Energiforbedringer – usikker vej til hurtig salgsgevinst

Boligejere bør i stedet fokusere mere på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem

12. august 2021

To omfattende undersøgelser har tidligere slået fast, at et godt energimærke har en positiv effekt på boligens salgspris på i omegnen af 70.000-100.000 kr. pr. spring i karakteren på energiskalaen for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Nye beregninger fra Realkredit Danmark bekræfter undersøgelserne.

Men ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen, kan man ikke blot forvente, at salgsprisen på ens hus automatisk løftes.

”Hvis der eksempelvis blot laves en lille investering i kroner og øre for at løfte energimærket med en karakter, så burde en potentiel boligkøber også kunne gennemskue dette – og dermed bør det ikke have den store reelle effekt for salgsprisen, om investeringen foretages eller ej,” fastslår han i analysen.

Positiv effekt men…

Dermed ikke sagt, at det ikke i sig selv kan have en positiv effekt at forbedre boligens energimærke op til et salg, lyder det fra ejendomsmæglerkæden home:

”Et bedre energimærke kan give øget interesse for boligen, da en del boligkøbere har fokus på energimærket i screeningen af boligerne til salg. Vi hører også fra vores ejendomsmæglere, at der er købere, der fravælger boliger udelukkende på energimærket,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Årsagen til, at et bedre energimærke ikke nødvenligvis er vejen til en sikker gevinst ved et salg, er, at der indimellem skal større investeringer til for at flytte energimærket opad, påpeger Realkredit Danmarks analyse.

Energistyrelsen har i en tidligere rapport anslået, at det vil koste i omegnen af 300.000-500.000 kr. at løfte et gennemsnitligt parcelhus fra energimærke G til C. Skalaen går fra A til G, hvor A er bedst.

Det svarer til en investering på i omegnen af 75.000-125.000 kr. pr. karakter, man forbedrer.

Første step er billigst

Ofte er det dog svært at hæve energimærket med mere end to karakterer, hvis investeringen skal være nogenlunde økonomisk rentabel.

”Den krævede investering vil som tommelfingerregel tiltage, jo mere man ønsker at kravle op af skalaen – den første karakter, man forbedrer energimærket, er med andre ord billigere end den næste karakter,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Der findes ikke nogen officielle tommelfingerregler for en krævet investering for at forbedre energimærket med én karakter, men beløbsstørrelser på i omegnen af 50.000-100.000 kr. er over årene nævnt i markedet. Det er altså nogenlunde på niveau med den estimerede effekt på salgsprisen, konkluderer han.

I Realkredit Danmark og home mener man derfor, at udgangspunktet for energiforbedringer ikke bør være en forventning om, at man skal sikre sig en større gevinst ved et salg.

”Fokus bør i stedet først og fremmest være på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem – altså investeringen holdt op imod den løbende lavere energiregning - samt den øgede komfort, som energiforbedringen kan bidrage til,” lyder rådet fra Christian Hilligsøe Heinig.

Her tænkes især på, at gener som træk, kolde gulve eller bare et koldt hus hen over vinteren kan reduceres.

FAKTA: Genveje til energiforbedringer

1. Håndværkerfradraget giver i 2021 mulighed for at få et skattemæssigt fradrag på op til 25.000 kr. pr. person af lønudgifterne, hvis man foretager energiforbedringer/klimatilpasninger af boligen. Fradragets skatteværdi er i omegnen af 26 %, og dermed får man reelt set omkring 6.500 kr. retur ved et fradrag på 25.000 kr.

2. Der er mulighed for at søge om energitilskud fra Bygningspuljen. Der bliver i 2021 uddelt for samlet 675 mio. kr. til energiforbedringer af helårsboliger. Der er tre ansøgningsrunder i år – den første er afholdt tilbage april, og mange ansøgere gik forgæves grundet enorm interesse. For at få adgang til puljen kræves, at man har et gyldigt energimærke. Næste ansøgningsdato er endnu ikke meldt ud

3. Der findes endvidere mulighed for at optage lån til energiforbedringer i bankerne på favorable vilkår. Og har man behov for input og hjælp til at komme i gang med energiforbedringer, så har flere banker også et samarbejde med uafhængige energikonsulenter, som kan komme ud og se nærmere på ens bolig og potentialet for energiforbedringer

Kilde: Realkredit Danmark – Energimærkning og boligøkonomien, 2021

Læs hele analysen her: https://bit.ly/36lg5c1

 

Foto: Palle Skov

Læs også:

Spar næsten 50.000 kr. med et godt energimærke

Færre forventer stigende priser på boligmarkedet

Så meget skal du tjene for at købe hus i din kommune

 


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!