog/S-tog/metro/letbane.

”Det er flere uger siden, at DSB meldte ud, at nu skulle man til at skynde sig, for at få en pladsbillet på julerejsen, og det kan være med til at flytte flere over i andre transportformer,” vurderer Henrik Hauthorn Jensen.

7 % regner med at tagen bussen for at komme frem til juleaften.

FAKTA: Om danskernes julevaner

  • I de fleste danske hjem er man mellem 6 og 10 personer samlet for at fejre juleaften i år, og i snit er vi, lige som sidste år, lige under syv samlet for at spise juleand og gå omkring juletræet.
    Men et stigende antal, ca. 160.000 danskere, holder jul alene, og der er også flere, der holder ’parjul’.
    https://home.dk/bolignyt/160000-danskere-skal-holde-jul-alene/

Kilde: YouGov for home, dec. 2023

FAKTA: Hvilke transportmidler forventer du primært at bruge for at komme frem til juleaften 2023?

Hvilke transportmidler

  Svar

Base: Holder jul ude 

849 

Egen bil 

73% 

Samkørsel/billeje/taxi 

8% 

Gåben 

4% 

Cykel 

2% 

Bus 

7% 

Tog/S-tog/metro/letbane 

10% 

Fly 

0% 

Andet transportmiddel 

1% 

Ved ikke 

0%

Kilde: YouGov for home, dec. 2023

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for home. Der er i alt gennemført 2010 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 8. - 15. december 2023
Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder