Første rentenedsættelse i næsten 5 år - godt for boligmarkedet

Rentesænkning med 0,25 %-point - fra 4 % til 3,75 %

7. juni 2024

Den europæiske Centralbank, ECB, har som ventet annonceret, at de nedsætter den pengepolitiske styringsrente med 0,25 %-point, og dermed sættes renten ned fra 4 % til 3,75 %. 

Der er tale om den første rentenedsættelse fra ECB i næsten 5 år. Det skriver Realkredit Danmark (RD) i en kommentar.

Og det ventes, at Nationalbanken vil kopiere rentebeslutningen fra ECB.

Rentenedsættelsen ændrer i sig selv ikke det store i forhold til boligmarkedet, lyder det fra RD’s cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

”Effekten af en rentenedsættelse på 0,25 %-point målt i kroner og øre er begrænset. Har man et afdragsfrit realkreditlån på 1 mio. kroner, så vil et rentefald på 0,25 % alt andet lige betyde en ydelsesbesparelse på 140 kroner om måneden efter skat ved et rentefradrag på 33 %. Betaler man afdrag, så vil ydelsesfaldet være noget mindre og i omegnen af 75 kroner om måneden efter skat.

Han forklarer, at de markante rentestigninger gennem de senere år haft en væsentligt mindre effekt end ventet på boligpriserne, og derfor skal man nok heller ikke sætte næsen op efter, at mindre rentenedsættelser som denne får en betydelig priseffekt, når det nu så småt begynder at gå den anden vej. 

”Boligkøberne har i første omgang været villige til at samle størstedelen af regningen op fra de stigende renter og i vid udstrækning accepteret det prisniveau, de har mødt i markedet. Det har betydet, at boligkøberne har været tvunget til at skære ned på andre prioriteter i budgettet,” siger RD’s cheføkonom. 

Han mener dog, at dagens rentenedsættelse er ’behersket positivt nyt for boligmarkedet’, da det alt andet lige gør det en smule billigere at låne penge til boligkøb. 

”Der kan også være lidt medvind fra boligkøbernes forventningsdannelse, da nogle måske ser det som en bekræftelse på, at rentepilen kommer til at pege yderligere ned over de kommende år, og inddrager det i deres købsbeslutning,” lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Se boliger til salg hos home

Regn på boliglån hos Realkredit Danmark

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder