Studiebyer: Forældrekøb er fortsat en populær studiebolig

Salget af ejerlejligheder som forældrekøb steg 16 procent i 2020 i de store studiebyer – og familierne er fortsat på boligjagt i 2021, fortæller Home

20. maj 2021

Studiestart er om kort tid en spændende ny start for tusindvis af unge – for manges vedkommende i en ny by. Og her skal de selvfølgelig have et sted at bo.

Her er forældrekøb af en lejlighed, som søn eller datter bor til leje i, igen blevet mere populært. Salget i de store studiebyer steg med 16 procent i 2020 sammenlignet med 2019, viser tal fra Boligsiden.

Og der er fortsat godt gang i forældrenes lejlighedskøb i starten af 2021, fortæller ejendomsmæglerkæden home.

Vores ejendomsmæglere med speciale i forældrekøb oplever, at forældre og deres voksne børn fortsat søger efter lejlighed. Corona har ikke stoppet planerne. Salget er gået frem som så meget andet på boligmarkedet, hvor vi har haft mere tid til at overveje vores boligsituation, siger boligmarkedsanalytiker Michael Dalsager, der er talsperson i home.

Ønsket om en god og tryg studiebolig er fortsat væsentlige forklaringer bag forældrekøb samtidig med, at der er rift om de populære lejeboliger mange steder, forklarer home.

FAKTA: Sådan er markedet for forældrekøbs-lejligheder i de fire store studiebyer

Forældrekøb i København:

I København er fremgangen på 20 procent i 2020. Boligsiden opgør forældrekøbene til 465 solgte københavner-lejligheder.

- Vi har ikke mærket negativ effekt af corona. Salget af forældrekøb er rigtig godt – det er ikke som for fem år siden – men priserne er også steget meget siden, siger Chris Baun Helios hos home København City.

De billigste forældrekøb i København K er til omkring 3,5 mio. kr. og helt op til 8-10 mio. kr. En god 2’er på 55 kvm koster som minimum 4 mio. kr. lige nu, siger mægleren.

Også på Amager, hvor lejlighederne koster mindre, er salget fint, siger ejendomsmægler og indehaver Mogens Steffensen i home Amager - Sundbyvester på Amager.

Men det er klart, at hvor de måske startede med at kigge på en 3 værelses, er de måske nu nødt til at nøjes med en 2 værelses, fordi der virkelig er sket stigninger på de mindre lejligheder., siger home-mægleren.

En typisk 2 værelses på Amager kan findes til mellem 2 og 2,5 mio. kr., forklarer home Amager – Sundbyvester.


Forældrekøb i Aarhus:

I Aarhus er fremgangen på 18 %. Boligsiden opgør salget til forældre til 254 Aarhus-lejligheder i løbet af sidste år.

Vi har både forældre, der køber med kort overtagelse op til studierne og med lang overtagelse på op til flere år, før barnet skal bruge lejligheden selv. Så ved de, at der venter et sikkert og godt sted at bo, når studierne starter,  siger ejendomsmægler og indehaver Carsten Andersen fra home Aarhus City og home Ejerlejlighedsbutikken.

En god deleegnet 2’er med altan i Aarhus koster omkring 3 mio. kr, og vi møder også enkelte forældre, der køber lejligheder til over 4 mio. kr., siger Carsten Andersen.


Forældrekøb i Aalborg:

Aalborg har oplevet det største comeback i 2020. Her er fremgangen på 40 % - med i alt 74 lejligheder solgte lejligheder i løbet af sidste år.

Det kan vi bestemt genkende. Det er som om, at forældrene virkelig er kommet ud af busken på det seneste. Siden sommeren 2020 har det for alvor taget fart. Vi oplever, at de køber dyrere lejligheder – også over 3 mio. kr., siger ejendomsmægler og indehaver Claus Barret i home med fem forretninger i Aalborg og Nørresundby: Jeg vil tro, at vi har solgt 75 % flere forældrekøbslejligheder i 1. kvt. 2021 i forhold til samme periode i 2020.

Forældrekøb i Odense:

I Odense oplever home, at salget er godt, selv om Boligsidens opgørelse viser et mindre fald på 9 % - med i alt 68 solgte forældrekøbslejligheder.

Jeg synes stadig, at der er godt gang i forældrekøbene. Jeg sidder ikke med en følelse af, at der er færre i denne periode.

For mig virker det som om, at det er uændret blot til højere priser, siger Martin Larsen, der er indehaver af home Ejerlejlighedsbutikken Odense, to andre forretninger i Odense og home Nordfyn.

FAKTA: Forældrekøb i landets største byer

København er byen med flest forældrekøb. 465 ejerlejligheder. Det er en fremgang på 20 procent i forhold til 2019.

  • Aalborg er byen med den største procentvise stigning, idet antallet af forældrekøb her er steget med 40 procent i 2020 sammenlignet med 2019.
  • Også i Aarhus er antallet af forældrekøb gået frem med 18 procent, til 254, imens der er sket et fald i forældrekøb i Odense og på Frederiksberg.

*Tallene er baseret på boligejere, der har købt en ejerlejlighed ud over deres helårsbolig. Forældrekøbet er defineret som værende en ejerlejlighed på mindre end 75 kvadratmeter med en maksimal pris på tre millioner kroner. Ejeren må ikke eje flere lejligheder på én gang, således at købere med investering som formål undgås i statistikken. Kommunerne Frederiksberg, København, Aalborg, Aarhus og Odense indgår i opgørelsen, der desuden kun omfatter tinglyste handler. Kilde: Boligsiden.

Se vejledende beregning af økonomien i et forældrekøb - vedhæftet. Kan også ses på home.dk – her: https://home.dk/koeb/foraeldrekoeb/hvad-koster-foraeldrekoeb/ -> https://home.dk/media/772214/foraeldrekoeb-april-2021-privatbeskattet.jpg

Forudsætninger for beregningen i eksemplerne:

Beregnede eksempler

Beregningen er foretaget august 2020 – opdateret med handelspriser og rente april 2021. Priser beregnet ud fra tal fra Boligsidens Markedsindeks. Finansiering er med 1,0 % afdragsfrit 30-årigt fastforrentet lån. Der er forudsat 100 % realkreditfinansiering via optagelse af lån af friværdi i forældres primærbolig samt realkreditlån i den forældrekøbte bolig. Boligsikring er indregnet, men beløbet er afhængig af indkomst.

Beregningerne er kun vejledende, og et konkret køb afhænger af indkomst, skatteforhold, prisen og markedslejen i det pågældende område mm.

Markedslejen er estimeret.

Foto: Palle Skov

Læs også:

Villa, lejlighed eller sommerhus: En kvart mio. kr. i ’gevinst’ på et år

Køberbarometer: Lejligheder hitter

Er dit hus – og dit køleskab - klar til din voksne teenager?


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!