2020 blev året, hvor vi skulle arbejde mere hjemme, gå i hjemmeskole og spendere meget mere tid sammen med vores partnere. Nogle ville måske tro, at det ville give flere skilsmisser. Men sådan er det heldigvis ikke gået.
En analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser tværtimod, at fra 2019 til 2020 faldt antallet af par, der søgte om skilsmisse eller separation med 9 %. Sammenligner man med 2016, var der hele 20 % færre nyopstartede skilsmisse- og separationssager i 2020, skriver Jyllands-Posten.
Der er endnu ingen data på årsagerne til faldet i skilsmisser, men Peter Fallesen, der er forskningsleder hos Rockwool Fondens Forskningsenhed, peger på flere mulige forklaringer.
”De fleste danskere så færre mennesker i 2020, og når man f.eks. er hjemsendt og arbejder hjemmefra, møder man ikke nye kolleger på sin arbejdsplads. Og det at møde nye mennesker betyder større risiko for skilsmisse. Vi evaluerer hele tiden vores parforhold. I økonomi taler man om, at man har en outside option. Altså om man får muligheden for at finde noget bedre end det, man har. Og den mulighed har mange ikke haft i 2020,” siger han til avisen.
Forskningslederen peger også på, at der var færre firmafester og julefrokoster i 2020 – og dermed helt konkret færre muligheder for sidespring. Utroskab er – som Peter Fallesen peger på – én af de ting, der betyder, at man kan blive skilt med det samme.
Holder gang i boligmarkedet
Ejendomsmæglerkæden home oplyser, at faldet i skilsmisser er glædeligt, selv om de er med til at holde gang i boligmarkedet.
”Når man går fra hinanden, sættes boligen ofte til salg, da økonomien presses, eller den ene part bliver i første omgang boende, og så kommer boligen måske til salg senere,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home.
homes ejendomsmæglere oplever, at det især er ved utroskab, at den fælles bolig som regel sælges hurtigst muligt.
De færre skilsmisser sætter også rekordsalget af boliger i løbet af 2020 i relief, mener home.
”Med færre skilte og deraf følgende færre boligsalg er 107.000 bolighandler – det højeste antal siden 2005 – endnu mere imponerende,” siger Henrik Hauthorn Jensen.
Forskerne vurderer, at der kan komme flere skilsmisser i 2021.
Psykolog Mattias Stølen Due, der er direktør i Center for Familieudvikling, forklarer, at kriser som et kræftforløb eller alvorlig stress kan få par til at udskyde en skilsmisse.
”Når krisen så er overstået, og man puster ud, bliver nogle skilt. Det er muligt, at det samme vil ske, når denne pandemi er slut,” vurderer han.
Siden 2016 er antallet af skilsmisser faldet fra over 24.000 til lige godt 19.000 i 2020.
FAKTA: Så mange vil skilles – de seneste fem år
Antallet af indledte skilsmisse- og separationssager:
2016: 24.033
2017: 22.707
2018: 22.297
2019: 20.660
2020: 19.264
Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed – beregninger på data fra Familieretshuset og Danmarks Statistik
Foto: Piet Simonsen
Læs også:
Mange skilsmisseforældre samarbejder godt om børnene
Unge er mest lune på bofællesskab – deres forældre vil helst bo alene