Forældrekøb er blevet dyrere

Men der er mulighed for at få den månedlige udgift til studieboligen ned under nul med ’alternative’ lån

23. juni 2022

Stigende renter, forringede muligheder for fradrag samt stigende lejlighedspriser har gjort forældrekøb af en lejlighed i landets store studiebyer dyrere, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Beregningerne viser, at forældre skal have fra ca. 1.500 kr. til 5.300 kr. op af lommen hver måned, hvis de har købt en lejlighed på 50 kvm i Aalborg, Aarhus, Odense eller København, og de har valgt et afdragsfrit lån med fast rente på 4 %.

Den økonomiske byrde ved forældrekøb er dermed den højeste i 20 år.

Men den er det muligt at nedbringe ved at vælge andre låntyper end det fastforrentede lån – men det kommer så på baggrund af en øget renterisiko, påpeger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig, der står bag beregningerne på basis af oplysninger fra blandt andet Finans Danmark, Skat og Home.

Tabel: fastforrentet- og afdragsfrit lån

Halvering af udgift – eller mere

Med et FlexLån F5 – et variabelt forrentet lån med en binding på fem år – kan du få udgiften til forældrekøbet noget længere ned – faktisk til det halve eller en tredjedel.

En tidshorisont på fem år kan for en del også give mening, fordi det måske meget godt dækker studietiden på mange uddannelser og dermed perioden for et forældrekøb, hvis lejligheden efterfølgende skal sælges.

Med et F5-lån vil man ifølge Realkredit Danmark også her have et løbende driftsunderskud på månedsbasis i samtlige fire universitetsbyer - i København på cirka 2.600 kr. om måneden ved forældrekøb af lejlighed på 50 kvadratmeter, mens det i Aarhus kan begrænses til under 1.000 kr., 800 kr. i Odense og ca. 400 kr. i Aalborg.

Tabel: FlexLån F5

Underskud kan vendes til plus

Men kan du blive godkendt til et flexlån, kan du faktisk komme endnu længere ned i rente – og faktisk vende et månedligt underskud til overskud, viser beregningen.

”Med FlexKort® er det faktisk stadig muligt at få et likviditetsoverskud om måneden her og nu – også i København – grundet den marginalt negative rente på realkreditlånet,” siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

FlexKort® har halvårlig rentefastsættelse, og den risiko bliver man belønnet for med en foreløbig negativ rente.

På den måde kan underskuddet i lejligheden vendes til et plus - fra ca. 250 kr. i København over 400-500 kr. i Aarhus og Odense til over 700 kr. i Aalborg for en 50 kvm lejlighed.

Det er klart, at en sådan finansiering indebærer en øget risiko for forældrene, understreger cheføkonomen i Realkredit Danmark, da man må forvente en stigende ydelse i den kommende tid i takt med, at centralbankerne forventes at sætte renten op, forklarer han. Den 1. juli bliver der fastsat en ny rente på FlexKort®, og dermed vil det ikke længere være muligt at hjemtage et lån med negativ rente.

”Med andre ord skal man sikre sig, at der både er god plads i budgettet, og man er indforstået med øgede udgifter til forældrekøbet.”

Tabel: FlexKort®

En investering i ’barnet’

Både Realkredit Danmark og Home understreger, at et forældrekøb af en lejlighed ikke bør ses som en investering i kroner og ører.

”Den skal først og fremmest foretages, fordi man gerne vil hjælpe sit barn til en god og tryg studiebolig i en årrække, og dermed er udgangspunktet nytteværdien for familien, ” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Han advarer forældre mod at købe en lejlighed for at score en kortsigtet gevinst, selv om forældrekøb dog historisk har været en god investering.

Regeringen og dens støttepartier har for nylig vedtaget, at muligheden for at få boligstøtte fjernes for forældrekøb fra 1. januar 2024. Det ændrer ikke i første omgang på den løbende økonomi for forældrene ved et forældrekøb men gør det i stedet dyrere for ens barn at sidde i boligen – og dermed dyrere for familien som helhed. Den nye aftale omfatter både eksisterende og nye forældrekøb.

Du kan se hele beregningen for København, Aarhus, Odense og Aalborg samt gode råd til overvejelser i forbindelse med forældrekøb her

Foto: Palle Skov

Læs også:

Køb hus på landet med statsgaranti

5 gode råd når du vil købe sommerhus

Bedste maj i fem år for projektsalg i København


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!