December-travlhed hos landets bygningssagkyndige

Flaskehals: Hvis du vil sælge bolig før årsskiftet, kan det godt nås, men du skal ikke vente for længe

8. december 2023

Det nye boligskattesystem har det seneste halve år tændt blusset under boligmarkedet, hvor mange sælgere og købere forsøger at få en handel i hus før årsskiftet.

Det giver også travlhed hos landets bygningssagkyndige, fortæller forsikringsselskabet Gjensidige i en pressemeddelelse.

Ifølge de nye skatteregler, som gælder fra årsskiftet, skal en bolig være købt og overtaget senest den 31. december i år for, at ejeren kan sikre sig en skatterabat.

Men ifølge loven må en ejendom ikke annonceres til salg, før der er udarbejdet et energimærke, så boligsælgerne skal ifølge Gjensidige være forberedt på, at boliger ikke er en vare, som kan sættes til salg fra dag til dag.

Gør man sig håb om at nå et hussalg før årsskiftet, er det ved at være sidste udkald.

Ejendomsmæglerkæden home er enig, og her har der været travlt med mange sælgere og købere seneste halvår.

Stor interesse for at handle bolig før årsskiftet
Hos Gjensidige kan man også mærke den store interesse for at handle bolig før årsskiftet. Antallet af tilbud på ejerskifteforsikringer ligger højere end normalt på denne tid af året.

  • ”Vi er i kontakt med en del flere boligejere end normalt, og det er tydeligt, at mange ser det som en god mulighed for at sælge lige nu, hvor interessen for at købe er ekstra høj,” siger Britta Nielsen, chef for partner og salgsstøtte i Gjensidige.

Presset aftager nu
home oplever, at ønsket om at opnå skatterabat på boligen

  • "Vi har især set fremrykkede handler i hovedstadsområdet, fordi det er her, at boligskatten stiger mest – og især for lejlighederne," siger homes boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen.

Seneste udvikling er færre danskere end tidligere svarer, at muligheden for en eventuel skatterabat inden nytår er ’en af flere’ eller ’en afgørende’ årsag til deres handelsplaner.*

Som sælger skal man regne med, at det let kan tage en uges tid fra bestillingen er modtaget, til der ligger en gyldig tilstandsrapport, elinstallationsrapport og et energimærke.

Klarer det inden for fem dage
Hos OBH rådgivende ingeniører har man øget kapaciteten for at følge med.

  • ”Vi har rigtig nok oplevet stigende aktivitet grundet de nye skatteregler. Men vi kan fint følge med og ligger lige nu faktisk under de gængse fem hverdage på levering i hele landet,” siger partnerchef Tina Mariager Jensen.

OBH har prioriteret kapaciteten til den øgede aktivitet - også mellem jul og nytår, fortæller hun.

”Vi gør vores for at sikre, at alle får deres bolighandel igennem inden årsskiftet.”

*YouGov for home okt. 2023

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder