Flyt i sommerhus vinteren over

GUIDE: Drømmer du om at bo i sommerhuset hele året? Så er det nu, du skal pakke kufferten og prøve-bo dit sommerhus vinteren over - se de gode råd her

16. september 2024

En del sommerhusejere drømmer om at bo i sommerhus hele året rundt. Det oplever home-kædens sommerhusmæglere rundt om i landet.

”Dem der typisk flytter i sommerhus hele året, er parret, hvor den ene eller begge for nylig er gået på pension. De behøver ikke længere at bo i nærheden af deres arbejdsplads. Det giver dem en stærk fornemmelse af frihed. Og når de sælger deres primære bolig, står de som regel med en del friværdi, der kan forsøde seniorlivet, fortæller boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Inden man kaster sig ud i drømmen om evig sommerhus-hygge er det en god idé at ’prøvebo’ sommerhuset fra efteråret til foråret for at mærke efter, om det er det, man drømte om, råder han.

”Det er lidt ærgerligt at have solgt sit helårshus, hvis man efter et år eller to fortryder at være flyttet i sommerhus hele året,” lyder det fra homes analytiker.


Når man flytter ud i et sommerhusområde, skal man blandt andet forberede sig på, at der ikke er samme liv og aktivitet som i byen.

”Der er ingen gadelys, så når det bliver mørkt, er det altså helt sort. Til gengæld har man mulighed for at se stjerner,” påpeger han.
”Der kan blive meget stille i sommerhusområdet uden for sæsonen, og man skal kunne leve med, at der måske vil være dage, hvor man ikke ser andre mennesker. De fleste mennesker trives med at møde andre mennesker og have en social omgang med naboer, venner og familie. Når man bor langt fra byen, kommer der ikke så tit gæster forbi uanmeldt,” siger Henrik Hauthorn Jensen.


Typisk vil man også være nødt til at opgradere sommerhuset til helårsbrug.

”Især varmekilder og isolering vil det være vigtigt at få bragt op til den bedst mulige standard – men man skal være klar over, at det ikke altid er muligt at nå op på den standard, man kender fra sit helårshus. Sommerhuset er ofte bygget for en del år siden efter andre standarder,” påpeger homes analytiker.

 

FAKTA: Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du flytter i sommerhus hele året?

  • Man får som regel længere til indkøb - det kan det blive en lang tur efter den liter mælk, man lige mangler.
  • Det er også værd at undersøge, hvordan foreningslivet er i området, så der sker lidt i hverdagen.
  • Der er typisk også længere til tandlæge, læge, sygehus og får man brug for en ambulance, så er nærmeste hospital som regel også længere væk end fra parcelhuset.

Kilde: home

 

FAKTA: Hvilke gode grunde er der til at gøre sommerhuset til helårsbolig?

  • Man kommer væk fra byens stress og larm.
  • Der er en anden luft, ro og tid til fordybelse og nærvær, når man ikke skal nå noget.
  • Man har ikke to boliger, man skal passe.
  • Man har mulighed for at forbedre komforten i sommerhuset - hele året.
  • Det er ofte noget billigere at bo i et sommerhus end fx i en villa.
  • I langt de fleste sommerhuse er den primære varmekilde el, hvor langt de fleste i dag har fået installeret en varmepumpe (luft til luft), og derudover har man ofte en sekundær varmekilde i en brændeovn/pejs.
  • Alt efter hvilket område man befinder sig i, og hvor meget man varmer op, og selvfølgelig hvilken type varmeinstallation man har, så er energiforbruget ofte lavere.

Kilde: home

 

FAKTA: Hvordan kan man forbedre/optimere ens sommerhus til helårsbeboelse?

Der er dog mange ting, man kan gøre for at energiforbedre sommerhuset og gøre det bedre egnet til helårsbeboelse.

  • Man kan fx skifte vinduer/døre, ekstra isolering i vægge og loft, luft til luft varmepumper, solceller på taget, osv.
  • Det kan også være en god ide med et anneks eller gæstehus, hvis det ikke allerede er etableret. Så der er god plads til besøg af børn og børnebørn samt venner. Også over flere dage, hvor der er tid til fællesskab men stadig er mulighed for privatliv til både gæster og værter.
  • Få lagt internet ind. Lav adgangsveje som sikrer, at man kan komme til og fra huset i vinterhalvåret uden at køre grunden op hvis jordbunden er alt for blød. Det kan også være en god idé med mere udendørsbelysning ved sommerhuset.

Kilde: home

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder