Salg versus udbud: Fortsat god sandsynlighed for et boligsalg

Boligsalget holder trods kraftigt dyk et fint månedssnit, da udbuddet fortsat er til den lave side efter coronaboomet - særligt én boligtype har god sandsynlighed, en anden er langt under normalen

20. oktober 2022

Boligsalget er faldet markant fra de høje tinder, mens udbuddet er steget betydeligt, men der er fortsat en god ’chance’ for at få solgt sit hjem, viser en ny opgørelse, som ejendomsmæglerkæden home har foretaget på basis af tal fra Boligsiden.dk.

  • Det samlede salg af boliger tog godt nok en mavepuster i september. Med knap 5500 handler i sepember lå boligsalget 38 % lavere end samme måned for et år siden.
  • Men fordi udbuddet endnu er i den lave ende efter corona - trods 20 % flere boliger til salg nu - så har den enkelte boligejer fortsat en god sandsynlighed for være blandt 'de heldige' med 'solgt' på skiltet

Det konkluderer home i opgørelsen, hvor mæglerkæden måned for måned har målt udbuddet og salget op mod hinanden – og udregnet, hvor stor en andel af boligerne på markedet, der er solgt i løbet af måneden.

Tallet giver dermed et øjebliksbillede af, hvor stor sandsynligheden er for, at en boligsælger får solgt. I opgørelsen af ’månedssnittet’ indgår salg og udbud fra juni 2015 til og med september 2022.

Sommerhuse klarer sig bedst

"Der er i øjeblikket størst sandsynlighed for, at du får solgt sommerhuset. Her er godt 13 % af udbuddet solgt i løbet af en måned. For ejerlejligheder er der solgt knap 12 % af lejlighederne til salg, og det samme gælder for villaer og rækkehuse,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home.

Lige nu er der altså ikke den store forskel i sandsynligheden mellem de tre boligtyper.

Det er atypisk, når man kigger på månedsgennemsnittet i perioden fra 2015 til 2022. Og at sommerhusene lige nu kan vise den bedste sandsynlighed for et salg, er faktisk modsat normalen.

Den historiske sandsynlighed for et salg i den enkelte måned er 10 % for sommerhuse, 14 % for huse og 25 % for ejerlejligheder. 

Graf for huse 

Graf for sommerhuse

Graf for ejerlejligheder

Der er aldrig solgt så mange sommerhuse som i coronatiden, hvor markedet blev støvsuget helt i bund.

Udbuddet af sommerhuse er fortsat til den lave side mange steder, og det kan altså aflæses i salgsprocenten lige nu.

Lejligheder er længst under 'normalen'

"Sommerhusene klarer sig altså bedst og over gennemsnitligt, for villaer og rækkehuse er salgsprocenten omtrent gennemsnitlig nu, mens ejerlejlighederne ’hænger’ længere tid på markedet end normalt," siger Michael Dalsager.

Situationen nu er dog meget anderledes end i marts 2021, da boligsalget i Danmark boomede. Her var det 32 % af villaerne og rækkehusene til salg, der blev solgt, mens 45 % af sommerhusene fik en køber, og hele 55 % af de udbudte ejerlejligheder endte med et salg.

Salgsplanen til boligsalget

"Dengang var markedet historisk hedt, mens boligsalget lige nu er ramt af stor usikkerhed," siger Michael Dalsager og advarer mod, at man lader sig forblænde eller skræmme af sandsynligheden:
"Matematisk set er der skruet meget ned for salgschancerne, men salgsprocenten er ret beset bare et 'dumt' tal. For den enkelte boligejer med et salgsønske handler det i stedet om at lægge en salgsplan i samarbejde med ejendomsmægleren, der passer med ønskerne og virker på markedet nu."

Andel af udbuddet til salg, der blev solgt i september

  sep-21 sep-22
Villaer og rækkehuse 22,5% 11,8%
Ejerlejligheder 28,7% 11,9%
Sommerhuse 19,9% 13,3%


*Opgørelsen er en simpel sammenligning af det samlede salg og synlige udbud i den enkelte måned. Over tid er det naturligvis en større del af boligerne til salg, der bliver solgt, understreger home.

Opgørelsen tager ikke højde for, at der i travle perioder bliver solgt flere boliger, der aldrig når at blive officielt udbudt på nettet, men bliver solgt inden via mæglernes køberkartoteker. Når der sker mange salg fra ’mæglernes skuffer’, trækker det ’salgsprocenten’ op, men det rykker ikke på den overordnede tendens.

Foto: Palle Skov

Læs også:

Større udbud og nye ’normale’ tider: Flere ser på hus og lejlighed

Energitilskuddet til dit hjem ændres i 2023

FLYTNING: Gå uden om børneværelset


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt, og helt uforpligtende.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!