70’er-huset bruger 20 gange mere energi end et nyt hus

Der venter en kæmpe opgave med renovering af byggeboom-boliger fra 60’erne og 70’erne. Boligejerne vil hellere lave forbedringer, som de kan se

5. oktober 2020

Der blev i 1960’erne og 70’erne bygget mere end 450.000 enfamiliehuse og over 800.000 boliger i alt. Byggeriet i de to årtier er ikke overgået på noget andet tidspunkt – hverken før eller efter.

Netop den store mængde boliger, der nu er 40-60 år gamle, udgør ifølge flere eksperter en stor fremtidig opgave med at bringe både energistandard og generel standard op i niveau, skriver Børsen.

”Der er rigtig mange af de huse, der er bygget i 60’erne og 70’erne, der ikke er særligt godt isolerede. De er bygget på et tidspunkt uden krav til energieffektivitet, og det gælder både i 60’erne og 70’erne,” siger chefkonsulent Henrik Teglgaard Lund fra DI Dansk Byggeri til avisen.

De store udfordringer med boligernes energitilstand skifter omkring 1980. Ejendomme, som er under 40 år, har langt bedre energimærker end de ældre ejendomme.

For at anskueliggøre forskellen på de forskellige energimærker har Dansk Byggeri i en analyse fra i år opgjort, at et hus med energimærke G i gennemsnit bruger 20 gange så meget energi pr. kvm. som et hus med energimærke A 2020.

En ny spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home, viser, at boligejerne gerne vil lave forbedringer, men synlige forbedringer som maling, haveanlæg og renovering/fornyelse af køkken og bad kommer før energiforbedringer.

”Mere isolering på loftet og i hulmuren er ikke så ’sexet’ og ryger ofte ned i prioriteringsrækken til fordel for noget der ser godt ud, selv om energiforbedringerne er en bedre investering - både nu og her, på langt sigt og i forbindelse med et salg,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home.

40 % af det samlede danske energiforbrug forbruges i bygninger – heraf omkring 40 % i de private boliger.

FAKTA: Det blev bedre i 1980’erne
81 % af de huse, der er bygget i 60’erne, har et af de dårlige energimærker defineret som D-G. I 70’erne blev det lidt bedre, så andelen af huse med et dårligt mærke ’kun’ er på 66 %. I 80’erne og frem ser det markant bedre ud, hvor 29 % af husene har et af de dårlige energimærker. Fra 2010 er der praktisk taget ingen huse med energimærke D eller dårligere.

Tallene for energimærke i forhold til byggetidspunkt er baseret på en opgørelse af omkring 700.000 energimærker ved udgangen af 2019.
Kilde: DI Dansk Byggeri


FAKTA:
Fordeling af danske enfamiliehuses energimærke
Af landets over 1,5 mio. enfamiliehuse har over 600.000 et energimærke. Der skal udarbejdes et energimærke i forbindelse med salg af boligen.
Energimærkningen er fordelt således:

A: 9 %
B: 8 %
C: 24 %
D: 26 %
E: 16 %
F: 9 %
G: 8 %

Kilde: Børsen/DI Dansk Byggeri/home

Foto: Palle Skov

Læs også:

Få tusindvis af kroner til en varmepumpe

Mange river deres nyindkøbte hus ned

Boligkøberne ’fyrer den af’ i deres nye hjem


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!