Flere familier køber sommerhus

Flere familier køber sommerhus

Corona skubber ekstra til tendens, hvor sommerhuset vinder indpas blandt flere yngre danskere

20. maj 2020

Sommerhuset bliver forynget i øjeblikket. Ikke bare med sort maling, terrasser og paptag – nej, sommerhusejerne er også blevet yngre.

Flybilletter til et par hundrede kroner til den nærmeste metropol i Europa har i flere år været slagtilbuddet, som mange danskere har nydt godt af, og for nogle har sommerhuset virket lidt støvet og tungt om benene. Men stigende fokus på familieliv, tryghed, klima og nu corona har for alvor ændret det billede.
Sommerhuset er populært som aldrig før, og det kan aflæses i aldersstatistikken, fortæller Berlingske.

”Gennemsnitsalderen falder. Køberne er typisk fra midt i 40erne og op , men vi møder flere yngre købere og familier med mindre børn, ” siger Michael Dalsager, seniorkommunikationskonsulent i home til avisen.

At gennemsnitsalderen på de danske sommerhusejere er faldet, fremgår af en analyse fra Realkredit Danmark.

Den viser, at de ældre generationer stadig dominerer sommerhusmarkedet med en gennemsnitsalder for en sommerhusejer på 60 år.

Ser man blot syv år tilbage i tiden, var gennemsnitsalderen 63 år.

”Det er stadig de ældre, som vi kan se tydeligt i tallene. Der er kun meget få under 40 år, som er inde på det her marked. Jeg tror, at det hænger sammen med, at mange i begyndelsen af 30erne er i gang med at stifte familie, hvor der også kan være en del udgifter til for eksempel køb af bolig, ” siger Sofie Heerup Friis, seniorøkonom i Realkredit Danmark til avisen.

Andelen af sommerhusejere under 40 år er dog vokset fra to procent i 2013 til godt fire procent i dag, ligesom der er blevet flere i aldersgruppen 40-49 år, som i dag udgør omkring 15 procent mod knap 12 procent i 2013.

Men også den ofte mere veletablerede gruppe af 50-59-årige, som har fået opbygget noget kapital på kistebunden, er vokset fra knap 24 procent til knap 28 procent. Dermed er gruppen af sommerhusejere over 60 år faldet fra godt 62 procent til 53 procent.

Det billede kan man sagtens genkende hos ejendomsmæglerkæden Home.

Flere af kædens mæglere peger på, at det i høj grad er seniorer, som for øjeblikket sælger til deres børns generation, der typisk er i 30erne eller 40erne med hjemmeboende børn. Blandt de yngre og børnefamilierne møder Home mange, der bor i lejlighed.

At kombinere hverdagslivet i byen med et fristed i naturen ser ud til at tage fart under coronakrisen.

”Rejsemønstrene ændrer sig meget lige nu på grund af coronakrisen. Det kunne godt tænkes, at flere yngre vil komme ind på sommerhusmarkedet som følge af både coronakrisen, belåningsmulighederne og klimaet, ” siger Sofie Heerup Friis.

FAKTA: Billigere at låne til sommerhus

Realkredit Danmark peger på ændringen af finansieringsreglerne i 2017 som en del af forklaringen på, at sommerhusejerne er blevet yngre.

”De nye regler gav mulighed for at belåne op til 75 procent af værdien med et realkreditlån mod tidligere 60 procent. Hvis man kan låne mere i realkredit, skal man ikke lægge lige så mange penge selv eller låne lige så meget i banken, hvilket typisk er dyrere. Og det kan have åbnet muligheden for at komme ind på markedet for flere,” siger Sofie Heerup Friis.

FAKTA: Kommuner: Se alder på sommerhus-ejerne

De yngste sommerhusejere finder vi i Gribskov Kommune, hvor gennemsnitsalderen er 59 år. Også i sommerhuskommunerne Halsnæs, Guldborgsund, Nordfyn, Odsherred og Bornholm ligger gennemsnitsalderen under 60 år. Aalborg har den højeste gennemsnitsalder på 63 år efterfulgt af Hjørring, Frederikshavn, Norddjurs og Fanø.

Kilde: Realkredit Danmark

Foto: Palle Skov

Læs også:

Coronaen gøder sommerhus-salget

Se hvor stort sommerhuslånet er i 20 udvalgte kommuner


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!