Boligkøberne skruer ned for boligforbedringerne

Nye købere forventer at bruge 25.000 kr. mindre i den kommende bolig, viser ny undersøgelse – og danskerne spenderer mindre på byggematerialer end i starten af Corona-pandemien, siger Danske Bank

2. september 2021

Det har været et hedt år – ikke bare for ejendomsmæglerne – men også for byggemarkeder og håndværkere, men nu er der tegn på, at renoverings- og ombygningsboomet køler en smule. I forhold til for et år siden har boligkøberne strammet livremmen i spenderbukserne lidt ind, når de overtager deres nye hjem.
Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har foretaget for ejendomsmæglerkæden home blandt danskere, der har planer om at købe en bolig de kommende måneder.

Nu planlægger boligkøbere i snit at spendere 179.000 kr. på at forbedre deres nye hjem i forbindelse med overtagelsen, viser undersøgelsen.

For et år siden var det tilsvarende beløb ca. 204.000 kr. Altså et fald på 25.000 kr. svarende til lidt over 12 %, oplyser home. Det medfører ifølge home en betydelig omsætningsnedgang i byggemarkederne og hos håndværkere m.fl., da en bolighandel har stor betydning for omsætningen i mange brancher.

”Da der er tale om mange tusinde bolighandler, løber det samlede beløb op i milliarder,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen og påpeger, at det er nye vinde i en virkelighed med flaskehalse og mangel på håndværkere og materiale i flere brancher.

Mest markant er tilbagegangen blandt de boligkøbere, der vil forbedre deres nye hjem for mellem 250-500.000 kr., viser undersøgelsen fra YouGov og home.

Danske Bank oplyser, at det faktiske forbrug i byggemarkederne faldt allerede i juli.

Beregninger: Så meget mindre boligforbrug kan ventes

Hvis der bliver lige så mange bolighandler i år som sidste år - ca. 95.000 handler med huse/sommerhuse/lejligheder - så betyder 25.000 kr. mindre i boligforbedringer i forbindelse med overtagelsen alene en omsætningsnedgang i samfundet på ca. 2,4 mia. kr., viser homes beregninger.

”Går boligmarkedet samtidig lidt ned i kadence i den sidste del af året, som meget tyder på, falder omsætningen i forbindelse med boligforbedringer selvfølgelig yderligere,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn.

Hvor meget mindre boligsalget bliver, er naturligvis svært at spå om, understreger han.
Forudsætter man fx 10.000 færre bolighandler fra juli til december i år sammenlignet med samme måneder i 2020, så løber det i runde tal op mod yderligere 2 mia. kr. mindre omsætning i byggemarkeder, hos køkkenfirmaer og vinduesproducenter, håndværkere m.fl. sammenlignet med sidste år, ud fra YouGov og homes spørgeundersøgelse.

Baggrund: Har flyttet fokus efter Corona

Ifølge homes boligmarkedsanalytiker skruer danskerne ned for boligforbedringerne, fordi familiernes fokus flytter sig efter over et år med Corona i samfundet.

”For manges vedkommende er fokus flyttet lidt fra bolig tilbage til andre ting som ferier, forlystelser og restaurantbesøg, nu hvor man igen kan gå ud,” siger han og uddyber:
”Samtidig var der i begyndelsen af Corona-pandemien en stor usikkerhed omkring mange forhold i samfundet, hvor boligen blev en ekstra vigtig base i en usikker tid, som man gerne ville bruge penge på – og havde bedre råd til at forskønne.”

Danske Banks ’Spending Monitor’ for juli bekræfter, at boligejerne også generelt bruger lidt færre penge på ’søm og skruer’ i byggemarkeder mm.

Ifølge chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen er gør-det-selv forbruget faldet, men det ligger stadig på et højt niveau understøttet af, at mange danskere også i år har holdt ferie herhjemme.

”Sammenlignet med det forgangne Corona-år er der ingen tvivl om, at danskernes lyst til gør-det-selv er aftaget i takt med, at vi igen kan bruge penge på ting udenfor hjemmet, som restauranter og ferier. Når det er sagt, så er niveauet stadig højt, og i juli blev det hjulpet yderligere af, at mange af os igen i år holdt ferie herhjemme,” lyder det i en kommentar fra Danske Banks chefanalytiker.

FAKTA 1: Spørgsmål: ”Hvor mange penge planlægger du at bruge på forbedringer/renoveringer af den bolig, du forventer at købe inden for det næste halve år?”

  • Gruppen, der planlægger at bruge op til 50.000 kr. i forbindelse med overtagelsen, er faldet fra 29 til 27 %, men langt mere markant er tilbagegangen blandt de boligkøbere, der vil bruge større summer på at forbedre deres nye hjem.
  • Kun 7 % mod 12 % i juli sidste år vil nu forbedre deres nye hjem for mellem 250-500.000 kr..
  • De, der vil bruge fra en halv helt op til en million kr., er nu 3 % mod 5 % for et års tid siden.
  • Andelen, der vil forbedre boligen for mellem 50.000 og 250.000 kr., er vokset en anelse, mens andelen, der vil bruge over 1 mio. kr., uændret er 3 %.

 

Juli 2021

Juli 2020

Base: Har planer om at købe bolig inden for det næste halve år

278

309

0-50.000 kr. [25000]

27%

29%

 

 

 

50.000-100.000 kr. [75000]

15%

14%

 

 

 

100.000-250.000 kr. [175000]

16%

15%

 

 

 

250.000-500.000 kr. [375000]

7%

12%

 

 

 

500.000-1.000.000 kr. [750000]

3%

5%

 

 

 

Over 1.000.000 kr. [1000000]

3%

3%

 

 

 

Ved ikke

28%

22%

 

 

 

Gennemsnit

179007,77

203584,30

Kilde: YouGov for Home, juli 2021

 

FAKTA 2: Gør-det-selv forbruget er faldet, men det ligger stadig på et højt niveau


Kilde: YouGov for Home, juli 2021

 

Foto: Colourbox

Læs også:

Vandkanten trækker mere i boligkøberne

1 ud af 3 vil købe boligen alene

Slå døren op – og luk dit boligsalg


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!