Farvel til fossil fyring – goddag til et bedre boligsalg

Farvel til fossil fyring – goddag til et bedre boligsalg

Regning på 40-50 milliarder kr. til husejerne hvis olie og naturgasfyr skal udskiftes. Men besparelsen på varmeregningen er til gengæld op til 15.000 kr. om året og 75 % på CO2-udledningen

9. januar 2020

Hvis det politiske flertal i Folketinget skal opnå, hvad de siger, de vil, at det danske energiforbrug bliver fossilfrit, venter der parcelhusejerne en regning i størrelsesordenen 40-50 milliarder kroner.
Det vil ifølge Dansk Byggeri være prisen for omstilling fra de cirka 100.000 oliefyr og cirka 400.000 naturgasfyr, der i dag ligger uden for fjernvarmeforsynede områder til fjernvarme eller varmepumper.

”Her er et område, hvor den enkelte husejer selv kan gøre en markant forskel. Et hus på 165 kvadratmeter, energimærke E og opvarmet med oliefyr, udleder ifølge Dansk Byggeris beregninger 2,74 ton CO2 årligt. Det svarer til udledningen fra en gennemsnitlig personbil. Udskiftes oliefyret til et varmepumpesystem, vil der kun blive udledt 0,7 ton CO2 årligt - 75 procent mindre end med oliefyret,” lyder det fra direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.

Besparelse på op til 15.000 kr. om året
I kroner og ører er besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er på hele 50-65 % på varmeudgiften, hvilket betyder, at det nemt løber op i en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året, oplyser lyder det fra Carsten Vejborg, der er energirådgiver og leder af EnergiTjenesten for Jylland-Fyn.

En udskiftning af oliefyr med en luft-til-vand varmepumpe løber ifølge EnergiTjenestesten op i omkring 100.000 kr. Investeringen er typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år.

Mange boligejere er motiverede for at spare på energien, CO2-udledningen og ikke mindst varmeregningen, viser en spørgeundersøgelse som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home i efteråret. Ca. 34 % af husejerne overvejer at lave energimæssige forbedringer på deres bolig.

Med besparelsen ved udskiftningen af oliefyret følger der et langt bedre energimærke til husejeren.
”Hvis du har et hus fra 1970’erne eller 80’erne vil du typisk forbedre dit energimærke med to karakterer ved at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe,” siger Carsten Vejborg, der kalder det for ’fremtidens varmkilde’ for familier uden adgang til fjernvarme.

Godt salgsfif
Har man planer om at sælge sit hus med et gammelt fyr, er udskiftningen af oliefyret til et godt ’salgsfif’, mener han og home.
”Normalt anbefaler vi ikke store renoveringer op til et boligsalg, fordi det ikke er sikkert, man får alle pengene hjem. Men i dette tilfælde fjerner investeringen en træls ting for mange købere, nemlig oliefyret, huset bliver langt billigere at varme op, og det kan bryste sig af et bedre energimærke. Det er tre klare plusser i et kommende hussalg,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

FAKTA: Få tilskud og fradrag

  • Det er muligt at få tilskud til udskiftningen af det gamle fyr – lidt endnu – gennem Energispareordningen, der udløber med udgangen af 2020, og nogle energiselskaber har i praksis allerede lukket ned for tilskud.
  • Tilskuddet, man kan få til at udskifte et gammelt oliefyr, ligger typisk i størrelsesordenen 7-8.000 kr.

Oveni købet er det muligt at få fradrag for håndværkerudgifterne til udskiftningen af oliefyret med en effektiv varmepumpe. I 2020 udgør håndværkerfradraget 12.500 kr., så hvis man er to voksne i husstanden kan man altså få skattefradrag for lønudgifterne op til 25.000 kr. Skatteværdien af fradraget udgør lidt under en tredjedel, oplyser EnergiTjenesten og home.

Foto: Palle Skov

Læs også:

Energivenlige huse sælges hurtigere

Mere stråtag i nybyggeri

 


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!