Ekspert: Lavt salær kan blive en dyr fornøjelse

Det er tidskrævende selv at sælge bolig. Jo mere du står for selv, jo større ansvar har du også, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk

7. september 2022

Sætter du din bolig til salg på traditionel vis hos en ejendomsmægler, står mægleren for hele salgsprocessen, og har ansvaret for handlen.

Som alternativ kan du hos nogle mæglere vælge ’medsalg’, hvor du selv står for dele af salgsprocessen, fx fremvisningen af din bolig. På den måde kan du spare en del af udgiften til mægleren.

Den tredje mulighed er selvsalg, hvor du selv står for salget og blot har en rådgiver til at klare juraen og måske give et par gode råd undervejs.

Der er ingen klar tommelfingerregel til, hvad du skal vælge, vurderer Forbrugerrådet i sit magasin Tænk, september 2022.

"Der er fordele og ulemper ved alle tre salgsmetoder, og der er ikke nogen af dem, som er mere rigtig end andre. Det vigtigste er at gøre sig klart, at jo mere du står for selv, jo større ansvar har du også. Du bør grundigt overveje, hvor meget du kan overskue, hvilket ansvar du vil have, og hvor meget tid du kan sætte af til bolighandel i din hverdag,” siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup til magasinet.

Han mener, det er en god ide at undersøge alternativerne til en traditionel ejendomsmægler, hvis man har mod på at lave noget af salgsarbejdet selv, for her er der selvfølgelig penge at spare på den samlede regning for boligsalget.

Tvivl om økonomisk fidus

Boligøkonomisk ekspert Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Videncentret Bolius tvivler på, at der er den store fidus ved at spare på salæret ved selv at stå for fremvisningerne, og han er endnu mere tvivlende på fordelen, hvis man tilmed også begynder at prissætte sin bolig selv.

"For det første er det tidskrævende at arrangere fremvisninger. Og det er jo ikke bare at aftale et tidspunkt for besøget med en interesseret køber. Psykologien i at aflæse køberens signaler og den opfølgende salgsindsats hører med og kan være afgørende for et godt salg til den rigtige pris. Det er jo det, som en dygtig mægler kan," siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Han fortsætter:

" Hvis du så også begynder at prissætte boligen selv, synes jeg slet ikke, det er en indlysende ide at spare 50.000 kroner på et mæglersalær, for hvis du ikke får den rigtige pris for boligen, kan det risikere at koste dig langt mere."

Kompleksitet og ansvar overrasker mange

I ejendomsmæglerkæden home siger talsperson og seniorkommunikationskonsulent Henrik Hauthorn Jensen, at bolighandler uden mægler spiller en begrænset rolle i markedet og mest ses ved andelsboliger i de større byer.

”Efter en opblomstring under Corona er selvsalg aftaget igen, i takt med at boligmarkedet er kølet af," siger han til Tænk og fortæller, at en del af de bolighandler, der starter som selvsalg, alligevel ender hos en mægler:

" Vores mæglere bliver ofte kontaktet af købere og sælgere, der selv har fundet hinanden. Men når kompleksiteten og ansvaret, der er forbundet med en bolighandel, går op for parterne - og der måske opstår uenighed om nogle forhold i handlen - tager de fat i en mægler."

Både Forbrugerrådet Tænk og home opfordrer til, at man indhenter uforpligtende tilbud fra flere lokale ejendomsmæglere.

At vælge den rigtige mægler er en blanding af research og følelsen af god kemi, konstaterer Forbrugerrådets Jakob Steenstrup.


FAKTA: Det betaler du ejendomsmægleren for

Ejendomsmæglerens vederlag er opdelt i salær, markedsføring og udlæg - hvoraf sidstnævnte udgør de faktiske udlæg, mægleren har til forskellige dokumenter, fx restgældsoplysninger.


På salærdelen er der fire lovpligtige ydelser, som skal fremgå:

  • Værdiansættelse af boligen
  • Beregning af salgsprovenu
  • Udarbejdelse af salgsopstilling
  • Udarbejdelse af udkast til købsaftale

Derudover kan mægleren nævne de ydelser/ opgaver, som er aftalt med sælgeren. Det kan fx være håndtering af dokumenter (fx tilstands-og elinstallationsrapport og energimærkning), fremvisninger, åbent hus eller nøgleoverdragelse.

Kilde: home a/s, mæglerfaglig afdeling/Tænk

 

Foto: Palle Skov

Læs også:

Se forventningen til boligpriserne i din region

Mange tror stadig på boligpriserne

Endelig: Renten giver lidt medvind til boligmarkedet


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt, og helt uforpligtende.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!