Rabat eller lavere boligskat i 2024? - home lancerer ny beregner til boligejere

Deadline for rabat på boligskatten nærmer sig hastigt, men mange boligejere og boligkøbere kender ikke deres kommende boligskat – ny boligskatteberegner tager modsat den fra Skat udgangspunkt i den konkrete bolig

16. maj 2023

Tiden rinder snart ud for at sikre sig en mulig boligskatterabat - eller for at 'give' rabatten på boligskatten videre til en ny ejer.

Ejendomsmæglerkæden home stiller nu en ny boligskatteberegner til rådighed for alle nuværende og kommende boligejere, så de kan få en mere præcis indikation af, om de skal betale mere eller mindre i boligskat i 2024.

Anledningen er, at Skatteforvaltningen kommer med nye ejendomsvurderinger, og med dem følger en ny ejendomsværdiskat og grundskyld, som samlet kaldes boligskat.

Hvis du allerede ejer eller køber en bolig, der står til at stige i skat, får du en skatterabat*, så din boligskat alligevel ikke stiger som følge af de nye regler.

Men for at få skatterabatten skal du have købt og overtaget boligen inden 1. januar 2024, og den deadline nærmer sig med hastige skridt.

Reel deadline for skatterabat er tættere på

Med en overtagelsestid på f.eks. tre måneder skal boligkøberne altså sætte underskriften på købsaftalen inden 1. oktober.

”Så rykker deadline tre måneder frem og 2024 er pludselig meget tæt på. Det giver reelt kun fire-fem måneder tilbage i 2023 til at handle bolig med skatterabat,” siger adm. direktør i home, Uffe Drejer, og peger på, at tidspresset også gælder boligejere, der ønsker at sælge med en skatterabat til køberne.
"Mange sælgere er også købere og skal videre til en anden ejerbolig, og i mange tilfælde vil banken kræve, at hjemmet er solgt, inden de får nøglerne til det næste. På den vis har sælgerne endnu mere travlt end køberne."

Ifølge de seneste tal fra Boligsiden er den gennemsnitlige salgstid for en villa cirka 4,5 måned på landsplan.

Ny beregner tager udgangspunkt i den enkelte bolig

Skatteministeriet har en boligskatteberegner på deres hjemmeside, men den er generel og tager ikke udgangspunkt i den konkrete bolig. Derfor er Home gået længere og har lavet en boligskatteberegner, der netop er baseret på tal om den enkelte bolig.

”Vi er ikke ude på at gå Skat i bedene, men tiden er en faktor for en del boligejere, der ønsker at planlægge deres fremtid på boligmarkedet. Vores beregner kan være med til at give boligejeren nogle svar i en usikker tid – og ikke mindst give dem et bedre grundlag at handle på inden årsskiftet, mens de venter på deres vurdering,” siger home-direktør Uffe Drejer om baggrunden for boligskatteberegneren, der er tilgængelig for alle på home.dk.

De nye ejendomsvurderinger skal afspejle de reelle markedspriser på boliger. De nuværende skatter er baseret på vurderinger, der er over ti år gamle. Skatteforvaltningen forventer, at kun få danskere vil opleve store stigninger i boligskatten, og 4 ud af 5 boligejere vil opleve, at skatten falder.

Beregning tager ca. 5 min. - og der er hjælp at hente

homes beregner mangler kun én – men vigtig – oplysning om den enkelte ejendom, nemlig Skatteforvaltningens ejendomsvurdering for 2022, der er grundlaget for boligskatten i 2024. Og den er ikke kendt endnu.

Derfor kræver det også en vis indsats og indsigt – eller den rette hjælp – at benytte sig af Homes boligskatteberegner for at få et kvalificeret estimat, fremhæver mæglerkæden.

Det tager ca. 5 minutter at køre beregneren igennem, blandt andet fordi boligejeren – eller boligkøberen – skal hente data på flere offentlige websites og supplere med viden via markedsstatistikker eller fra en af Homes ejendomsmæglere.

”Vi er klar over, at det stiller krav til forbrugerne, der ønsker at lave denne beregning, for det er komplekst stof det her, men det er nok det tætteste, vi kommer på den nye boligskat på netop den enkelte bolig, som det ser ud lige nu,” siger Uffe Drejer og understreger, at der ikke kan sættes to streger under resultatet i beregneren.

homes beregner kan give en indikation på, om du kommer til at stige eller falde i de samlede boligskatter. Estimatet kan med andre ord ikke sidestilles med den endelige vurdering og boligskat.

Skatteforvaltningen er ikke færdig med at vurdere alle boliger og bliver det formentlig først i 2024/2025.

Inden årets udgang modtager boligejerne en foreløbig beregning af værdien for boligen pr. 1. januar 2022, da det bliver grundlaget for vores foreløbige boligskat i 2024.

Den endelige boligskat for 2024 vil blive opgjort i forbindelse med årsopgørelsen for 2024.


*Reglerne om skatterabat gælder for personer, der ejer en ’almindelig’ ejerbolig, f.eks. villa, ejerlejlighed eller fritidsbolig. Hvis du vil vide, om du og din bolig er omfattet af muligheden for rabat, kan du kontakte din lokale home-mægler.

FAKTA - BOLIGSKATTEBEREGNER:

  • Find boligskatteberegneren på home.dk/boligskatteberegner. Det tager cirka 5 minutter at få estimatet på din 2024 boligskat.
  • Alle kan få et estimat på boligskatten via beregneren ved at anslå boligens grundværdi og ejendomsværdi pr. 1. januar 2022. Disse værdier danner grundlaget for din boligskat i 2024.
  • Har du som boligejer eller boligkøber konkrete behov for et præcist bud på boligens markedsværdi, f.eks. hvis du overvejer at sælge, købe bolig eller er meget usikker på de fremtidige skatteudgifter, kan du kontakte den lokale home-mægler og få hjælp til at lave beregningen.

FAKTA/BAGGRUND: Nye regler for boligskat i 2024

Nye vurderinger på vej

  • Vurderingsstyrelsen er i gang med at fastsætte værdien for alle cirka 1,7 mio. ejerboliger i Danmark. På grund af en del forsinkelser i det nye ejendomsvurderingssystem er det vurderingen fra 2020, der på nuværende tidspunkt sendes ud til boligejerne.
  • www.vurderingsportalen.dk kan du (ved at logge ind med MitID) se, om du er en af dem, der allerede har modtaget den nye vurdering.
  • Inden årets udgang modtager boligejerne en foreløbig beregning af værdien for boligen pr. 1. januar 2022, da det bliver grundlaget for vores foreløbige boligskat i 2024. Den endelige boligskat for 2024 vil blive opgjort i forbindelse med årsopgørelsen for 2024.
  • Med homes Boligskatteberegner finder du det mest præcise estimat for din boligskat i 2024 – og evt. skatterabat – ved at anslå din boligs værdi pr. 1. januar 2022.
  • Skatterabatten er personlig, og du er berettiget til den så længe, du ejer boligen. Det er en forudsætning for at opnå rabatten, at man har købt og overtaget sin bolig før 1. januar 2024.

Reglerne om skatterabat gælder for personer, der ejer en ’almindelig’ ejerbolig, f.eks. villa, ejerlejlighed eller fritidsbolig. Hvis du vil vide, om du og din bolig er omfattet af muligheden for rabat, kan du kontakte din lokale home-mægler.

 

Billede: Vil du sikre dig skatterabatten på dit næste hjem, skal du have handlet og overtaget boligen inden 1. januar 2024, og den deadline nærmer sig med hastige skridt, da der typisk er flere måneders overtagelse på en ejerbolig, understreger ejendomsmæglerkæden home. Foto: Palle Skov


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt, og helt uforpligtende.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!