De 18-25-årige er økonomisk flyvefærdige

Langt de fleste unge, som flyver fra reden, holder sig i luften uden væsentlig økonomisk støtte fra forældrene, viser spørgeundersøgelse

13. januar 2021

Måske hører du til dem, der har fordomme om nutidens unge og deres økonomiske ansvarlighed: De er uansvarlige storforbrugere, der altid har den nyeste iPhone, det smarteste tøj og som stifter gæld uden at blinke.
En spørgeundersøgelse blandt unge, der flytter hjemmefra, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, tegner et andet billede.

”Det er tydeligt, at de unge generelt har opsparingen i orden og styr på økonomien. De fleste klarer det stort set selv økonomisk - både at etablere sig og få husholdningsbudgettet til at hænge sammen, når de flytter hjemmefra,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Betaler selv udbetaling/depositum
Undersøgelsen blandt 1.067 unge mellem 18-25 år viser, at kun 13 % af dem, der er flyttet hjemmefra, fik økonomisk støtte fra deres forældre til depositum eller udbetaling på deres første bolig. 6 % fik en økonomisk håndsrækning fra anden familie – herunder bedsteforældre – altså i alt knap hver femte ung får et økonomisk rygstød til at flytte hjemmefra.

Knap to ud af tre (64 %) svarer i undersøgelsen, der er udarbejdet i forbindelse med minidokumentaren og bogen ’Giv det bedste videre – Når unge flytter hjemmefra’, at de har betalt depositum eller udbetaling på deres første bolig af deres egen opsparing, mens cirka hver 17. ung (6 %) lånte pengene i banken.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen understreger, at danske unge er blandt dem, der tidligst flytter hjemmefra i Europa.
”Så der er ikke noget at sige til, at en del stadig får økonomisk tilskud af deres forældre,” siger hun og tilføjer, at tallene også peger på, at langt de fleste står på egne ben økonomisk fra starten.

Også når den første bolig efter ungdomsværelset derhjemme skal indrettes klarer de fleste unge selv skærene økonomisk.
57 % svarer i analysen fra YouGov og Home, at de ingen økonomisk støtte har fået til flytning, møbler, indretning, maling og istandsættelse.
Flest, 28 %, har fået økonomisk tilskud til møbler og indretning, mens kun 7 % har fået kontant støtte til maling og istandsættelse og 4 % til et flyttefirma.

I forhold til de faste boligudgifter er det 80 % i undersøgelsen, der betalte hele udgiften selv. Kun 10 % fik tilskud fra deres forældre og 4 % af bedsteforældre eller øvrig familie.

Hver år er der ca. 90.000 unge mellem 18 og 29 år, der flytter hjemmefra. Langt de fleste er flyttet hjemmefra, når de fylder 21 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bogen ’Giv det bedste videre - Når unge flytter hjemmefra’ kan fås gratis i de 179 Home-butikker rundt om i landet. Se mere om bogen og den tilhørende korte dokumentarfilm her: https://home.dk/kom-godt-hjem/giv-det-bedste-videre/

Foto: Palle Skov

Læs også: 

Unge på landet flytter først hjemmefra

De unge svinger støvsuger og støveklud flittigt

Tomme børneværelser giver plads til store tanker om parforholdet


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!